"Bu yasak demokrasiye hizmet etmez"

Ekonomi meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinden Twitter'ın kapatılmasıyla ilgili çeşitli tepkiler gelmeye devam ediyor. TÜSİAD, engelleme ile ilgili, "Bu yasak demokrasiye hizmet etmez" açıklaması yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sivil toplum kuruluşlarından da yasağa tepki geldi. TÜSİAD, TÜRKONFED, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜGİAD, GYİAD ve BUSİAD, Twitter'in kapatılması ile ilgili tepkilerini dile getirdi.

TÜSİAD: Orantısız ve özgürlüklere aykırı

TÜSİAD, Twitter’ın kapanması ile tekrar gündeme gelen internet yasakları hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“İnternet coğrafi sınırlar bulunmaksızın kişiler arasında bir etkileşim aracıdır ve bu özelliğiyle bilgi toplumunun temelini oluşturmaktadır. İnternette haber alma, ifade ve iletişim özgürlüğünün korunması ve bu alandaki yasal altyapının gelişen teknolojiye uyarlanması konusunda ülkemiz yasaklama dürtüsünden maalesef kurtulamamıştır.

Yıllarca Youtube başta olmak üzere binlerce web sitesine erişim engellenmiş; internet yasakları ile ilgili mevzuatta olumlu yönde düzenlemeler yapılması gerekli iken, son çıkan kanun ile yasa koyucu daha da tartışmalı bir düzenlemeye imza atmıştır. Şimdi ise Twitter’ın erişime engellenmesi kararı ile karşı karşıyayız. Orantısız ve özgürlüklere aykırı bu tür yasaklamaların temelsiz korkuların göstergesi olduğu ve demokrasiye hizmet etmediği açıktır.

Gerçek demokrasinin ancak halkın daha fazla bilgiye özgürce ulaşması ve ifade özgürlüğünün teminat altına alınması ile mümkün olabileceğini tekrar hatırlatmak isteriz.”

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça: Orta gelişmiş demokrasi tuzağı

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, Twitter uygulamasının kapatılmasını, ekonomiyle ilgili bir terim olan ‘orta gelir tuzağı’na atıfta bulunarak, ‘orta gelişmiş demokrasi tuzağı’ olarak niteledi.

Giderek katılımcı demokrasiden uzaklaşan, bunun bir göstergesi olarak Twitter uygulamasını kapatan bir ülkenin başı öne eğik iş insanı olmak istemediklerini belirten Onatça, “Düşünce, ifade ve haberleşme özgürlüğüne darbe anlamına gelen bu karardan derhal vazgeçilmeli. Her fırsatta yineliyoruz. Türkiye’nin sadece ekonomide orta gelir tuzağı sorunu yok. Orta gelişmiş bir demokrasi tuzağında olduğumuzun da farkına varmalı, düzenlemelerimizi bu çerçevede gerçekleştirmeliyiz” dedi.

İletişim özgürlüğünü kullanarak başkalarının haklarına zarar verme girişimlerinin çağdaş demokrasiye yakışan yasa ve uygulamalarla engellenebileceğini ancak bir iletişim sisteminin kapatılmasının demokrasiyle yönetilen bir ülkenin yöntemi olamayacağını belirten Onatça, “Hem Atatürk'ün bize gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine ulaşacağız diyeceğiz, hem AB adayı bir ülkeyiz diyeceğiz, hem de dünyanın gelişmiş ülkelerinin hiç birinin engellenmesini söz konusu bile etmediği bir sosyal paylaşım sitesini kapatacağız. Bunu ne kendimize ne ülkemize yakıştırmıyoruz. Yanlış olduğunu savunduğumuz kapatma uygulamasından derhal vazgeçilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Bu yasaklarla bir yere gidemeyiz

DÜNYA'dan Taylan Büyükşahin'in sorusu üzerine Twitter'ın kapatılmasıyla ilgili açıklama yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şunları söyledi:

Twitter olayının yasal boyutunu tam olarak bilmiyorum. Önemli olan Türkiye'nin bundan sonraki döneminde kendine bir yol belirlemesi lazım. Bu yolda da, Türkiye'ye yapılan bu işler zarar veriyor. Twitter mı başka birşey mi bizim bir önce bunlardan kurtulmamız lazım. Yapılan işler Türkiye'ye zarar veriyor. Hepimiz aynı gemideyiz. Türkiye'ye bir problem yaşarsa hepimiz beraber yaşarız. Onun için biz bunları yasaklayarak bir yere gidemeyiz. Ama hakaret içeren küfür içeren veya iftira atan bir takım şeylerin de mutlaka temizlenmesi lazım. Yoksa birileri devamlı haklı veya haksız bir takım şeyler yapacak, siz de eliniz kolunuz bağlı bir şekilde bekleyeceksiniz. Bunların yöntemi mahkeme kararı mı tam olarak bilemiyorum, beklemek lazım. İnşallah kısa zamanda tekrar devreye girer.

