TESK: İlaç fiyatlarında devlet tavan fiyat belirlesin
Asgari ücretli ve emeklilerin maaşlarının SGK’nın karşılamadığı ilaçları karşılayamadığına dikkat çeken TESK Genel Başkanı Palandöken, "Acilen ilaç fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına geçilmeli” dedi.
Başta Bağ-Kur emeklileri olmak üzere tüm emeklilerin ve asgari ücretlinin maaşlarının ilaç fiyatlarını karşılamadığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Eğer tedavinizde SGK’nın karşılamadığı ilaç kullanılacaksa asgari ücretli ve emeklilerimizin aldığı maaşlar ilaç fiyatlarını karşılamıyor. Acilen ilaç fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına geçilmeli” dedi.
Piyasada serbest olarak satılan ilaçların fiyatlarının denetim altına alınması gerektiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Piyasada vatandaşın bel ağrıları için yoğun şekilde kullanılan bir iğnenin fiyatı 210 lira ila 250 lira arasında değişmektedir. En önemlisi bir iğne ile hiçbir hasta iyileşmiyor. Bir hastanın iyileşmesi için 6 ile 14 iğne olması gerekiyor. Yani bir hastanın tedavi masrafı sadece iğne için bin 500 ila 3 bin 500 lira arasında değişiyor. Bunun tek sebebi SGK’nın bu ilaçları ödeme listesinden çıkarmasıdır. Fiyatları aşırı artan ilaçları kullanma zorunda olan vatandaş ise eczacı ile pazarlık yapar hale geliyor. Buda eczacılarımızı etik yapıyı bozması nedeniyle üzüyor. EPDK’nın zaman zaman akaryakıtta uyguladığı tavan fiyat gibi ilaçlarında fiyatının üst limiti olması vatandaşa fayda sağlar” diye konuştu.
Emekli maaşları ilaca yetmiyor
Sadece iğne için bir-iki ay içerisinde ödenen bin 500 ila 3 bin 500 lira arasındaki bu ödemenin emeklinin belini büktüğünü kaydeden Bendevi Palandöken, “Bugün ülkemizde emekli maaşlarının hangi seviyede olduğu çok iyi biliniyor. Temmuz ayında zamla birlikte en düşük emekli maaşları; işçi emeklisinde 933.-TL, Bağ-Kur emeklisinde 746.-TL, memur emeklisinde 1.456.-TL, asgari ücretli ise net 1.000.-TL alacak. Bir vatandaş bu maaşla evini mi geçindirsin yoksa tedavisini mi olsun. Çok kullanılan liste dışı ilaçların illa da SGK kapsamına alınsın demiyoruz. Ama ilaçların SGK listesinden çıkarılmasının ardından aşırı şekilde fiyatlarının yükselmesinin önüne geçilsin. Devletin belirlediği her ilacın bir tavan fiyatı olsun. Aksi halde milyonlarca emekli ve asgari ücretli tedavi için bu kadar yüksek fatura öderse geçimini sağlayamaz” şeklinde konuştu.