"Çıraklık hizmeti cazip hale getirilmeli"

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, zanaatkarların mesleklerini devam ettirebilmeleri için çıraklık sisteminin cazip hale getirilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yazılı açıklamasında, zanaatkar esnafın en önemli sorununun çırak bulamamak olduğunu kaydetti. Yüzde 10'lar seviyesine çıkan işsizliğin önüne geçmenin en önemli yolunun mesleki eğitimden geçtiğini ifade eden Palandöken, "Mesleki eğitimi daha ileri noktalara taşımamız kaçınılmazdır. 800 yıllık Ahilik geleneğinin devamı ve işsizliğin önüne geçebilmemiz için esnafımız çırak yetiştirmelidir. Erkenden bir mesleğe adım atmanın ilk yolu çıraklıktan geçer" değerlendirmesinde bulundu. 

Palandöken, çıraklığın özendirilmesi ve cazip hale getirilmesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"Zanaatkarlarımızın mesleklerini devam ettirebilmeleri için çıraklık sisteminin cazip hale getirilmesi artık kaçınılmaz. Ayrıca çıraklarımızın sigorta prim başlangıçları emeklilikleri açısından sigortalı başlangıç tarihi kabul edilmeli ve kalfalar da çıraklar gibi iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık sigortaları hükümlerine tabi kılınmalıdır. En önemlisi de mesleki eğitim merkezlerinde eğitimlerini başarıyla tamamlayan çıraklarımız ustalık belgelerinin yanında Mesleki Yeterlilik Belgesini de alabilmeliler. İşte biz bunun için mesleki eğitim merkezleri ve eğitimler akredite edilmeli diyoruz."