Perakende taslağına tepki

AVM’lerin çağın gereği olduğunu ifade eden ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, ancak bunun bir sınırı olması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Hükümet tarafından hazırlanan ve 7 kez değişime uğrayan Perakende Ticaret Yasa Taslağı’na Antalya iş dünyası tepki gösterdi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı ve TOBB Başkan Vekili Çetin Osman Budak, Perakende Ticaret Yasa Taslağı ile ilgili çalışmalara isyan ettiklerini söyledi. 

Bu çalışmalara önce AVM, daha sonra da Büyük Mağazalar Kanunu denildiğini anımsatan Budak şöyle konuştu: “2011 yılında 250 bin olan işsiz esnaf sayısı şimdi 1 milyona yakın. Ana sebeplerden birisinin, herhangi bir kanuni düzenlemeye tabi olmayan perakende sektörü olduğunu düşünüyorum. Burada biraz da büyük sermaye, zincir marketler lobisi etkili. Kanunun taslağına Stratejik Ticaret Planı konulmuştu, bundan vazgeçilmiş. Belediyelerle birlikte ticaret alanları bu kanuna göre planlanacaktı. Stratejik Ticaret Planı bu demekti. Yani ticaretin nerede yapılacağıyla ilgili bölgeleri blok şeklinde tanımlayan bir plandı. İşyeri açılış izin süreci yönetmeliklere bırakılmış. Zincir marketlerin özel markalarına sınır getirilmesinde geri adım atılmış. Zincir mağazaların raf ve reklam tahsisi gibi bedellerinden sınır getirilmesi konusunda da geri adım atılmış. Hızlı tüketim ürünlerinde üretici ve tedarikçiye 20 günlük ödeme süresi 30 güne çıkmış. Geleneksel ürün ve mesleklere yer ayrılması yüzde 1’den binde 2’ye düşmüş. Yöresel ürünlere ayrılacak satış alanı yüzde 5’ten yüze 1’e düşmüş. Önceki taslakta perakende ticaret ile ilgili düzenlemede bakanlık yetkili iken şu anda yetkilerin önemli kısmı Bakanlar Kurulu'na bırakılmış. İşler zorlaştırılmış. Yasaya aykırı uygulamalar için para cezaları da düşmüş. Bu haliyle bu yasa bu kadar beklemeye değmemiş oluyor.” 

AVM’lerin çağın gereği olduğunu ifade eden ATSO Başkanı Budak, “Ticarette haksız rekabetin zirvesine çıkılmış durumda. Bu konu böyle geçecek ve yönetmelikler geçmeyecekse, yeni durumun bir esprisi olmayacak” dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir