MÜSİAD, ABD’de ‘güven’ mesajı verdi
MÜSİAD, Amerika’daki muhataplarına ekonomimiz adına güven mesajı verdi
İSTANBUL - MÜSİAD ABD’nin Açılış Lansmanını gerçekleştiren Genel Başkan Nail Olpak önderliğindeki MÜSİAD heyeti, Amerika'daki resmi temaslarına 2’nci günde devam ettiler. ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Center for American Progress (CAP) - MÜSİAD panelinde; CAP Analisti Max Hoffman'ın moderatörlüğünde MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Maryland Üniversitesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Şebnem Kalemli Özcan, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Prof. Dr. Ali Resul Usul, SETA Washington DC Direktoru Erol Cebeci söz aldı. Gerçekleştirilen panelde MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak,Türk Ekonomisi’nin gelişen ve büyüyen bir ekonomi olduğunu ifade etti.
Olpak: MÜSİAD üyesi işadamları geleceğe olumlu bakıyor
Moderatör Max Hoffman’in soruları ile başlayan programda, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, işadamları perspektifinden ekonomi ele alındığında, karamsarlıktan ziyade geleceğe daha olumlu baktıklarını ifade etti. MÜSİAD üyeleri arasında yaptırdıkları yıllık anket neticesinde, gelecek yıl yatırım yapmayı düşünen MÜSİAD üyesi işadamlarının yüzde 64’luk bir kesimi oluşturduğunu, bu rakamın ise önemli bir veri olduğunu söyledi. Özellikle üyelerinin reel ekonomi içinde önemli bir alanı kapladıklarını vurgulayan Olpak, kendi üyelerinin sergilediği bu kanaatin ülke ekonomisine ve istikrarına olan güvenden kaynaklandığını da sözlerine ekledi. Suriye Krizine ilişkin bir soruya ise Olpak, Türkiye Ekonomisinin güçlü bir ekonomi olduğunu vurgulayarak Suriye’de yaşananların Türkiye ekonomisinin geneli için önemli oranda bir zarar teşkil etmediğini ifade etti. Özellikle Suriye’de yaşananların insani tarafının ciddi trajediler barındırdığını söyledi ve bu trajedinin insani tarafının daha önemli olduğunu vurguladı.
Güneydoğu’daki gelişmelere ve barış sürecinin ekonomik etkisine ilişkin bir soruya Olpak, ilk yönetim kurulu toplantısını yaptıkları Batman’da, kalabalık bir grup halinde üyeler ile çarsıda dolaşırken, insanların memnuniyetini ve barış sürecinin ekonomik yansımasını canlı bir şekilde de tespit ettiklerini ifade etti. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, altyapı yatırımlarının gelişmesi ve hukukun işlemesinin bölgenin ve ülkenin gelişmesine önemli katkılar yapacağını da sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Özcan: Ekonomideki olumlu gelişmelerde siyasi istikrarın etkisi var
Panelde, Maryland Üniversitesi’nden katılan Prof. Dr. Şebnem Kalemli Özcan ise, son 10 yılda Türkiye’nin çok yol aldığını vurgularken, Türkiye’nin enflasyon ve faizlerin düşmesi ile önceki dönemde gelinen dip noktadan yukarıya doğru önemli atılım yaptığını belirtti. Özcan sözlerine şöyle devam etti: "Elde edilen somut gelişmelerde, AKP’nin iktidara geldiğinde uygulamada olan IMF programının, enflasyon hedeflemesinin ve oluşturulan ekonomik ve siyasi istikrarın etkileri vardır." Özcan, cari açığın çok yüksek oranlarda seyretmesinin, tasarruf oranlarının çok düşük olması ve özel sektör borçluluğunun yüksek oluşunun da önemli riskler doğurduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Usul: Demokrasideki gelişimde güçlü hükümetlerin payı büyük
Panele katılım gösteren Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ali Resul Usul ise, Türkiye’deki demokrasinin geliştiğini vurgularken bunun en önemli göstergesinin Türkiye Merkez Bankası ve Anayasa Mahkemesi’nin son dönemdeki duruşları ile sergiledikleri bağımsız tutumun olduğunu ifade etti. Türkiye’deki demokrasinin gelişmesinde en önemli etkenlerden birinin de güçlü ve istikrarlı hükûmetlerin varlığına dayandıran Prof. Dr. Usul, bu sayede demokratikleşme konusunda da cesur adımlar atılabildiğini belirtti.