2019, fon akımları ve GOÜ

Orkun GÖDEK
Orkun GÖDEK Bakış Açısı

Paradigmanın değişimi ile birlikte kısa vadede gözler doğal olarak fon akımlarına ve gelişmekte olan ülke varlıklarına çevrildi. Fed’in sürpriz manevrası para politikası ayarlamalarını 2018 3Ç’ten bu yana sıkılaştırma tarafında gerçekleştiren GOÜ grubu için iyimserliğin artmasına, daha doğru tabirle yatırımcıların zaman tanımasına zemin hazırladı.

Bir önceki yazımda da belirttiğim üzere, öncül sinyaller grubun önemli üyelerinden gelmeye başladı. Kim gibi? Hindistan ve Rusya gibi. İkisi de değerli, ikisi de önemli. Hatırlayalım; Mayıs 2013 sonrası dönemin en az hasarlı üyesi kimdi? Hindistan. Nasıl? Rajan’ın kurduğu oyun düzeni ile para politikası duruşu ile. Aralık ayında Rusya’nın faiz artırımı sonrasında GOÜ grubuna iyimserlik nasıl gelişmişti? Artan şekilde. Neden? Önem verilen bir üye konumundaysanız hamleleriniz tekel değil çoğul görülüyor. Grubun en önemli özelliği de bu; bir noktanın ardından birlikte değerlendiriliyorlar. Son örnek; Ağustos-Eylül çalkantısında bir noktadan sonra Arjantin ve Türkiye risklerinin GOÜ nezdinde değerlendirilmesi.

Uzun girişin ardından rakamlarla resmin bütününü okumaya çalışalım. Fon akımları GOÜ grubu nezdinde devam ediyor. Önce yakın geçmişi, devamında ise bugünü anlamaya kafa yoralım. 2018’in son çeyreğinde gelişmiş ülke varlıklarına yönelik risk toleransı düşük seyrederken (riskli görülme durumu) gelişmekte olanlar için nispeten dirençli bir durum söz konusuydu. Kuşkusuz Kasım ayı başlangıcında Fed Başkanı Powell’ın nötr faiz vurgusu burada katalizör etki gösterdi. Diğer önemli unsur ise Ağustos-Eylül geçişinde ortalamanın üzerinde hırpalanmış olmalarıydı. Devam edelim. O dönemde dahi grup geneli toplamda 33 milyar dolar fon çekmeyi başardı (IIF). En ciddi eğilim Kasım’da 30 milyar dolara yakın eğilim ile gözlendi. Ekim dönemi eksi verirken, yıl kapanışında 8 milyar dolara yakın giriş gözlendi. Peki, 2019 nasıl başladı?

Dönüyoruz, dolaşıyoruz bir kez daha aynı noktaya geliyoruz; Fed duruşu ve Powell’ın mesajları. Benzer durum yeni yıl başlangıcı için de geçerli. 29-30 Ocak FOMC toplantısında oyun değiştirici yönlendirmelerin yapılması iyimserliği artırdı. Tek başına tüm ayın hareketini mi yönlendirdi? Elbette hayır. Öncesinde üyelerin mesajları, hisse senedi endekslerinin tepki vermesi ve Amerikan dolarının zayıflaması eğilim için gerekli ortamı hazırladı. Nasıl? Grup geneline 51 milyar dolar fon akışının sağlanması ile. Ne anlama geliyor? Ocak 2018’den bu yana en yüksek aylık girişin gerçekleşmesini ifade ediyor. Başka? Ağustos-Aralık 2018 döneminde (5 ay) toplamda giriş yapan 44 milyar dolara yakın fondan daha fazlasının tek başına Ocak ayında girmesini işaret ediyor. Önemli midir? Kesinlikle.

Devam edelim. Giriş yapan rakamın kırılımı da önemli. IIF hesaplamasına göre 18 milyar dolarlık kısım hisse senedine park ediyor. 2018’in tamamında 21 milyar dolar hisse senedi girişi olduktan sonra tek bir ay özelinde hisse tercih edilmesini nasıl yorumlamak mümkün? i) Ucuzlayan çarpanlar ii) Kısmen değişen algı iii) Kötü senaryonun önden ve fazlasıyla fiyatlanmış olması. İlerleyelim. Borçlanma senetleri tercihi 33 milyar dolar oluyor. Bu kısımda sıkıntı pek fazla yok. Kasım ayında da 22 milyar dolar kadar giriş gerçekleşmişti. Önemli olan ayrıntı hisseye olan ilgi ve temelindeki nedenleri anlayabilmek.

Yazının sonunda Türkiye ilgisine değinelim ve toparlamaya çalışalım. Emsallerinin Türkiye dahil 51 milyar dolar fon çektiği dönemde yerel varlıklara giriş 630 milyon dolar düzeyinde gerçekleşiyor. 1 milyar dolarlık kısım bekleneceği ve şaşırılmayacağı üzere hisse senedine olurken, borçlanma senetlerinden 436 milyon dolar çıkıyor. BİST 100’ün gerçekleştirdiği toparlanma eğilimi ve bugünlerde 2018 dibinden yüzde 20 kadar (TL bazında) sergilediği yükselişe baktığımızda yabancı yatırımcı ilgisi destekli olduğunu anlamak zor olmasa gerek. Bir adım öteye taşıyalım; hisse senetlerine giriş yapan rakam Mayıs 2017-Aralık 2018 arası dönemdeki toplam 20 ayın rakamından 15 milyon dolar fazla. Önemli midir? Önemli ve algı açısından değerli.

Şimdi son soruyu sorma zamanı; Ocak 2018’de GOÜ grubuna 72 milyar dolar portföy girişi olurken devam eden süreçte Mayıs, Haziran ve Ekim çıkış gördük. Dahası, oynaklık artışı ve yavaşlama da takip edildi. 2019’un başlangıcı tek bir ay özelinde aynı kalır mı yoksa hikaye farklı gelişir mi? İlk izlenim oyunda değişiklik olduğu ve bir süre daha top oynamak için zeminin uygun olduğu şeklinde. Aralık ayından bu yana yazdığım şekilde, en önemli başlık, ilk çeyrek global büyümesinin seyri olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
ECB hamleleri ve riskler 14 Eylül 2019
GOÜ heyecanı her yerde 07 Eylül 2019
Beklemekle oluyor mu? 17 Ağustos 2019