Hızlı tren için “babayiğit” olmak istiyor

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, yetki verilmesi halinde 3 yılda tasarımı yerli hızlı treni üretebileceklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ASO olarak birçok malı millileştirmekle ilgili projeler üzerinde çalıştıklarını, ağırlıklı olarak metro ve toplu taşıma araçlarının yerlileştirilmesi konusunu araştırdıklarını belirtti. Özdebir, “Biz, Başbakan Erdoğan’ın aradığı ‘babayiğit’ oluruz, yeter ki kamu alım garantisi versin. Gerekli uluslararası spektleri karşılamak şartıyla yapılmayacak şey yok Türkiye’de” dedi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, kendisine yetki verilmesi halinde 3 yılda tasarımı yerli hızlı treni yapacaklarını söyledi. Özdebir, “Biz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aradığı ‘babayiğit’ oluruz, yeter ki kamu alım garantisi versin"dedi. Özdebir, ASO olarak Türkiye’de üretilmeyen birçok malı millileştirmekle ilgili projeler üzerinde çalıştıklarını, ağırlıklı olarak metro araçları, hızlı tren ve toplu taşıma araçlarının yerlileştirilmesi konusunda çalışmaları olduğunu söyledi. Söz konusu araçlarının çevre ülkelere de ihracının yapılabileceğini vurgulayan Özdebir, “Bir marka çıkartma imkanımız var. Avrupa’da zaten bu alt yapı tamamlanmış durumda. Nüfus artışı çok fazla yok. Oralarda pazar öldü, pazarın merkezi Türkiye olmak üzere. Bunun için çalışıyoruz” dedi.

"Tasarım mülkiyeti Türkiye’ye ait araç üretmeyi amaçlıyoruz"

Ankara metrosu için yapılan ihalede araçların “yüzde 51’inin yerli” olma şartı getirilmesinin önemli bir çıta olduğunu ve bu şartın dünyanın da dikkatini Türkiye’nin üzerine çektiğini ve Türk firmaları dünyanın en kıymetli fir maları haline geldiğini anlatan Özdebir, dünyanın her yerinden bu araçları üreten insanların, Türkiye’deki firmalarla işbirliği için kapılarını aşındırdığını söyledi. İhaleyi alan Çinli firmanın kendi tasarımları olan araçları, kendi patentleriyle yüzde 51’i yerli olmak üzere üreteceğini bildiren Özdebir, tasarım mülkiyeti Türkiye’ye ait olan bir araç üretmeyi amaçladıklarını, Türkiye’de de bunu yapabilecek güçte ve kapasitede kuruluşları olduğunu kaydetti.

Özdebir, Ankara metrolarının yapımıyla ilgili ihaleyi alan Çinli firmanın fabrikasını tamamladığını, yüzde 51’i yerli tren üretimine gelecek ay başlayacaklarını anlattı. Metro ve hızlı tren gibi araçların yerli üretimi konusunda ilk önce Ar-Ge çalışması yapılabileceğini belirten Özdebir, tasarımının ardından parçaların kimler tarafından üretileceği ve bunların nerede entegre edileceği konusunun kolay ancak uluslararası sertifikasyonu konusun biraz zaman alacağını kaydetti.

"3 yılda tasarımı yerli hızlı treni yaparım"

Özdebir, şöyle konuşu: “Bana yetki versinler 3 yılda tasarımı yerli hızlı treni yaparım. Globalleşen dünyada yüzde 100 yerli diye bir şeyden söz etmek ekonomik olmaz. Tasarımının, planının ve projesinin, sertifikasyonunun bize ait olması önemli. Bunun dışında üzerinde kullanılacak malzemelerin yapımı ekonomik olacaksa yaparız. Trenin yönetim sistemini yerli yapmamız lazım. Bunu yapacak firmalarımız var. Biraz tersine mühendislik, bilgi ve beceri katarak bu projeler yapılabilir. Biz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aradığı ‘babayiğit’ oluruz yeter ki kamu alım garantisi versin. Gerekli uluslarararası spektleri karşılamak şartıyla yapılmayacak şey yok Türkiye’de.”

Bu konularda ilginizi çekebilir