Domates üreticisi düşük fiyattan şikayetçi

Üreticiler maliyetin 20 kuruş olmasına karşın fabrikaların 17 kuruştan alım yaptığını belirtiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Salihli Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk, salçalık domates üretiminde maliyetin 20 kuruş olmasına rağmen, fabrikaların 17 kuruştan alım yaptığını söyledi.  

Aktürk, Salihli'nin Karapınar Mahallesi'nde hasadına başlanan salçalık domates tarlalarında incelemede bulundu, üreticilerin şikayetlerini dinledi.  

Salihli'de toplam 12 bin 920 dekarda domates üretimi yapıldığını kaydeden Necati Aktürk, yüksek hava sıcaklığı nedeniyle ürünün erken olgunlaştığını söyledi.  

Salça üretimi yapan fabrikalarda da aşırı yoğunluk yaşandığına dikkati çeken Aktürk, bu yoğunluğu gerekçe gösteren fabrikaların fiyatları düşürdüğünü savundu.  

Fabrikalara getirilen ürünlerin keyfi şekilde geri çevrildiğini öne süren Necati Aktürk, şöyle konuştu: 

"Domatesin maliyetinin 20 kuruş olduğu dönemde, fabrikaların domatesi 17 kuruşa kadar düşürmesi üreticilerimize büyük zarar veriyor. Fabrikaların maliyetleri yeniden gözden geçirip, fiyatlandırmaları da buna göre yapmaları gerekmektedir. Çiftçinin ürettiği domatesi satacak bir fabrikaya, fabrikanın da domatesi üretecek üreticiye her zaman ihtiyacı var. Özellikle yeşil ve topraklı ürünler bahane edilerek, ürünler geri çevrilmekte ya da yüzde 20-25 civarında fire verilmektedir. Kısacası fabrikalar nazlanarak alım yapıyor." 

Domateste yaşanan fiyat düşüklüğünün kendileri için vahim olduğunu anlatan üretici Ahmet Gürlek ise "Domates fiyatlarının ne olacağı hiç belli değil, çünkü fiyatlar her gün düşüyor. Şu an domates üreticisi intihar etmiş durumdadır" diye konuştu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir