İş kadınlarına mevzuat engeli

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, sadecemevzuatta düzenleme yapılarak, Türkiye’de kadının iş hayatındaki yerinin iki katına çıkarılabileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, kadın istihdamının önündeki en büyük engelin mevzuat olduğunu söyledi. TÜRKONFED Başkanı Onatça, uzmanlar tarafından hazırlanan İş Dünyasında Kadın Raporu’nu tanıttı. Onatça, yaptığı konuşmada Türkiye’de kadınların iş hayatındaki oranının artmasının önündeki engellere dikkat çekti. Doğum izni ve kreş gibi konularda yapılacak değişikliklerin yanı sıra kadınların çalışmasını ve girişimci olmasını teşvik edici düzenlemeler yapılmasının, kadınların iş hayatındaki payını iki katına çıkarılabileceğini söyledi. 

İşgücüne katılım %30'un altında 

Akademisyenlerin hazırladığı rapora göre Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 29,5’e çıktığını ancak dünya ortalamasının yüzde 51 olduğu düşünüldüğünde tablonun kötü olduğuna vurgu yaptı. Onatça, “Yüzde 29,5 çalışan kadın oranının içinde, sosyal güvencesiz olarak yaşlı, çocuk ve engelli bakımı yapan 424 binden fazla kadın var. Avrupa Birliği’nde yüzde 51’lere varan kadının iş gücüne katılım oranında hala yüzde 30’ları yakalayamamış bir Türkiye’nin 2023 hedefl erini nasıl yakalayabileceği konusundaki kuşkularımız devam ediyor” dedi. Rapora göre Türkiye’de kadının iş hayatına katılımının önündeki engellerin mevzuat olduğunu açıklayan Onatça, buna örnek olarak Avrupa Birliği’nde 16 hafta olan doğum izninin Türkiye’de 18 hafta şeklinde düzenlenmesini gösterdi. Onatça, bunun da işverenlerin kadın çalışanı tercih etmemesine yol açtığını belirtti. Ayrıca Onatça, kadınların çocuklarını güvenle teslim edebilecekleri kreş altyapısının kurulmaması, kadının çalışmasını teşvik edici uygulamaların hayata geçirilmemesi ve prosedürler yüzünden mali müşavirlerin kadın çalışanların bordrolarını düzenlemekten kaçınmasının da diğer büyük sorunlar arasında olduğunu kaydetti. 

Girişimci kadına ihtiyaç var 

Konuşmasında kadınların ekonomiye kazandırılması çerçevesinde eğitim faktörüne dikkat çeken Onatça, şunları söyledi: “İstatistikler eğitimli kadınının iş hayatına katılımının, katma değeri yüksek üretime adaptasyonunun daha kolay olduğunu gösteriyor. Bu konunun bir başka penceresi de eğitim müfredatımızda gerçekleştirilmesi gereken düzenlemedir. İlköğretimden lisansa kadar eğitim sürecimizin her aşamasında ekonominin ancak kadının iş hayatında olmasıyla gelişebileceğinin aktarılması için de müfredatta mevzuat düzenlemesine ihtiyaç var.” 

Kadının iş hayatına katılımı konusunu sadece kadın çalışanlar olarak değerlendirmediklerini de belirten Onatça, ‘girişimci kadın’ sayısının artmasına da ihtiyaç olduğunu vurguladı. Onatça, “Girişimcilik eğitimleri, mikro krediler gibi desteklemelere rağmen girişimcilerimizin sadece yüzde 7’sinin kadın olması bu alanda da daha kat edecek uzun bir yolumuzun olduğunu gösteriyor. Yine bu çerçevede kadın girişimciliğini özendirecek mevzuat düzenlemelerine ihtiyacımız olduğu açık” diye konuştu. 

Toplantıda TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Sefa Targıt, Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Turan, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Komisyonu Başkanı Hülya Gedik Sadıklar, TÜRKONFED Kadın Komisyonu Başkan Yardımcısı Reyhan Aktar, Genel Sekreter Arda Batu yer aldı. Toplantı TÜRKONFED’in İş Dünyasında Kadın Raporu yazarları Prof. Dr. Kadriye Bakırcı, Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, Doç. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz, Elif Nergis Lewis, Nursel Durmaz medya mensuplarının sorularını yanıtlamasıyla sona erdi.