TESK'ten kaçak ürünle mücadele kampanyası

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), milyarlarca liralık kayba sebep olan kaçak ürün ticaretiyle mücadele kapsamında "Dikkat! Bilmediğin Gerçekler Var!" kampanyası başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milyarlarca liralık kayba sebep olan kaçak ürün ticaretiyle mücadele kapsamında başlatılan ve 140 bin perakendeci esnafıyla yürütülecek "Dikkat! Bilmediğin Gerçekler Var!" kampanyasıyla kamuoyunda farkındalık yaratılması, vatandaşların kaçak ürünlerden uzak tutulması amaçlanıyor.

Bendevi Palandöken, kampanyanın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, on binlerce kişiyi ilgilendiren, ülkenin temel meselesi olan kaçakçılıkla ilgili yurttaşların bilinçlendirilmesini amaçladıklarını söyledi. Kaçakçılığın ülkenin kanayan yarası olduğunu vurgulayan Palandöken, dürüst esnaf ve zanaatkarın mağdur olduğunu kaydetti. 

Konfederasyon olarak, bu kampanyayla kaçakla mücadelede yeni bir sayfa açtıklarını dile getiren Palandöken, kaçak ürünlerin yol açıkları olumsuzlukların esnaf ve vatandaşa anlatılacağını, vatandaş bilinçlendirilerek bu sorunun önlenmesi için çalışılacağını anlattı. 

Palandöken, her yıl kaçak akaryakıt yüzünden 11 milyar lira, kaçak sigaradan da 6 milyar lira ÖTV kaybı yaşandığını belirterek, "Her yıl kaçak akaryakıt ve kaçak sigara milyarlarca lira ÖTV geliri kaybına sebep olurken, binlerce ton kaçak çay ve gıda mamulü de kamu sağlığını tehdit etmekte. Akaryakıt kaçakçılığı 2 boğaz köprüsü, kaçak sigara ise 24 uluslararası havalimanı yapabilecek boyutta gelir kaybına neden oluyor. Kaçakçılığı önleyebilirsek, Türkiye ekonomisi güçlenir, esnafımız ve vatandaşımız kazanır" diye konuştu. 

Türkiye'de kaçakla mücadelede önemli adımlar atıldığını, hapis cezalarının artırıldığını, ALO 136 İhbar Hattı'nın daha bilinir hale getirildiğini belirten Palandöken, kaçak ürün yakalatanlara para ödülü verilmesinin sağlandığını, kontrol ve denetimlerin çoğaltıldığını kaydetti. 

Bendevi Palandöken, TESK olarak, bilinçlendirme kampanyalarıyla mücadeleye destek olduklarını vurgulayarak, "Nitekim kaçak seviyesi düşmeye başladı. 2015'te kaçak sigara oranı yüzde 20'den 16,4'e geriledi. Bu da yıllık 1,5 milyar lira ek vergi kaynağı anlamına gelmekte. Bu devletimiz için önemli bir gelir kaynağı" dedi. 

'Vatandaş kaçak ürün almamalı'

Mücadelenin etkin biçimde devamı için bu kampanyayı başlattıklarını belirten Palandöken, şu bilgileri verdi: 

"Vatandaşlarımız kaçak ürünleri almamalı ve bunların arkasındaki ürkütücü gerçeği görmeli. Nereden geldiği, nasıl üretildiği, sağlığı nasıl tehdit ettiği belli değil. Vatandaş ucuz olduğu için alıyor. Kaçak ürünlerin geçmişi karanlıktır. Organize suç örgütleri, kaçak ürün ticaretinden beslenir. 'Dikkat, Bilmediğin Gerçekler Var!' diyerek, kamuoyunu bilinmezlerle dolu kaçak ürünlerden uzak durmaya davet ediyoruz. Kampanya kapsamında Türkiye genelinde 140 bin perakende satış noktasına dağıtacağımız poster, broşür ve diğer malzemeler yardımıyla kaçak ürünler hakkındaki farkındalığı artıracağız.  İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Gaziantep gibi kaçak ürün ticaretinin yüksek olduğu şehirlerimizde kullanacağımız sokak afişleriyle vatandaşlarımıza, kamu sağlığını da tehdit eden bu tehlikeden uzak durmaları gerektiğini hatırlatacağız." 

Palandöken, kampanya kapsamında sosyal medyayı da aktif kullanacaklarını belirterek, kampanyaya ilişkin bilgilerin "www.bilmedigingerceklervar.org" internet sitesinden takip edilebileceğini kaydetti. 

'Sigara ve akaryakıttaki vergi yükü kaçakçılığa teşvik ediyor' 

TESK Genel Başkanı Palandöken, "Kaçak sigara ve akaryakıtta vergi yüksekliği kaçakçılığa yönlendiriyor. Vergi zamlarına bakışınız nedir, esnaf için neler yapıyorsunuz?" sorusu üzerine, Türkiye'nin petrolü en pahalı kullanan ülkeler arasında olduğunu söyledi. 

Sigara ve akaryakıtın büyük bölümün vergi olduğunu belirten Palandöken, "Sigara ve akaryakıt, dolaylı vergilerin, en büyük vergilerin alındığı, devletin garanti gördüğü iki kalem. Petroldeki yüzde 76-78 aralığındaki vergi düşürülürse kaçakçılık belirli orada düşecek" diye konuştu. 

Bendevi Palandöken, 3 tarafı denizle çevrili ülkenin belirli bölgelerinde kaçakçılığa müsait ortamın bulunduğunu anlatarak, "Maalesef bakanlık kolluk kuvvetlerini ne kadar güçlendirirse güçlendirsin en önemli sorumluluk vatandaşın" ifadelerini kullandı. 

Akaryakıta gelen zammın maliyetini vatandaşın ödediğini dile getiren Palandöken, hükümet politikalarınca vergi almada kolay olarak görülen iki kalemin kaçakçılığı teşvik ettiğini savundu.