Eskişehir Ticaret Borsası'ndan proje atağı
Teknolojik yatırımlara odaklanan Eskişehir Ticaret Borsası, Mobil Borsam, Elektronik Satış Salonu, ETB Kırsalda Büyüyor, Kırsal Kalkınıyor ve Yem Laboratuvarı gibi bir dizi projeyi hayata geçiriyor
COŞKUN ÇARDAK
ESKİŞEHİR - Eskişehir Ticaret Borsası (ETB) kurumsal kimliğini yeni teknolojik yatırımlarla çağa uygun hale getirmeye odaklandı.
ETB Başkanı, TOBB Borsalar Konseyi Üyesi ve Ulusal Hububat Konseyi Meclis üyesi Ömer Zeydan, gelişen iletişim ve bilişim teknolojisinin her türlü zirai ve ticari faaliyetin yapısının değişmesine neden olduğunu vurgulayarak, "Ticaret borsalarının da bu dönüşüme ayak uydurması gerekiyor. Gelecek yıl ETB'nin 90'ıncı yılını yaşayacağız. Borsanın gelişimi ve dönüşümüne ivme kazandıracak projeler ürettik. Hizmete giren IOS ve Android “ETB Mobil Borsam” projesi de bu çerçevedeki yatırımlarından biri" dedi. Bu proje ile üyelerinin günlük hayatta önemli üstünlükler elde edeceğini anlatan Zeydan, “Üyelerimiz artık akıllı telefonlar ve tabletler ile borsamızın faaliyetlerini, anlık borsa haberlerini, online satış işlemlerini takip edebilmektedir” diye konuştu. Zeydan, aynı zamanda internet sitelerini de yenileme çalışmalarını sürdürdüklerine değindi. Ömer Zeydan, yeni sitelerinin faaliyete geçmesiyle üyelerinin borsaya gelmeden site üzerinden elektronik salon satış seanslarına katılabileceklerini de ifade etti.
Sattım, satıyorum sesleri tarih olacak
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteği ile “Elektronik Satış Salonu”na geçeceklerini kaydeden Ömer Zeydan, “Bu sistemle, Borsa’da ürün satış işlemlerine modernizasyon, güvenlik, hız ve standart gelecek. Satış salonunda satışa sunulan ürünlerin bundan böyle daha hızlı, güvenilir, tarafsız ve rekabetçi ortamda anlık gerçek fiyatlarla satılması sağlanacak. Artık seans salonunda 'satıyorum saattımm' sesleri tarihe karışacak” dedi.
Ömer Zeydan, “Mevcut satış salonumuz fiziki olarak yenilendi, 52 adet seans bilgisayarı, mobilyaları, numune kabı ve 9 adet bilgilendirme ekranı koyduk. Elektronik donanım ve led ekranlarla alım satımlar elektronik ortamda yapılacak. Numune tas taşıma sistemi ile ürünler seans sırasında alıcıların önünden otomatik geçerken, ürünün fiziki ve kimyasal analiz bilgisi de anında ekranlarına düşecek. Alıcılar da ilgilendikleri ürünlerde açık artırmaya girecek” dedi. Pojelerinin yatırım tutarının bir milyon liradan fazla olduğunu da vurgulayan Zeydan, şu anda üyelere eğitim verildiğini, sistemi devreye almak için de harman sezonunu beklediklerini söyledi.
Besiciler analiz için başka illere gitmeyecek
Bu yıl yapacakları yatırımların 4 milyon lirayı geçeceğini ifade eden Zeydan, yine BEBKA destekli yürüttükleri “ETB Kırsalda Büyüyor, Kırsal Kalkınıyor Projesi"nde de sona çok yaklaştıklarını açıkladı. Zeydan, “Alpu ve Seyitgazi ilçelerine açılacak yeni irtibat bürolarında kullanılmak üzere hızlı hububat analiz cihazları, merkez ETB laboratuvarına da yağlı tohumlar için hızlı yağ tayin cihazı aldık. Artık bir dakikada tayin yapabiliyor ve doğru sonuç alıyoruz” dedi. Ayrıca kendi imkanlarıyla Beylikova ilçesinde bin 500 metrekare kapalı alana sahip bir tesis aldıklarını ifade eden Zeydan, burayı da gerekli teçhizatla donatarak bölge tarımına faydalı hizmetler vereceklerini vurguladı. Yem üreticileri ve hayvancılık adına da ciddi bir yatırım yaptıklarını dile getiren Zeydan, bir milyon lira yatırımla kurdukları yem laboratuvarı ile artık besicilerin yem analizi için başka illere gitmeyeceklerini söyledi. Bu laboratuvarda yemin yanı sıra birçok gıda maddesinin de analizini yapabileceklerine ileri süren Ömer Zeydan, “Her kesimin kullanımına açtığımız bu laboratuvarda suyun bile analizini yapabiliyoruz” diye konuştu. Zeydan, Çifteler ve Sivrihisar irtibat bürolarında kullanılmak üzere otomatik numune alma sondası cihazların da kısa süre içinde kurularak üyelerinin hizmetine sokacaklarını sözlerine ekledi.