İZTO'dan siyasi partilere çözüm çağrısı

İZTO Başkanı Demirtaş, "Ekonomimiz kırılgan. Bu nedenle en kısa sürede partilerin uzlaşarak yeni hükümeti kurmasını bekliyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, ekonominin kırılgan olması nedeniyle en kısa sürede partilerin uzlaşarak yeni hükümet kurmasını beklediklerini açıkladı.  

Demirtaş yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin 1,5 yıldır içinde olduğu seçim maratonunun 7 Haziran'daki genel seçimler ile sona erdiğini hatırlattı. 

AK Parti'nin hükümeti kuracak milletvekili sayısına ulaşamadığını, bu nedenle yeni bir belirsizlik ortamı yaşandığını kaydeden Ekrem Demirtaş,"Sandıktan iktidara da muhalefete de büyük puntolarla 'kısa sürede çözüm üretin' mesajı çıktı" ifadelerini kullandı.  

Seçimlerin ardından "koalisyon", "azınlık hükümeti" veya "erken seçim" gibi seçeneklerin tartışıldığına işaret eden Demirtaş, "Elbette her bir seçeneğin kendine göre bir maliyeti var. Ancak, maliyeti en yüksek olan ise belirsizlik ortamı. Anayasal ve demokratik teamüllerin işlemesini ve bir an önce hükümetin kurulmasını, belirsizlik ortamından kurtulmayı arzu ediyoruz. İş dünyası olarak, Bakanlar Kurulu'nu, yeni ekonomi yönetimini görmek ve Türkiye'nin kalkınması ve refahı için var gücümüzle çalışmaya devam etmek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Ekonomi değerlendirmesi 

Seçim sonuçlarının ilk anda piyasalara yansımasının sert olduğunu, doların 2,80 lirayı aştığını, uzun vadeli faizlerin yüzde 10'un üzerine çıktığını hatırlatan Demirtaş, daha sonra piyasalar bir parça sakinleşse de kırılganlığın güçlü bir şekilde devam ettiğini kaydetti. 

Yabancı bir ekonomik analiz merkezinin yayınladığı son raporda, Türkiye'deki ekonomik durgunluk ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle doların yıl sonunda 3,20 liraya çıkabileceğinin öngörüldüğüne işaret eden Demirtaş, şunları kaydetti: 

 "Kısa vadede, döviz, enflasyon ve faizde herhangi bir gerileme beklemiyoruz"

"Dolar kurundaki yukarı hareketin ihracatımızı artırması bekleniyordu. Ancak Avrupa Birliği'nin umut vaat etmeyen ekonomik görünümü, ihracatımızı zora sokacağa benziyor. Dolar, lira karşısında ciddi değer kazandı ama ihracatımız 3 aydır geriliyor. Yaşanan belirsizlik ortamında döviz-faiz-enflasyon döngüsünün hangi hükümet kurulursa kurulsun artış göstereceği öngörülüyor. Bu üç göstergenin yükselmesi, yeni zamlar, yeni maliyet artışları, kısacası hayatın daha pahalı hale gelmesi ve fakirlerin de daha fakirleşmesi demek. Kısa vadede, döviz, enflasyon ve faizde de herhangi bir gerileme beklemiyoruz." 

Türkiye'de 2009 yılından bu yana kişi başı milli gelirde önemli bir artış yaşanmadığına işaret eden Ekrem Demirtaş, "Yerimizde saydık. Şimdi ise geriye gitme tehlikemiz var. Böyle bir ortamda, iş dünyası olarak belirsizlik ortamının bir an önce son bulmasını istiyoruz. Zaman, olmazları değil, olurları konuşmanın zamanı. Ülkemizin acil olarak hükümete ihtiyacı var. Yeni kurulacak hükümetten sadece ekonomik değil, özellikle hukuk ve seçim sistemi anlamında da ciddi beklentilerimiz var. Bunu yapamazsak, siyasette yaşanan yangın piyasalara sıçrayacaktır" ifadelerini kullandı.  

Ekonominin kırılgan olması nedeniyle siyasi partilerin bir an önce uzlaşmasını ve yeni hükümet kurmasını istediklerini kaydeden Demirtaş, İzmir ekonomisinin de uzun zamandır zor günler yaşadığını, çarşıda siftah yapamadan kepenk kapatan, borcunu döndürmekte zorlanan, kart borcu büyük boyutlara ulaşan üye sayısının yükseldiğini ifade etti. 


  

Bu konularda ilginizi çekebilir