İSO, 'vasatlıktan çıkış' için Finlandiya modelini tartışacak

İstanbul Sanayi Odası tarafından, bu yıl 13'üncüsü gerçekleştirilecek olan 'Sanayi Kongresi'nin ana temasi 'Vasatlıktan Kurtulmak: İnsan ve Kültür' olarak belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası (İSO) bu yıl 13'ncüsünü düzenleyeceği 'Sanayi Kongresi'nin ana temasını 'Vasatlıktan Kurtulmak: İnsan ve Kültür' olarak belirledi. Vasatlıktan kurtulmak için Finlandiya modelinin tartışmaya açılacağı kongreye yerli ve yabancı 4 bin ziyaretçinin katılması bekleniyor. 

8 Ekim'de Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenecek organizasyonla ilgili bilgi veren İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, etkinliği Türkiye’deki kongrelerden daha farklı bir boyuta taşımak istediklerini, bu nedenle temayı 'İnsan ve Kültür' olarak belirlediklerini söyledi. "Çünkü insanı çözmeden hiçbir şeyi çözmek mümkün değil" diyen Bahçıvan, "Bu yılki temada, geçen yılki kongremizin Bütünsel Kalkınma temasını başaran bir ülkeyi örnek almaya çalıştık. Finlandiya’yı örnek ülke modeli olarak öne çıkardık. Eğitimden sanayiye, kültürden sanata bütünsel kalkınmanın tüm öğelerini birleştirmeyi başarmış en model ülke. Özellikle de eğitim politikası. Finlandiya’nın bu konuda gençlerle bütünleşerek oluşturduğu eğitim politikası var. Öğretmen kalitesinden öğrencinin ders ve ders dışı branşlarına kadar ortaya konulan tüm eğitim politikaları bizi çok etkiledi. Eğitimi yumuşatan, sanatıyla kültürüyle sporuyla oyun oynatarak, ders sayısını düşürerek, eğitimi sadece dersle değil hobilerle, oyunlarla, evin içine taşıyarak, sosyal medyayı da kullanarak işleyen bir ülke. Bunun da meyvelerini topluyor" diye konuştu. 

Anadolu'dan da katılım olacak 
Bu yıl kongreye katılım için 13 sanayi ve ticaret ve sanayi odası belirlendi. Aydın, İzmir, Eskişehir, Gaziantep, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya, Sivas sanayi odaları katkıda bulunacak kurumlar arasında. Kongrede dört temel konu işleyeceklerini belirten Bahçıvan, bunları 'nasıl üretim', 'nasıl insan', 'nasıl işbirliği' ve 'nasıl sürdürülebilirlik' olarak sıraladı. Bu konularda dört farklı seans yapılacak ve tüm katılımcılar, sosyal medya aracılığıyla katkıda bulunacak. Konu başlıklarını 13 ilin sanayi ve ticaret odaları da çalışıp gelecek. 

Bahçıvan, mizahın yer aldığı toplumlarda insanların birbirini anlayışla karşıladığına inandıklarını buradan hareketle de Demet Akbağ ile Sermiyan Midyat’ın skeçlerle kongrede yer alacaklarını söyledi. Kongrede çocuklar ve gençlerin de bulunacağını aktaran Bahçıvan, "50’ye yakın gencimizi, bu konuda ülkenin önemli markası Ali Nesin’in Şirince’deki Matematik köyünde ağırladık. Matematik biliminin eksikliğini gelişme yapımızdan net olarak görüyoruz. En azından bu simgeyi hatırlatmak açısından bu gençlerle bir örnekleme yapmak istiyoruz. Bu gençlerle hocamız, 45 dakikalık bir matematik şovu yapacak. Köyde aldıkları eğitimle şovun parçası olarak bize sunum yapacaklar" dedi. 

'Başarısızlık da hayatın parçası' 
Yeni bir düşünce modeli de ortaya koyduklarını ifade eden Bahçıvan, 'başarısızlık da hayatın bir parçasıdır' diyerek bir oturum açtıklarını, burada Ahmet Çalık, Ahmet Nazif Zorlu, Agah Uğur ve Mustafa Denizli'nin yer alacağını dile getirdi. Bahçıvan, "Özellikle Finlandiya modeli, Anadolu ile işbirliği ve gençlerimizin Matematik köyü ziyaretiyle temel bilimlerin önemi konusunda yaratılacak farkındalık çok önemli. Bu üç öğenin bir araya gelmesiyle Türkiye’nin hak ettiği noktaya geleceğini düşünüyoruz. Sadece İstanbul’da değil Anadolu ile hedefl ediğimiz başarıya ulaşan bir Türkiye olacağız. Temel bilimle eğlenceyi, mizahı, interaktif bir paylaşımla birleştireceğiz. Kongreyle tüm Türkiye toplumuna farklılaşma mesajı vermek istiyoruz. Eğer kamu da mesajımızı almak istiyorsa elbette alabilir" diye konuştu.

'Türkiye'nin sorunu asgari ücret değil nitelikli iş gücü'
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, toplantıda uzun vadeli hedefl ere de dikkat çekti. Bahçıvan, "İsterim ki bugün siyasi partiler hedefini koyarken, dört yıl sonra Türkiye’yi şu hedefe ulaştıracağım diyebilmeli. 'Bana yönetim hakkı verirsen, sizi şu noktaya çıkaracağım' diyebilmesi lazım. Ama bir partide bile bunun olduğunu görmüyorum" diye konuştu. Ülkenin en büyük sorununun asgari ücret değil, nitelikli iş gücü olduğunu vurgulayan Bahçıvan, "Asgari ücrete takılarak bu işe bakmak, vasat bir bakış açısı" dedi.

Kongrede neler olacak?

İstanbul Sanayi Odası'nın Anadolu'daki 13 sanayi ve ticaret odasıyla işbirliği yaparak düzenlediği sanayi kongresine bu yıl şu yenilikler getirildi: 

• Anadolu'dan seçilen ortaöğretimde okuyan 30 öğrenci Şirince'deki Matematik Köyü'nde 2 günlük eğitim aldıktan sonra, Finlandiyalı konuklarla birlikte kongre kapsamında gösteri düzenleyecek. 

• Demet Akbağ ve Sermiyan Midyat 'İnsan ve Kültür' temalı çoğunlukla doğaçlama gerçekleşecek bir gösteri yapacak. 

• 'Gelecek Neler Getirecek' başlıklı oturumda teknolojiyle ilgili son trendler ve gelişmeler incelenecek. 

• 'Başarısızlık da hayatın bir parçası' temalı bir oturum gerçekleştirilecek ve başarısız olmaktan korkulmaması gerektiği anlatılacak. 

•Anadolu'daki iş birliği yapılan 13 oda 'Nasıl Üretim?', 'Nasıl İnsan?', 'Nasıl İşbirliği?' ve 'Nasıl Sürdürülebilirlik?' başlıklarında 4 oturum gerçekleştirecek.