Öz İplik İş’ten engellilere iş sağlığı eğitimi
Öz İplik İş tarafından işitme engellilere ilk kez iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilecek.
Mehmet KAYA
ANKARA – Çalışma yaşamı içinde sayıları hızla artan engellilere yönelik, özel tasarlanmış iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesine ilişkin ilk çalışma Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Öz İplik İş tarafından başlatıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Boydak Holding’in de desteklediği “İş Kazası Kader Değildir” çalışmayla, ilk etapta işitme engellilere yönelik işaret diliyle iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilecek.
Eğitim faaliyetinin başlaması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, iş sağlığı ve güvenliği konusunda işçi ve işverenlerin sorumluluk taşıdığı görüşüne katıldığını ancak ana görevin devlete düştüğünü belirtti. Arslan, “kömürü, rezidansı insanın önüne koyma anlayışı nedeniyle iş kazaları yaşanıyor” dedi.
Uygulamayı tanıtan Öz İplik İş Genel Başkanı Murat İnanç, işitme engellilerin ilk hedef grup seçilmesinde, işyeri ziyaretlerinde işitme engellilerle iletişime geçilememesinin ana gerekçeyi oluşturduğu kaydedildi. Proje kapsamında, 12 ay süreyle iş sağlığı ve güvenliği eğitim yanında ilkyardım eğitimi de verileceğini kaydetti. Boydak Holding’in desteklediği proje kapsamında tekstil ve mobilya işkolunda bu grubun bünyesindeki şirketlerde çalışan 80 işçiye ulaşılacağını ve eğitim verileceğini bildirdi.
İş kazalarının Türkiye’nin ciddi sorunlarından biri olmaya devam ettiğini belirten Murat İnanç, Ocak 2015’te 125 işçinin hayatını kaybettiğini, bir önceki yıl ocak ayında hayatını kaybeden işçi sayısının ise 101 olduğunu belirterek, bu alanda hızlı ve kararlı bir tavır sergilenmesi gerektiğinin altını çizdi. Sendika olarak iş sağlığı ve güvenliği, kayıt dışı ve kötü koşullarda çalışma ve eğitim faaliyetlerinin geliştirilmesi için projeler geliştirdiklerini kaydeden Murat İnanç, bu projelerinin ve önerilerinin hükümet tarafından eylem planlarına da alınarak uygulama safhasına geçildiğini açıkladı.
Engelliler için yasaya madde konulsun
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda, işitme engellilere yönelik herhangi bir özel madde bulunmadığını belirten Murat İnanç, bu kişilerin özel durumlarına bağlı özel olarak korunması ya da çalışma ortamlarına ilişkin maddelerin kanun içinde bulunması gerektiğini kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Sayın da, engellilere yönelik özel düzenlemeye ihtiyaç görülmesi halinde, yasal düzenlemeyi beklemeden ikincil mevzuatta da düzenleme yapılabileceğini belirtti. Ali Kemal Sayın, işçi, işveren ve devletin iş sağlığı ve güvenliği alanında sorumluluk üstlenen üç kesim olduğunu belirterek, “Bize bir şey olmaz değil, bize bir şey olur diye düşünerek bu alandaki bilinç başlatılabilir” dedi.
Boydak Holding CEO’su Memduh Boydak da konuşmasında grup bünyesinde 200 dolayında işitme engelli çalıştığını belirterek, grup düzeyinde en fazla işitme engelli istihdamı yapan holding olduklarını belirtti. Çalışmaya destek vermek konusunda istekli olduklarını belirten Boydak, “TÜSİAD sosyal işler komisyonu üyesi olarak da konuyla ilgileniyoruz. Geldiğimiz duruma bakarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda Türkiye olarak iyi bir noktada olduğumuzu söyleyemeyiz” dedi. Boydak, sorunun çözümü için sorumlulukların adil dağıtımı gerektiğini belirtti.
Toplantıda, İşitme Engelliler Federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Ulutaş da bulunda ve bütün konuşmalar işaret diliyle dinleyicilere tercüme edildi.