“İhracatçılar, inovasyonu merkezine alan bir üretime odaklanmalı”

2016 yılına ilişkin ihracat hedefinin 150 milyar dolar olduğunu belirten UİB Koordinatör Başkanı Sabuncu, “İhracatçılar, inovasyonu merkezine alan bir üretime odaklanmalı” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bursa - Ekim ayı içerisinde açıklanan 2016-2018 dönemine ait Orta Vadeli Program hedeflerini değerlendiren UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, ihracatçıların inovasyonu merkezine alan bir üretime odaklanması gerektiğini vurgulayarak, tasarım ve markalaşma konusunun devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini söyledi. 

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) aracılığıyla Ekim ayında yapılan ihracat 2 milyar 112 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 14,73’lük oranında artış gösterdi. UİB olarak Ekim ayında 2,1 milyar dolarlık ihracata imza attıklarını dile getiren UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, “2015’in ilk on aylık döneminde toplam ihracatımız 18 milyar 242 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 ayda ise 22 milyar 39 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık” dedi. UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, Ekim ayı içerisinde açıklanan 2016-2018 dönemine ait Orta Vadeli Programı hedeflerini de değerlendirdi. 2016 yılına ilişkin ihracat hedefinin 150 milyar dolar olduğunu belirten Sabuncu, bu hedefe ulaşmanın tek yolunun Ar-Ge, inovasyon ve dolayısıyla yüksek katma değerli ürün ihracatından geçtiğini belirtti. Sabuncu, “Türkiye uzun yıllar sonra kendine her sektörde kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyen bir ülke konumuna geldi. İhracatta dahil olmak üzere bu hedeflerin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Ancak, ihracat için koyulan hedeflerin yakalanabilmesi adına sanayinin ciddi anlamda destek görmesi gerekiyor. Bugün ihracatçıların bu hedefleri benimsemeleri için kendileri dışında gelişen olaylardan etkilenmemesi, inovasyonu merkezine alan bir üretime odaklanması gerekiyor. Yüksek katma değerli ürün ihracatı yapabilmek adına tasarım ve markalaşma konusuna ciddi mesai harcanılması ve bunun desteklenmesi bir devlet politikası haline gelmeli” diye konuştu. 
 
Otomotiv ihracatı ekimde yüzde 18 arttı 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 18,36’lık bir artışla, 1 milyar 789 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB’ in 1 Ocak- 31 Ekim 2015 tarihleri arasındaki on aylık ihracatı ise, yüzde 6,06 azalarak, 15,4 milyar dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 6,26 azalarak 18,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) Ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,35’lik düşüş göstererek 114 milyon dolar olarak gerçekleşti. Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) ihracatı ise, Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,35’lik artışla 49 milyon dolarlık ihracata imza attı. Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) Ekim ayı ihracatı ise, yüzde 13,54’lük artışla 19 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ekim ayında ihracatı yaklaşık yüzde 54,75’lik artış kaydeden Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise, 10 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.