Kadını güçlendiren imzada dünya lideri Türk şirketler

BM'nin sürdürülebilirlik inisiyatifi Global Compact bünyesinde oluşturulan kadının güçlendirilmesi prensiplerinin imzacı sayısında Türkiye liderliği bırakmıyor. Türkiye’den 257 şirket prensiplere imza koymuş durumda. Yaptıkları uygulamalar bölge ülkelerde örnek alınıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Kadın ile ilgili pek çok olumsuz durumda Türkiye ön sıralarda iken, özel sektörün konuya verdiği önem bizi ne mutlu ki olumlu bir sıralamada da lider konuma getirdi.

Halen 257 şirketin koyduğu imza ile dünyanın en çok WEPs (Kadının Güçlenmesi Prensipleri) imzacısı olan ülkesi Türkiye. Bu başarıda, WEPs İş Dünyası Sözcüsü, SUTEKS Group Yönetim Kurulu Başkanı Nur Ger’in aktif çalışmasının da önemli etkisi var. Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu Eş Başkanı, Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, “Türkiye’nin ardından en çok imzacı şirket bulunan ülkeler ise Japonya ve Meksika. İiş dünyasının toplumsal cinsiyet eşitliğinde sorun olan ülkelerde böyle ön plana geçmesi çok önemli” dedi.

Yeni bir aşamaya geçti

Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu, tohumları 1999’da Davos’ta atılan sürdürülebilirlik ilkelerinin kurumsallaştığı Global Compact’in (Küresel İlkeler Sözleşmesi) Türkiye Ağı bünyesinde faaliyet gösteriyor. 2000 yılında yürürlüğe giren BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, sürdürülebilirlik ve sorumlu kurumsal uygulamalar ilkelerine bağlı şirketler için hem bir politika platformu, hem de bir uygulama çerçevesi konumunda. 10 sürdürülebilirlik ilkesi altında toplanan kurumlar, değer zincirlerindeki tüm kurumlara bu prensipleri yayarak etki alanını genişletiyor. 161 ülkede 9 bin 700 bin imzacısı olan Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin artık yeni bir aşamaya geçtiğini anlatan Global Compact Türkiye Sorumlusu Melda Çele, bu yıldan itibaren gönüllülük esasına bağlı sistemin derinleşmeye başladığını anlattı. Türkiye Global Compact imzacısı ülkeler arasında Avrupa’da 7’nci, dünyada 15’inci sırada. Melda Çele sistemdeki değişimi şu sözlerle ortaya koydu:

Kolektif bir bilinç oluşuyor

“Artık iş dünyası belirli prensiplere uymaya söz vermenin ötesine geçerek yaşamak istediğimiz dünya için nasıl etki yaratırız, hedef koyarız ve ölçeriz’ sorularının cevabını aramaya başlıyor. 2018 bu değişimin yaşandığı bir dönem olacak. Daha önce imzacı olmak bir iyi niyet göstergesiyken artık şirketler elini taşın altına koymaya başladı. Artık her şirkete yapmak istediği katkıları verebilecekleri araçları da sunacak bir yapı oluşuyor. Örneğin dünyadaki belli başlı üniversitelerinin katkısıyla bir akademi kuruluyor. Sürdürülebilirlik üzerine şirketlerin birbirinden ilham alıp birbiriyle çalışabilmeleri için bir ortak online platformlar yaratılıyor. En güzel kısmı da 161 ülkeye yayılan bir yapı olduğu için Brezilya’daki bir örneği Türkiye’ye taşıyabiliyoruz. Buradaki tecrübeyi de dünyaya aktarabiliyoruz. Kolektif bir bilinç oluşmaya başladı.”

Dilek Cesur, Türkiye’den pek çok şirketin özellikle kadın konusundaki uygulamalarının bölge ülkeleri tarafından örnek alındığını anlattı. Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu yerel bazda da çalışmalarını yürütüyor. Bu konuda Bursa pilot il seçilmiş ve bu ilde Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu’na bağlı olarak çalışan Bursa Platformu kurulmuş. 2016 yılında Yeşim Tekstil, BUSİAD ve BUİKAD tarafından kurulan bu platformda 25 firma yer alıyor. Tamamı WEPs imzacısı firmalardan oluşan bu platformda yer alan firmalar her ay toplanarak kadın istihdamını ve kadını iş hayatında güçlendirmek üzere yaptıkları çalışmaları, iyi örnekleri birbirleriyle paylaşıyorlar. Böylelikle Global Compact Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu’nun toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaların bir yansıması da Bursa’ya taşınıyor. Özellikle kadın istihdamında en önemli engelin iş yerlerinde kreş olmadığını belirten Cesur, “Bu konuda platformun koordinatörlerinden Yeşim Tekstil 30 yıllık kreşiyle, BUİKAD ve BUSİAD da yaptıkları farkındalık çalışmaları ile Bursa iş dünyasının dikkatini çekerek, bu konuda çalışmalar yapmaya davet ediyorlar. Bursa yerel basını da bize bu konuda çok destek. Böylelikle Bursa’da bu konuyu sürekli gündemde tutmuş oluyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir