İşsiz gençlere iş fırsatı projesi
Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi'nden, İşsiz Gençlere İş Fırsatı Projesi projesi başlatıldı.
Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi, AB hibe programı kapsamında ASO Teknik Koleji ve Hacettepe ASO 1. OSB Meslek Yüksekokulu ortaklığında gerçekleştirdiği "İşsiz Gençlere İş Fırsatı" projesinin açılışı yapıldı.
ASO 1. OSB’de gerçekleşen toplantıya ASO ve ASO 1. OSB Başkanı Nurettin Özdebir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Solmaz, Hacettepe ASO 1. OSB Meslek Yüksek Okulu Müdürü Cihan Karataş, ASO Teknik Koleji Müdürü Mustafa Daşçı ve bölgede yer alan çok sanayici katıldı.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, mesleki eğitimin, Türkiye'nin en temel sorunlarından biri olduğunu belirterek, "Sanayinin nitelikli işgücüne olan talebi bir türlü karşılanamadı." dedi.
Özdebir, mesleki eğitimde sanayinin ihtiyaçlarına uygun bir planlama yapılmadığından eğitimli gençler arasındaki işsizliğin de yüksek kalmaya devam etttiğini bildirdi.
İşgücü piyasasında ilkokul mezunları ile üniversite mezunları arasında doldurulmayı bekleyen çok geniş bir boşluk bulunduğuna vurgu yapan Özdebir, mesleki eğitimin, Türkiye'nin en temel sorunlarından biri olduğunu ve sanayinin nitelikli işgücüne olan talebinin bir türlü karşılanamadığını dile getirdi.
Özdebir, sanayinin sadece operatöre değil işleyişine katkı sağlayacak gençlere de ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek şu ifadelere yer verdi:
"Rekabetin ve yarışın hızlandığı bir dünyadayız. Bu yarışta var olmak için firmalarımızın başarılı olması için onlarında arkalarında çalışan nitelikli elemanlar olması lazım. Bu elemanlar için bu eğitimler çok önemli. Biz bu eğitimlerde işi uygulamalı olarak öğretiyoruz. Öğrenciler bu eğitimlerden sonra daha rahat iş bulabiliyorlar. Yanlarında staj yaptıkları firmalarda işe başlama şansları daha yüksek oluyor."
Mesleki eğitim sisteminin öncelikli probleminin cazibe eksikliği olduğunu belirten Özdebir, mesleki eğitimde farklı programlar arasında yatay ve dikey geçiş esnekliğinin bulunmaması mesleki eğitimin cazibesini azalttığını ifade ederek, mesleki eğitimde hem öğrenci hem de öğretmen niteliğini yükseltmek için sistemi yeniden cazip hale getirecek düzenlemelerin mutlaka yapılması gerektiğini aktardı.
Özdebir, öğrencilerin yeteneklerini geliştirebilecekleri bir eğitim anlayışını geliştirilmeli diyerek bu konu ile ilgili "Eğitim programları bakanlık ve eğitim kurumlarının tek taraflı belirlediği çalışmalar olmaktan çıkmalı ve programlar mutlaka toplumun, ailelerin ve ilgili sosyal kesimlerin görüşleri alınarak ve genel mutabakata dayalı olarak hazırlanmalı, birlikte sorumluluk alarak uygulanmalı ve sonuçlar izlenerek sürekli geliştirilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan, Projeyi tanıtmak için yapılan sunumda, sanayi kuruluşlarının ihtiyacına uygun olarak eğitilip istihdam edilerek genç işsizlik oranın azaltılmasına katkıda bulunacağı anlatıldı. Proje kapsamında 50 lise, 100 meslek liseli ve 100 meslek yüksek okulu mezunu olmak üzere toplam 250 işsiz gencin eğitimin sonunda bölgedeki fabrikalarda ve işletmelerde iş bulması hedeflendiği belirtildi.
Projede, engelilere (ilgili mesleğin yapılmasına engel oluşturmayacak düzeyde), kadınlara ve en uzun süre işsiz olanlara öncelik tanınacak.