Nar üreticisi tedirgin
ZMO Adana Şube Yönetim Kurulu üyesi Kurtaran, Türkiye'de narın depolamadığını belirterek, 'Pazarlama konusunda sıkıntılarımız var' dedi
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Yönetim Kurulu üyesi Barış Kurtaran, hasadı devam eden nar ile ilgili büyük pazar sıkıntısı çekildiğini söyledi.
Türkiye'de üretilen 400 bin ton narın yüzde 70'nin Akdeniz kentlerinde yetiştirildiğini kaydeden Barış Kurtaran, Adana'da da 50-60 bin ton hasat yapıldığını belirtti. Kurtaran, Türk çiftçisinin şu anda sadece nar üretiminde dünya kalitesini yakalayacak altyapıya ulaştığını söyledi. Kurtaran, "Pazarlama konusunda sıkıntılarımız var. Ayrıca nar Avrupa'da işlenmiş olarak piyasaya sunuluyor" dedi. Hasat edilen narın belirli dönemlerde piyasaya sürülebilmesi için kooperatifleşme yöntemi ile soğuk hava depolarında saklanmış olması gerektiğini belirten Kurtaran şöyle konuştu:
"Çiftçilerimizin soğuk hava depoları yok. Soğuk hava deposu olmaması pazarlamada sıkıntı yaratıyor. Tüccar veya ihracatçılar kendi kafalarından, üretilen narı istedikleri kadarını alıp depolandırıyor ama sonrasını ancak pazar bulurlarsa alıyorlar. Bundan dolayı sıkıntı çekiyoruz. Bunu atlatmak için nar üreticilerimizin bir araya gelmesi gerekiyor. Bir örgütlenme modelinin oluşması gerekiyor. Kooperatifleşme ile nar üreticisi ne kadar üretim yapıyor. Bunun için ne kadar depo lazım? Ürettiğimiz narın ne kadarını depoda bekletmemiz gerekiyor? Ne kadar ürün meyve suyuna gitmeli? 1'nci kalite ya da 3'üncü kalite diyeceğimiz veya ne kadarını sıkmalık olarak kullanacağımız planlamayla yola çıkılması gerekiyor."
'Avrupa'da tanelenmiş satılıyor'
Avrupa ülkelerinde narın tanelenmiş marketlerde 200-400 gramlık ambalajlar halinde satıldığını, Türkiye'de henüz bu düzeye ulaşamadıklarını anlatırken şöyle dedi:
"Bu özellikle büyük kentlerde büyük bir ihtiyaç. Buna gitmenin bir yolunu bulmamız gerekiyor. Özellikle büyük şehirlerde bu önemlidir bizim için. Pazarlama açısından avantaj yaratacak bir yöntemdir. Bir de devletten özellikle gıda ile ilgili büyük bir destek alabilir üreticiler. Bu destekte şu olabilir. Marketlerde lokantalarda kullanılan nar sosu dediğimiz ürünler var. Ama bunların içinden maalesef nar esansı var ama narın kendisi hiç yok. Gerçek nar ekşisi ayran kıvamındadır. Maksimum koyuluğu hatta ayrandan biraz daha sıvı bir kıvamda olur. Yapılacak kontrollerle market ve lokantada satılacak ekşisinin içinde en az yüzde 40-60 gerçek nar suyunun olma zorunluluğunun getirilmesi gerekiyor."