Malezya’da iş ve yatırım yapmanın yolları anlatıldı
Güneydoğu Asya'nın en önemli ülkelerinden birisi konumundaki Malezya’ya iş ve yatırım yapmak isteyen Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) üyeleri, Malezya toplantısında buluştu
Sabiha TOPRAK
KOCAELİ - Üyelerini dış pazarlara açmak için düzenlediği ülke tanıtım toplantılarına, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasıyla Türk işadamları için daha avantajlı bir pazar haline dönüşen Malezya’yla devam eden Kocaeli Ticaret Odası, ülkede ticaret ve yatırım yapmak isteyen üyelerinin iletişim kurması gereken tüm isimleri odada buluşturdu.
Ekonomi Bakanlığı, DEİK ve Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu Türkiye Ofisi’nin (MATRADE) işbirlikleriyle düzenlenen Malezya Ülke Yatırım ve İş Fırsatları Bilgilendirme Toplantısı’nda, siyasi istikrar, çok kültürlü yapısı, yatırımcı dostu ekonomi politikalarıyla Güneydoğu Asya'nın en önemli ülkelerinden birisi konumundaki 30 milyon nüfuslu ülkede iş ve yatırım yapmanın yolları anlatıldı.
'Malazya'ya yatırımlar yapmak istiyoruz'
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, “Kocaeli Ticaret Odası olarak üyelerimizi uluslararası pazarlara açmayı temel sorumluluklardan birisi olarak görüyoruz. Bu bağlamda Yönetim Kurulu olarak göreve geldiğimiz 2,5 yıldan bu güne Japonya’dan Kırıma, Sudan’dan, Vietnam’a, Nijerya’dan, Hollanda’ya ve Almanya’dan Endonezya’ya 23 farklı ülkeden 31 farklı heyetle yaklaşık 320 yabancı iş insanını odamızda üyelerimizle buluşturduk. Bugünkü programımızda ise Kocaeli olarak 2016 yılının ilk 3 ayında 739 bin 574 dolar ihracat, 3 milyon 711 bin 610 dolar ithalat gerçekleştirdiğimiz Malezya ile daha fazla iş yapabilmenin bağlantılarını geliştireceğiz. İş birliklerimizi sadece ihracat-ithalat boyutuyla sınırla tutmak istemiyor, yatırım konusunda da Kocaelili iş adamları olarak Malezya’ya yatırımlar yapmak istiyoruz” dedi.
'Türk işadamları neden Malezya’yı tercih etmeli'
Türkiye-Malezya İş Konseyi Başkanı Süheyla Çebi Karahan sunum yaptı.
“Türk işadamları neden Malezya’yı tercih etmeli?’ sorusu ekseninde önemli bilgiler paylaşan Süheyla Çevi Karahan, “Kültürel yakınlığımız ve “Güneydoğu Asya Uluslar Birliği” şemsiyesi altındaki 10 ülke için giriş kapısı olmasının yanı sıra; kişi başı geliri 10 bin doların üzerinde olan yaklaşık 30 milyonluk toplam nüfusuyla, ekonomisini 2014 yılında yüzde 6, 2015 yılında yüzde 5 büyüten Malezya, dünyanın en büyük 35. ekonomisi, 234 milyar dolarlık ihracatla dünyanın en büyük 22. ihracatçısı ve 208 milyar dolarlık ithalatla dünyanın en büyük 26. İthalatçısı konumundadır. Malezya tarafının ülkemiz ihracatı açısından önem arz pek çok ürün (kabuklu yemişler, buğday unu, zeytinyağı ve ay çiçek yağı, konserveler, kuru üzüm, taze veya kurutulmuş domates ve domates salçası, taze meyveler (tropik meyveler hariç) hali hazırda 0 vergi oranına sahiptir. Serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasının ardından geçen 8 yıllık geçiş dönemi süresince ve sonunda da birçok sanayi kaleminde vergiler sıfırlanacaktır. Malezya’ya ihracatımızda potansiyel arz eden sanayi ürünleri; mermer ve traverten, ekosin, su mermeri, kireçli taşlar, dokunmuş halılar ve yer kaplamaları, diğer halılar ve yer kaplamaları, mücevherci eşyası ve aksamı, demir veya alaşımsız çelikten çubuklar, demir veya alaşımsız çelikten profiller, buzdolapları ve dondurucular, metalleri işlemeye mahsus takım tezgahları, ağaç işlemeye mahsus makinalar, elektrik transformatörleri, statik konvertörler ve endüktörler, traktörler, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlardır. Malezya’ya ihracatımızda potansiyel arz eden tarım ürünleri ise; kuru baklagiller, diğer kabuklu meyveler, turunçgiller, kuru meyveler, buğday unu, diğer yağlı tohumlar ve meyveler, zeytinyağı, makarnalar, domates, meyve- sebze suları, yaprak tütün ve tütün döküntüleridir. Tüm bunların en basit anlamı Malezya pazarına özellikle çalışmalıyız ve Malezya pazarına bugün girerseniz size sağlanan imtiyazlar yıldan yıla genişleyerek devam edecektir” diye konuştu.