Genç girişimciyi özel uçakla B20 üyelerine taşıyacak

TÜGİAD’ın yeni başkanı Rahmi Çuhacı, eylül ayında yapılacak Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi’ne odaklanmış durumda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ozlem-ermis-beyhan-009.png

Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin (TÜGİAD) yeni başkanı Rahmi Çuhacı'nın odağında eylül ayında yapılacak Genç Girişimciler Zirvesi var. G20 Liderler Zirvesi ile bağlantılı olarak yine İstanbul'da gerçekleştirilecek olan ve dünyanın en güçlü 20 ekonomisini temsilen 1000 genç girişimcinin katılacağı Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi TÜGİAD tarafından düzenlenecek. Çuhacı başkan olmadan önce G20 komisyon başkanlığı görevindeydi. Şimdi bu görevi Serkan Yazıcıoğlu'na devretti ve ekip deyim yerinde ise düzenleyecekleri zirve ile yatıp kalkıyor. Zirveye dair internet sitesi açılmış durumda (g20yeaturkey.org). Katılımcı beklentileri 1000 kişi. Katılım ücreti olarak 500 euro belirlenmiş. Rahmi Çuhacı, Avustralya'da yapılan önceki zirveyi takip ettiklerini ancak beğenmediklerini, orada gördükleri eksiklerin olmamasına dikkat edeceklerini belirti. Çuhacı çalışmalarını şöyle anlattı: "Onların en önemli hatası sponsorluk almamaları bu nedenle dev organizasyonu sadece katılımcı geliri ile karşılama yoluna gitmeleriydi. Biz ise sponsorluk çalışmalarına başladık, üyelerimizin de desteğini alacağız. Rixos ile işbirliği yapıyoruz. Fettah Tamince dostumdan İKM- İstanbul Kültür Merkezi'ni kiraladık toplantı için." Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi , 2010 yılından beri düzenleniyor. Global krizlerin çıkışının girişimcilikte olduğu inancı ile düzenlenmeye başlamış. TÜGİAD, bu yıl zirveye Azerbaycan gibi G20 dışındaki ülkelerden de katılım alarak, Türkiye'nin G20'de yaratmayı hedeflediği "kapsayıcılık" farkını desteklemeyi hedefliyor. 

Zirve kapsamında B20 ile de bir işbirliği yaptıklarını anlatan Çuhacı, genç girişimcileri dünya iş liderleri ile bir araya getireceklerini vurguladı. "Böylece projelerini anlatıp yeni yatırım bulma şansı yakalayacaklar" ifadesini kullanan Çuhacı, genç girişimcileri özel bir uçakla Ankara'ya götürüp "B20'nin havasını almalarını sağlayacaklarını" söyledi. Çuhacı, "Yaptığımız işin özü Türkiye'yi tanıtmaktır. Elimizden gelenin en iyisini yapacağız" dedi. 

Çekte hapis cezasının geri gelmesini istiyor 

TÜGİAD olarak sektörel yapılanmaya ağırlık vermeyi planladıklarını anlatan Çuhacı, derneğin her ilden toplam 850 üyesi olduğunu, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu'da şube açma planı yaptıklarını söyledi. Çuhacı, İstanbul genel merkezlerini ise kiradan çıkarak kendi satın alacakları bir ofise taşıma planı yaptıklarını ifade etti. TÜ- GİAD'ın yurtdışında Belçika, Amerika, İran ve İngiltere'de temsilciliği var. Çuhacı derneğin Selanik'te temsilciliği olan tek Türk sivil toplum örgütü olduğunu, Yunanistan'da temsilcilik açılması söz konusu olduğunda dernek olarak kendilerinin Atina yerine Atatürk'ün doğduğu Selanik'i tercih ettiğini belirtti. 

Ekonomiyi değerlendiren TÜGİAD Başkanı, genç işadamları olarak çekte hapis cezasının geri gelmesini istediklerini söyledi. Çeklerin piyasayı çok zor duruma düşürdüğünü, şu anda en önemli ekonomik sıkıntılardan birinin bundan kaynaklandığını vurgulayan Çuhacı, "Çok sayıda kişi mağdur oldu. Bunlardan biri de benim ailemden bir isim. Biri çekleri verdi, şimdi tahsil edemiyoruz ve o da elini kolunu sallayarak dolaşıyor" ifadesini kullandı.

