İş dünyasından seçim yorumu

30 Mart yerel seçim sonuçlarını değerlendiren iş dünyası, "Seçim bitti artık ekonomiye yönelmemiz lazım" mesajı verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dün yapılan seçimlerde iktidardaki AK Parti yine birinci parti oldu. İş dünyasından da seçimlerle ilgili yorumlar gelmeye başladı. İşte o yorumlar:

'Milletimiz bir kez daha demokrasiye sahip çıkmıştır'
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu
:

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde milletimiz büyük bir olgunluk ve yüksek bir katılım ile sandıklara gitmiş ve bir defa daha demokrasiye sahip çıkmıştır. Milli iradenin sandığa yansımasıyla yerel yönetimlerde yeni bir dönem başlamıştır. Ülkemiz 2023 hedeflerine doğru yol alırken, hür iradesini ortaya koyan milletimiz için seçimlerin hayırlı olmasını diliyor, seçilen tüm başkanlara ve yöneticilere başarılar diliyorum.

Seçim döneminin sona ermesiyle birlikte, yeniden ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanmalıyız. Reel sektöre ağırlık vererek, üretimi ve ihracatı milli mesele olarak algılamalı ve artırmalıyız. Küresel rekabetin giderek arttığı günümüz koşullarında, üretim ve ihracat maliyetlerinin azaltılması, reel sektörün üzerindeki yüklerin indirilmesi, girdi maliyetlerinin makul seviyelere çekilmesi öncelikli hedeflerimiz olmalıdır.

Hep vurguluyorum. Milletimizin daha zengin ve müreffeh olmasının yolu huzur ve istikrardan geçer. Çünkü huzur ticareti, ticaret zenginliği getirir. Bunun için artık hepimizin günlük çalkantılardan sıyrılıp işine odaklanması lazım.

Öte yandan bugün açıklanan yüzde 4’lük 2013 büyüme rakamı Türkiye’nin orta vadeli büyüme trendlerinin korunduğunu göstermektedir. Özellikle özel sektörün makine teçhizat yatırımlarının 2013’ün son çeyreğinde büyümeye yüzde 1’in üzerinde katkı yapması son derece olumludur. Bu özel sektörün ülkemize ve ekonomimize duyduğu güvenin en önemli göstergesidir.”

Yatırımların artarak devam edebilmesi için küresel koşulların zorlaştığı ve rekabetin arttığı bu günlerde, yatırımcıların sorunlarına öncelikli olarak ele alınması en büyük temennimizdir.

'Toplum, refahı ve istikrarlı büyümeyi ödüllendiriyor'
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan:

Büyüme rakamlarının, beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş olmasını önemli görüyoruz" diyen Bahçıvan şöyle konuştu: Dahası, etkileri halen devam etmekte olan küresel krize rağmen, yıllık büyüme rakamında 2014-2016 Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin tutturulması da memnuniyet vericidir.

Büyüme rakamları, yoğun bir seçim atmosferinden çıktığımız bugüne denk gelirken, bu konuda da şunu ifade etmek istiyorum; seçim sonuçlarının önemli ölçüde ekonomik başarıya endeksli olduğu görülmektedir. Yani seçmen, ekonomik refahı ve istikrarlı büyümeyi ödüllendiriyor. Ortaya çıkan seçim sonuçları, toplumda uzun vadeli istikrarın korunması adına gösterilen hassasiyetin de bir göstergesi olarak da algılanmalıdır.

'Sandıktan çıkana saygı'
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi:

Türkiye hızlı ve yoğun bir seçim maratonundan çıktı, "Sandıktan çıkana saygı duy" çağrısı demokratik toplumlarda büyük önem taşıyor. Sonuçlar ülkemize hayırlı olsun. Seçilen tüm belediye başkanlarını tebrik ediyorum. Tüm yerel yönetimlerin aldıkları oy oranlarını gözetmeksizin ilgili tüm yerleşim yerlerine aynı standartlarda belediyecilik ve yerel hizmet götüreceklerine inanıyorum. İhracat, bir ilin ve ilçenin ekonomisine büyük fayda sağlıyor. Bu bağlamda, tüm yerel yönetimlerden, ihracata daha fazla önem vermelerini ve ihracatçı firmaları desteklemelerini istiyoruz. Belediye başkanlarımızdan bölgeler arasındaki eşitsizlik farklarını gidermelerini, kendi bölgelerindeki ihracatı geliştirmeye yönelik başarı kriterleri belirleyerek takip etmelerini ve ihracatın önemini bir kez daha vurgulamalarını bekliyoruz.

