"Soğuk hava meyve ve sebzeyi etkilemez"

TÜSPAF Başkanı Çakman, sıcaklıklardaki ani düşüşün meyve sebze üretimini olumsuz etkilemeyeceğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, hava sıcaklıklarındaki düşüşün meyve ve sebze üretiminde olumsuz etki yaratmayacağını belirterek, "Ağaçlar, yeterince çiçek açtı. Sıcaklıkların sıfırın altına düşmesi veya don olmaması durumunda meyve ve sebze üretiminde bir sıkıntı olmayacak" dedi.  

Çakman, yaptığı açıklamada, ürünlerin olgunlaşma dönemine girdiğini ve sıcaklıkların da yeterli düzeyde olduğunu anlattı.  

Mart yağışlarının kendilerini sevindirdiğini ifade eden Çakman, "Birkaç gün öncesinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstündeydi ancak yağışlar yeniden geldi. Ülke genelinde yağışlar var ama artık cemreler düştü. Yani havaların ne zaman ısınacağı belli, bu saatten sonra yaşanacak ısı düşüşleri ve yağışlar, ürünlerde herhangi bir etki göstermez. Artık böyle devam edecek" diye konuştu.  

Çakman, kar yağışının yeterince olmaması nedeniyle toprağın suya doymadığını vurgulayarak, ilkbahar yağmurlarıyla bu sıkıntının azaldığını söyledi.  

Son günlerdeki yağmurun kuraklık sıkıntısını biraz azalttığını dile getiren Çakman, "İnşallah yağışlar biraz daha devam ederse, toprağın verimliliğine katkısı olur. Şu anda ürünlerimiz için, olağanüstü bir ısı düşüşü olmadığı taktirde bir sıkıntı gözükmüyor. Ağaçlar, yeterince çiçek açtı. Sıcaklıkların sıfırın altına düşmesi veya don olmaması durumunda meyve ve sebze üretiminde bir sıkıntı olmayacak. Önümüzdeki günler için de önemli bir soğukluk yok. En düşük sıcaklıklar 6-7 derece civarında olacak. Bundan dolayı sıkıntılı bir durum söz konusu değil" şeklinde konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir