TZOB: Hibe desteği önemli bir adım

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, genç çiftçilere 30 bin liraya kadar hibe desteği verilmesinin önemli bir adım olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, genç çiftçilere 30 bin liraya kadar hibe desteği verilmesinin gençleri kırsalda tutma yolunda önemli bir adım olacağını belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçi projelerinin desteklenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Kararla, 1 Ocak 2016 - 31 Aralık 2018 arasında, kırsalda yaşayan 18-40 yaş aralığındaki genç çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projelere 30 bin liraya kadar hibe ödemesi yapılacağını vurgulayan Bayraktar, “Kararla kırsalda tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, çiftçilerimizde girişimcilik ruhunun geliştirilmesi, gelir düzeyinin artırılması, alternatif gelir imkanlarının sağlanması, genç kırsal nüfusun istihdamını sağlayarak kırsaldan kente olan göçün önlenmesi amaçlanmaktadır. Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi, nüfusu 20 binden az olan yerleşim alanları ile 12 Kasım 2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört ilde Büyükşehir Belediyesi ve 27 ilçe kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girmesinden önce tüzel kişiliğe sahip ve nüfusu 20 binden az olan yerleşim birimlerine yönelik olacak” ifadesini kullandı.

Uygulanacak projelere 30 bin liraya kadar hibe yoluyla destek verileceğine, proje bütçesinin KDV hariç hazırlanacağına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

'Tarımsal nüfusun gençleşmesine katkı sağlayacak'

“Bu karar, 18-40 yaşın altındaki genç çiftçilere, Avrupa Birliği’ndeki gibi köyden kente göçün önlenmesine, üretimin teşvik edilmesine ve sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak. Verilecek olan 30 bin lira faizsiz yatırım desteği, tarımda ülke ortalamasının üçte biri olan yurt içi gelirin ülke ortalamasına yaklaşmasına, kırsalın sosyoekonomik kalkınmasına destek olacak. Kırsala yönelik uygulanacak olan projeler, kırsalda hızla yaşlanmakta olan tarımsal nüfusun gençleştirilmesine, iyi tarım uygulamalarını esas alan genç nüfusun daha fazla ve etkin bir şekilde üretimde yer almasına, tarımsal potansiyelimizin kullanılmasına katkıda bulunacaktır.”

Kırsal nüfusu yaşadığı yerde tutacak projelerin geliştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Çünkü bu tip projeler, genç nüfusun tarımda kalmasını ve tarımsal faaliyetin kuşaktan kuşağa aktarılmasını temin edecektir. Kırsal kesimde var olan genç nüfusun, tarım sektöründe tutulabilmeleri için eğitilmesi, tarım konusunda kalifiye hale gelmeleri büyük fayda sağlayacaktır. Eğitim faaliyetleri, genç çiftçilerin gelirlerinin artırılmasına katkıda bulunacak, tarımda kalmalarına yardımcı olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.