Yoğun seçim gündeminin ardından bugünden itibaren tüm Türkiye'yi tekrar ekonomi ve ihracat gündemine yeniden dönmeli. Türkiye büyük bir demokrasi sınavını daha başarıyla geçti. Halkımız yoğun bir katılımla demokratik iradesini sandıkta ifade etti. Artık şimdi ivedilikle gerek siyaset kurumunun gerekse toplumun tüm kesimlerinin yeniden ekonomiye odaklanmasını istiyoruz. Şimdi sırada uzun vadeli sınavlarımız var. Bu sınavlara şimdiden sıkı bir şekilde hazırlanmak gerekiyor. Son dönemde yaşadığımız olayların tortularını geride bırakalım, geleceğe bakalım. Ülkemizin temel gündemi rekabet gücünün geliştirilmesi olmalıdır.

'Yaşananları arkamızda bırakmalıyız'
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı:

2014 yerel seçim sonuçları ülkemize hayırlı olsun. Çok yıpratıcı bir seçim sürecini geride bıraktık. Bu ülkenin, hepimizin olduğu ve birlikte barış içinde yaşamamız gerektiği bilinci ile seçim sürecinde yaşananları arkamızda bırakmalıyız. Seçilen tüm belediye başkanlarına görevlerinde başarılar diliyorum.

'Seçimleri 2014'te bitirelim, 2015 parlak yıl olsun'
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi

Seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Ülkemizin devamlı seçim ortamında kalması ekonomide tahribatlara yol açıyor. Artık bu atmosferden çıkıp, 2014'ün kayıp yıl olmaması için ekonominin önünde bekleyen sorunlarla ilgili kararların hızla alınması gerekiyor. Bu çerçevede Türkiye'nin ekonomik programını ve büyüme planlarını gecikmeksizin revize etmesi lazım. Geçtiğimiz dönemde Türkiye'nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerde yaşanan sıkıntıların tekrarlanmaması için hızlı bir şekilde ekonomiye odaklanmalıyız. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler var. Genel seçimleri erkene alır, gerekli ekonomik tedbirleri hayata geçirebilirsek, 2015 Türkiye için parlak bir yıl olabilir. Öte yandan bu yıl ekonominin kurtarıcısı ihracat olacaktır. Bu nedenle ihracatçıların desteklenmesi gerekiyor. Başta KDV tebliği olmak üzere seçim döneminden dolayı 2 aydır bürokraside bekleyen bir çok hazırlığın bir an önce bitirilmesini bekliyoruz.

'Türkiye'nin çarkları halkımızın zenginliği için önemli'
TGSD Başkanı Cem Negrin:

Yaklaşık 10 yıldan bu yana global dünyada yıldızı sürekli parlayan Türkiye, son dönemde gelişmiş ülkelerin eleştiri oklarını üzerine çekti. Gezi olaylarıyla başlayıp bugüne gelinen süreçte, arzu etmediğimiz başlıklarla dünya gündeminde yer bulduk. Genel seçim havasında sürdürülen yerel seçimler, siyasal gerginlikler, on binlerce insanın katılımıyla kaldırılan cenazeler, kaset savaşları ve yasaklamalar Türkiye'nin geleceğine katkı sunmadı. Gerilimin ülkemize hiçbir şey kazandırmadığını gördük. Bugün artık seçim bitti. Şimdi yeni ve güzel şeyler söyleme zamanı. Şimdi bir gün bile gecikmeksizin bu kasvetli havadan çıkıp, daha çok üretim, daha çok çalışan, daha çok ihracat için, yeniden dört elle işimize sarılmamız gerekiyor. Öncelikle faizlerin gerileyip dövizin düşmemesi sağlanmalı. Ayrıca ihracattaki artış trendini koruyup, cari açığı aşağı çekmemiz lazım. Türkiye ekonomisinin çarkları, bizleri gelişmiş ülke sınıfına taşıyacak, güçlü, özgürlükçü ve halkına zenginlik vadeden bir gelecek için dönmeli.

