İhracatçılar ‘vade’nin 1 yıla çıkmasını talep etti

İhracatçılar, Merkez Bankası'ndan, Eximbank kanalıyla sağladığı reeskont kredisinde vadenin 120 günden bir yıla uzatılmasını talep etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, araştırmalarına göre son 36 ayda finansman talebi 13 puan artan ihracatçıların, Merkez Bankası'ndan, Eximbank kanalıyla sağladığı reeskont kredisinde vadenin 120 günden bir yıla uzatılmasını talep ettiğini, bu konuda Başbakan Yardımcı Ali Babacan ve TCMB ile BDDK ile görüştüklerini söyledi.

TİM'in gerçekleştirdiği İhracatçı Eğilim Araştırması'nın ilk çeyrek sonuçlarına göre, ihracatçı firmaların 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 29 olan dış finansman talebi, 2013'ün ilk çeyreğinde yüzde 42'ye yükseldi.

Araştırmanın açıklandığı basın toplantısında konuşan Büyükekşi ihracat pazarlamasında karşılaşılan en büyük ilk üç sorun arasında finansman olduğuna dikkat çekti.

Büyükekşi, "Merkez Bankası'nın Eximbank kanalıyla ihracatçılara verdiği TCMB reeskont kredisinin vadesi 120 gün. Bu vadeyle ilgili ihracatçıların sıkıntıları var. Vadenin 1 yıla çıkmasını talep ediyoruz. Bununla ilgili kanun değişikliği gerekiyor. Bunun çok hızlı şekilde değiştirilmesini talep ediyoruz. Bakanımız Ali Babacan, TCMB Başkanı ve BDDK Başkanı ile görüştük" dedi.

TİM'in 502 firmanın orta ve üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmaya göre, firmalar dış finansman ihtiyaçlarının yüzde 80'ini özel bankalardan, yüzde 55'ini Eximbank'tan sağlarken, ankete katılan firmaların yüzde 45'i ikinci çeyrekte dış finansman talebi olacağını belirtti.

Türkiye AB-ABD STA'sının dışında kalmamalı

ABD ile Avrupa Birliği arasında müzakere aşamasında olan serbest ticaret anlaşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Büyükekşi, "Türkiye'nin gelişmelerin dışında kalmasını istemiyoruz. Eşzamanlı bir serbest ticaret anlaşması yapılmasını talep ediyoruz. (ABD ile AB arasında yapılacak STA ile ilgili) etki analizi çalışması başlattık" dedi.

Büyükekşi, Başbakan Tayyip Erdoğan ile birlikte bugün hareket edecekleri ABD temasları sırasında bu konuda görüşmelerde bulunacaklarını sözlerine ekledi.

 İhracatta artış beklentisi

TİM'in araştırmasına katılan 502 firmanın yüzde 42.4'ü Nisan-Haziran 2013 döneminde ihracatın artmasını beklerken, yüzde 34.3'ü ihracatın aynı kalmasını bekliyor. Ankete katılanların yüzde 33.9'u ilk çeyrekte yeni pazarlara girdiğini belirtirken, gelecek üç aylık dönem için ilk kez girilmesi planlanan ülkeler Rusya, ABD, Çin, Brezilya ve Irak olarak sıralanıyor.

İhracat pazarlamasında karşılaşılan en büyük üç sorun ise yüzde 62.2 ile rekabetçi fiyat sunamama, yüzde 53.6 ile hedef ülkedeki ekonomik koşullar, yüzde 34.7 ile finansman olarak sıralandı.

Ankete katılan ihracatçılar emtia fiyatlarının dünya ekonomisindeki durağanlığa paralel olarak aynı kalacağını öngörürken, enerji maliyetleri, döviz kurları, hammadde ve aramal maliyetlerinin en öncelikli sorunlar olduğunu belirttiler.

Araştırmaya göre dolar/TL'nin yıl sonunda 1.84, euro/TL'nin 2.38, enflasyonun yüzde 7.09,büyümenin ise yüzde 6.04 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Rekabet için ideal dolar/TL kur seviyesi 1.86, euro/TL kur seviyesi 2.39 olarak belirtiliyor.