Türkiye-Kanada İş Forumu Montreal'de düzenlendi

Forum'da, Türkiye ve Kanada arasında özellikle havacılık ve savunma sanayi, bilişim ve eğitim alanında işbirliği imkanları ele alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MONTREAL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Kanada-Türkiye İş Konseyi’nin 11. yıllık İş Forumu Montreal kentinde yapıldı.

Forumun açılışına, Türk-Kanada İş Konseyi Başkanı Yılmaz Argüden, Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Tuncay Babalı, Türkiye’nin Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Çağatay Erciyes, Kanada-Türk İş Konseyi üyeleri ve yöneticileri ile Türk ve Kanadalı iş adamları katıldı.

Açılışta konuşan DEİK Türk-Kanada İş Konseyi Başkanı Argüden, "Türkiye ile Kanada ekonomileri birbirlerini tamamlayıcı özelliklere sahip. Türkiye’deki dinamik büyüme potansiyeli ve bölge ülkeleriyle iş yapma kültürü Kanada teknolojisi ve finans kaynaklarıyla desteklendiğinde bölgede fark yaratacak projeleri gerçekleştirmek mümkün olabilir. Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-Montreal arasında doğrudan uçuşları, özellikle iş adamlarımızın daha kolay bir araya gelebilmelerine fırsat tanıyarak iki ülke arasındaki işbirliklerini geliştirecektir" diye konuştu.

Son üç yılda ikiye katlanan Kanada-Türkiye ticaret hacminin, önümüzdeki üç yılda da en az ikiye katlanacağını umduğunu anlatan Argüden, bunun daha yüksek rakamlara ulaşması için DEİK olarak gereken organizasyonları yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

"Bu toplantının özel bir anlamı var"

Konsey'in Kanada'da 11. toplantısını gerçekleştirdiğini kaydeden Argüden, şunları söyledi:

"Kanada’daki 11. toplantımız, THY Montreal seferlerinin başlamasını takiben yapılıyor. Bu nedenle bu toplantımızın ayrı bir önemi var. İşadamları için mesafe, kilometre ile değil zamanla ölçülüyor. Onun için doğrudan uçuşlar, iş dünyası için son derece önemli. İki ülke arasındaki iş hacminin, çok fazla gelişme potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Kanada’da teknoloji ve finansman var; Türkiye’de ise bol miktarda çalışkanlık ve etrafımızda geniş pazarlar var. Bu ikisinin örtüşmesinin, iki ülke açısından büyük avantaj sağlayacağını düşünüyorum."

Serbest Ticaret Anlaşması müzakereleri için karar bekleniyor

Ottava Büyükelçisi Tuncay Babalı da Türkiye ile Kanada arasında son dönemde siyasi, ekonomik ve ticari açıdan yaşanan gelişmeleri anlattı. THY'nin Toronto seferleri sayısındaki artışı takiben Montreal’e de sefer düzenlemeye başlamasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Babalı, "İki ülke arasında görüşmeleri başarıyla tamamlanan Serbest Ticaret Anlaşması’na yönelik müzakerelerin de başlaması için Kanada Bakanlar Kurulu’nun kararı bekleniyor" dedi.

Konuşmaların ardından sektör sunumları gerçekleştirilen Türkiye-Kanada İş Forumu’nda, Montreal havacılık sektörü ile Türk havacılık ve savunma sanayinin işbirliği fırsatları, Türkiye’nin altyapı ve ulaştırma projelerinin yanı sıra yenilenebilir enerji konusundaki işbirliği, Afrika gibi üçüncü pazarlarda işbirliği imkanları ile bilişim ve eğitim konuları da ele alındı.

Bu konularda ilginizi çekebilir