'Ekonomi öne çıkacak, Türkiye hedeflerine odaklanacak'
BMD Başkanı Hüseyin Doğan:

Demokratik bir seçim dönemi geçirdik. Demokrasimizin daha da güçlendiğini görmekten mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye olarak çok daha güçlü hedeflere yöneleceğiz.  Başarılı bir seçim döneminin ardından şimdi ekonomi öne çıkacaktır.  Bu iklim içinde marka ekonomisini geliştirmek, ülkemize sağladığı katkıyı daha da artırmak için çalışacağız. Türk perakende sektörü olarak uluslararası alanda "Türk markası" algısını yerleştirirken, "güçlü Türkiye imajına" da katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Çünkü globalleşen dünyada bir ülkenin markaları kadar zengin olduğunu biliyoruz. Güçlenen yerli markalarımız, Türkiye'nin halen en önemli sorunu olan istihdam probleminin çözülmesine katkı sağladığı gibi Türkiye'nin dünyadaki imajının güçlenmesine de destek olacaktır.

'Şimdi işimize odaklanıp, yeni ufuklar açalım'
Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Vahap Küçük:

Ülkemiz; demokrasilerin vazgeçilmezi olan seçim süreçlerinin bir tanesinden daha çıkmış bulunuyor. Önümüzdeki döneme baktığımızda bizleri bekleyen iki seçim daha olduğunu görüyoruz. Bu süreçleri hem demokratik hayata, hem ülkemiz ekonomisine sekte vurmadan, aksine büyüme ve gelişmeyi besleyecek şekilde yaşayacağız. Bu, yaklaşık 100 milyar dolarlık bir büyüklüğü temsil eden TAMPF ailesinin ve ülke ekonomisinin kılcal damarı olan perakende sektörünün en büyük dileğidir. Ekonomisi, siyasi istikrarı, yurtiçinde ve yurtdışında tesis edeceği "güven" duygusuyla güçlü bir Türkiye'yi oluşturmak için emek harcıyoruz. Seçim sonrasında çok daha dinamik ve üretken bir ekonomi oluşturmak adına işimize odaklanıp, ülkemiz insanlarının önüne yeni ufuklar açmak durumundayız.

'Güçlü demokrasi ve güçlü ekonomi için çalışma zamanı'
Genç Yönetici ve İşadamları Derneği Başkanı Burcu Akdarı Toprak:

Türkiye demokrasisinde önemli bir yer tutan yerel seçimleri geride bıraktık. Seçim sonuçlarından her kesime önemli mesajlar olduğuna ve bu mesajların doğru okunup doğru değerlendirmeler yapılacağına inanıyoruz. Ülkemiz vatandaşları seçim sandığında kendi iradelerini kullanmışlardır. Şimdi birlik ve beraberlik içinde yeniden insanımıza iş, aş ve refah getirecek çalışmalara odaklanmamız gerekiyor. Ülkemiz adına siyasal iktidardan ve görev üstlenen tüm karar alıcı mercilerden, yerel yönetimlerden, ülke vatandaşlarımızın özellikle refah seviyesini yükselten politikalara yoğunlaşmasını, yaşam standartlarımızın iyileştirildiği, işsizlik sorununun büyük oranda giderildiği, sürdürülebilir ekonomik istikrarın sağlandığı demokratik bir Türkiye talep ediyoruz. Güçlü bir ekonominin, güçlü hukuk sistemleri ile sağlanabileceğinden hareketle, Türkiye'yi daha da zenginleştirilecek adımların atılmasını istiyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir