Üretici ve sendikadan kota artışına tepki

Üretici ve sendika Meclis'te bekleyen şeker yasa tasarısına yönelik ortak tepki gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD), Şeker İş Sendikası ve PANKOBİRLİK ortak bir açıklama yaparak, TBMM’de bekleyen Şeker Yasa Tasarısı ve nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotalarının artırılması hazırlıklarına tepki gösterdi. 

Şeker pancarı sektöründe faaliyet gösteren üç kurum adına hazırlanan ortak açıklama metnini, TZD Başkanı İbrahim Yetkin okudu. Her üç kurumun da bugüne kadar yaptıkları bilimsel çalışmalarla pancarın önemine işaret ettiklerini belirten Yetkin, tüm uyarılara rağmen hazırlanan Şeker Yasa Tasarısı’nın inanılmaz rant yarattığını bildirdi. Türkiye’de şeker piyasasını düzenleme ve denetleme yetkisinin Şeker Kurumu’na ait olduğunu belirten Yetkin, “Kanunla yüzde 10 olarak sınırlandırılan NBŞ kotasının artırımı bile Şeker Kurumu’nun görüşüne bağlıdır” dedi. Böylesine önemi olan Şeker Kurumu’nun küresel güçlerin çıkarını gözeten bir anlayışla adeta NBŞ lobisi için hizmet yarışına girdiğini dile getiren Yetkin, kotanın artırılmasının pancar üreticileri değil, NBŞ üreticilerinin, mısır ithal eden yabancı şirketlerin kaygılarını ortadan kaldırdığını bildirdi.

 Toplantının ardından soruları cevaplandıran Şeker İş Sendikası Başkanı İsa Gök ise düzenlemenin pancar sektörünü bitirme planının son aşaması olduğuna dikkat çekti. Gök, gerekli yapılandırmayla Avrupa’da 900 dolar olan şeker maliyetinin Türkiye’de 750 dolara indirilebilecğini sözlerine ekledi. 

Ortak bildiride dile getirilen öneriler 

• Üretim potansiyelini değerlendirebilmek amacıyla ihracata imkan tanıyacak altyapı oluşturulmalı.
 • Şeker politikaları, AB ülkelerinde uygulamaya konulan şeker rejimiyle eşdeğer statüye getirilmeli.
 • Kamu fabrikaları yeniden yapılandırılarak rekabet gücü artırılmalı.
 • Merdivenaltı tatlandırıcıların önüne geçilmeli. 
• Sayıştay’ın ihtiyaç olmadığı halde kotaların artırıldığı yönündeki raporu dikkatle irdelenmeli. 
• Pancar tamamen milli bir ürünken mısır dışa bağımlılığı artırmaktadır.
 • Türkiye şekerini pancardan üretmeli, sadece gıda dışı sektörlerin ihtiyacını karşılamak amacıyla NBŞ kotası yüzde 1-2’ye düşürülmeli.

Bu konularda ilginizi çekebilir