Çimentodaki sıkıntı bütün sektörlere yansıyabilir

Çuhacı'nın sektörü çimento. Peki bu alanda işler nasıl gidiyor? "Marmara Bölgesi'nde talep çok güçlü, satışlar iyi ancak aynı şeyi güney illerimiz için söyleyemeyiz" diyen Çuhacı Antalya'dan İstanbul'a çimento gelmeye başladığını anlattı: "Yerde duran, işlenmeyi bekleyen 8 milyon ton çimento var. Marmara'da çimento, beton yetiştiremiyoruz ama Suriye ve Irak pazarlarını kaybeden güney iller için aynı şey geçerli değil. Bu iller fiyat düşürüp Marmara Bölgesi'ne satış yapmaya başlayınca piyasada fiyat rekabeti ve bir gerginlik başladı. Bu sıkıntı bütün sektörlere yansıyabilir ve bu ekonomide bir sorun yaratabilir endişemiz var." Rahmi Çuhacı'nın bir diğer endişesi ise İran. Çuhacı, İran ile serbest ticaret anlaşması sonrası üretim kapasitesi çok yüksek olan bu ülkenin Türkiye'deki üreticiler için büyük bir tehdit haline geldiğini vurguladı.

Jagros Jet'i işleten TÜGİAD'lı iş adamı

TÜGİAD üyesi olan ve şimdi derneğin G20 komisyon başkanlığını üstlenen Serkan Yazıcıoğlu, uluslararası havayolu işletmeciliği yapan genç bir girişimci. 2005 yılından beri Nijerya'da düzenlenen hac yolculuklarını organize eden bir şirketi var. Bu tecrübe, ona Irak'taki havayolu şirketi Jagros Jet'in işletmesini getirmiş. Erbil'den Ankara ve İstanbul'un yanı sıra Amsterdam ve Stockholm'e seferler düzenleşen şirketin 2 uçağı bulunuyor. Irak'ta iç hat uçuşları da gerçekleştiren Jagros Jet yılda 260 bin yolcu taşıyor. TAI ile savunma sanayii alanında projeler de geliştirdiklerini anlatan Yazıcıoğlu, odaklarının modernizasyon ve yeni nesil radar sistemleri üzerinde olduğunu anlattı.

Babamla restleştik bana sermaye bile vermedi

Çuhacı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile teyze çocuğu. Nuh'un Ankara Makarnası ve Nuh Çimento ortaklıklarının arkasındaki bağ bu. Çulhacı 1972 Malatya doğumlu. Boğaziçi Lisesi'ni bitirdikten sonra İsviçre'de bulunan Franklin University'de işletme eğitimi aldı. Daha sonra Galler bölgesindeki Cardiff University'de uluslararası gemi işletmeciliği alanında masterını tamamladı. 1998'de Türkiye'ye döndü ancak işler planlandığı gibi gitmedi: "Babam o dönem armatördü ve bu nedenle masterımı bu alanda tamamladım. Türkiye'ye dönüp gemilere çıkmaya başlayınca, işi yapamayacağımı anladım. Ben bu işin bilimini okumuştum ama bulunulan nokta bu değildi." Çuhacı babasına "bu işi yapmak istemediğini" söylediğinde bir tepkiyle karşılaştı: "Babam 'o zaman ben de gemileri satarım' dedi. Restleşme oldu ve sonrasında ben uluslararası çimento ticaretine başladığımda ilk günlerde destek vermedi. Ama 6 ay sonra bu sorunu geride bıraktık ve yaptığım işten daha sonra çok mutlu oldu." Çuhacı, iş hayatında uluslararası bir eğitiminin olmasının çok faydasını görmüş: "Okuduğum üniversite nedeniyle Ferrari'nin oğlu, Kenzo'nun varisi arkadaşım oldu." Çuhacı, kurduğu İlhan Uluslarası Taşımacılık ile Afrika'dan Amerika'ya, Brezilya'dan Panama'ya kadar çok farklı pazarlara çimento satışı yapıyor. Çuhacı, 2005 yılında Çin'den klinker ithal eden işl şirketin kendisi olduğunu anlattı. "60 bin tonluk gemiyi getirdik, yarısını Türkiye'de indirdik, yarısını İtalya'ya gönderdik. Ülkemizde işlenerek katmadeğerli ürüne dönüştürülecek klinkerin Çin'den ilk ithalatıydı bu."

Bu konularda ilginizi çekebilir