TUSKON, Afrikalı kadınlarla ticaret köprüsü kurdu
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), ticaret köprüleri programında Afrikalı iş kadınları ile Türk iş kadınlarını buluşturdu
İSTANBUL DÜNYA - TUSKON Türkiye-Afrika Kadın Girişimciler Ticaret Köprüsü organizasyonuna 39 Afrika ülkesinden 350, Türkiye’den de 450 iş kadını katıldı ve organizasyonda 4 bin 500 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. Türkiye–Afrika Kadın Girişimciler Ticaret Köprüsü’nün açılışında konuşan TUSKON Başkan Yardımcısı Rana Tezcan Açıkgöz, “Bugün 350 saygın Afrikalı kadın girişimciyle beraberiz.
Türkiye’den de 450 kadın girişimci yer alıyor. Kadın girişimciler gelişmekte olan dünya için çok önemli rol oynuyor” dedi. Toplam 20 milyar dolarlık ticaret hacmi var TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Türkiye-Afrika Kadın Girişimciler Ticaret Köprüsü’nün, bugüne kadarki en dinamik ve en heyecan verici etkinlik olduğunu söyledi.
Meral, şöyle devam etti: “Ümit ediyorum ki, bu aynı zamanda meyvedar ve faydalı olacaktır. Afrika, bizim için son derece önemli bir hedef alanı. Türkiye ile Afrika arasında 20 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Yüzlerce TUSKON iş insanı 2005’ten bu yana Afrika’ya yatırım yaptı. Tüm dünya Afrika ile ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor. 1 milyarın üstünde nüfusa sahip olan bir bölge. Dünyanın tarım yapılabilir topraklarının 4’te 1’ini oluşturuyor.
Afrika, dünyanın geleceğidir.” Afrika’da mal varlığının yüzde 4’ü kadınlar üzerinde Afrika Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Erasmus Mwencha ise Türkiye ile Afrika arasındaki ticari ilişkilere dikkat çekti. Mwencha, şöyle konuştu: “Afrika’da kadınlar 1.1 milyarlık nüfusun yüzde 52’sini, toplam iş gücünün ise yüzde 70’ini oluşturuyorlar. Kıtadaki mal varlığının ise sadece yüzde 4’ü kadınlar üzerinde. Ancak artık bu durum değişiyor.
Afrika Birliği’nde kadınlar yönetim pozisyonlarının yüzde 50’sini oluşturur. Afrika’da yatırım için tarım çok önemli. Tekstil, çay, kahve üretiminde de gelişim kaydediyoruz. Bir diğer yatırım fırsatı da turizm. Afrika’nın suyla ilgili halen keşfedilmemiş kaynakları var. Maden sektörü gelişiyor, altyapı yatırımları kritik öneme sahip. Kıtanın yıllık olarak altyapı için 93 milyar dolara ihtiyacı var.
Orta sınıf gelişiyor. Tüketici ürünleri burada önem kazanıyor. Artık iş anlaşmaları yapma zamanı.” Konuşmalarının ardından TUSKON’la Afrika Birliği arasında 'İş ve Yatırım Konseyi’ anlaşması imzalandı.