TÜGİAD: Kabul edilemez

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, kapatmanın anayasal haklar ve küresel gerçekler bağlamında kabul edilmesinin olanaksız olduğunu söyledi.

Yücelen yazılı açıklamasında, iletişim hakkının hem anayasada düzenlendiğini hem de İnsan
Hakları Evrensel beyannamesi başta olmak üzere Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını belirterek; herhangi bir yasağın ve ifade özgürlüğünün önüne konulacak her engelin karşısında olduklarını belirtti.

İfade özgürlüğünü kısıtlamanın hukuk dışı olmasının yanı sıra, akıl ve mantık dışı da
olduğunu kaydeden Yücelen, "Nasıl kimse iletişim özgürlüğünü kötüye kullanarak başkalarına zarar verme hakkına sahip değil ise, hiç bir siyasi otorite de yetkilerini kullanarak yasaklamacı,
dayatmacı olarak iletişim hakkını engelleme hakkında sahip değildir" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, dün Bursa mitinginde Twitter'ın "kökünü kazıyacaklarını",
uluslararası camianın ne söyleyeceğinin kendisini ilgilendirmediğini açıklamasının ardından,
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) akşam saatlerinde Twitter'a erişimi engelledi.

BTK, vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter'da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle mahkemelerce erişimin engelleme kararları verildiğini açıklarken, üst düzey bir yetkili Facebook gibi diğer sosyal medya kanallarına yönelik alınmış herhangi bir karar bulunmadığını söyledi.

GYİAD Başkanı Burcu Akdarı Toprak: Türkiye yasakla değil, özgürlüklerle gelişir

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği Başkanı Burcu Akdarı Toprak, Twitter'ın yasaklanmasının Türkiye'nin gerilim dolu gündemine yeni sorunlar ekleyeceğini vurgulayarak, yasak kararının derhal kaldırılmasını istedi.

Burcu Akdarı Toprak yaptığı yazılı açıklamada, tüm dünyanın en önemli iletişim araçlarından biri olan Twitter'ı yasaklamanın Türkiye'yi, üçüncü dünya ülkeleri sınıfına indireceğine dikkat çekti. İletişim kanallarını engellemenin ülkenin demokrasi ve özgürlük hedefleri ile örtüşmediğini vurgulayan Akdarı Toprak, şöyle devam etti:

"Bilgi çağını yaşadığımız günümüzde yasaklar bizi sadece geriye götürür. Yerel seçimler ve 17 Aralık operasyonları nedeniyle tüm dünyanın gözü Türkiye'nin üzerindeyken alınan bu karar karşısında şaşkınlık yaşıyoruz. Sosyal medyanın olduğu kadar iş dünyasının da önemli bir enstrümanı olan Twitter'a getirilen erişim yasağı kararını yanlış buluyoruz.

Türkiye’mizin dış dünyadaki algısına darbe vuran, Türk toplumunun hak ve hukukunu göz ardı edip, bireyin iletişim özgürlüğünü hiçe sayan bu uygulamanın bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz."

BUSİAD Başkanı Baylan: Büyük bir şaşkınlık ve hayretle izliyoruz

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, Twitter'ın kapatılmasını iş dünyası olarak büyük bir şaşkınlık ve hayretle izlediklerini belirtti. Baylan “Daha önce de dile getirdiğimiz gibi, sosyal medya sitelerinin kapatılabileceği yönündeki her türlü öneriye endişeyle bakmaya devam ediyoruz. Demokrasiler, kamudaki seslerin çeşitliliği ile güçlenirler. Bağımsız ve özgür bir medya, demokrasinin, açık toplumun esas unsurudur ve resmi şeffaflığı, hesap verebilirliği sağlamada hayatidir” dedi. Türkiye’nin Gezi olaylarından beri yaşadığı sıkıntıların temelinde; insan hak ve özgürlüklerine saygı duyulmamasının yattığını vurgulayan Baylan, hükümetlerin toplumdan gelen eleştirilere de daha makul ölçülerde yaklaşması gerektiğini vurguladı. Baylan, AB insan hakları ve özgürlükleri çerçevesinde, bu sosyal mecranın kapatılmasının kimseye ve hiçbir kesime anlatılamayacağını, Türkiye’nin bu durumda Cumhurbaşkanının söylemi ile üçüncü dünya ülkelerinden hiçbir farkının kalmayacağını da sözlerine ekledi.