2019 yılında işverenlere ne kadar asgari ücret desteği sağlanacak?

Celal ÖZCAN
Celal ÖZCAN VERGİ PORTALI

Asgari ücret artışlarına bağlı olarak ortaya çıkan işgücü maliyetlerinin aşağıya çekilmesi amacıyla, 2016 ve 2017 yılında on iki ay süreyle, 2018 yılında da dokuz ay süreyle işverenlere belli şartlarla İşsizlik Sigortası Fonundan asgari ücret desteği sağlanmıştı.

9 Ocak 2019 tarihinde TBMM’ye sunulan “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile işverenlere sağlanan asgari ücret desteğinin 2019 yılında da devam ettirilmesi yönünde düzenleme yapılması öngörülmektedir.

Kanun teklifinde yer alan düzenleme, yasalaşma sürecinde değişikliğe uğrayabilecek ise de, yazımızda teklifteki düzenlemelere göre işverenlerin 2019 yılında asgari ücret desteğinden hangi şartlarla ve ne kadar yararlanacakları hakkında bilgi verilecektir.

Destek kapsamına giren sigortalılar

Asgari ücret desteğinden SGK’ya 4/a (SSK) kapsamında uzun vadeli sigorta kollarından (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası) bildirimi yapılmış olan sigortalılardan dolayı yararlanılabilecektir.

Sağlanacak olan destek tutarı

Söz konusu destek, SGK’da tescil edilmiş işyeri dosyası bazında uygulanacak ve SGK işyeri tescilinin 01 Ocak 2019 tarihinden önce veya sonra olmasına ve 2018/Ocak-Kasım dönemindeki ortalama sigortalı sayısının 500’ün altında ve üstünde olup olmadığına göre yararlanma şartları ve destek hesaplama şekli farklı olacaktır.

2019 yılından önce SGK’da tescil edilmiş işyerleri için destek tutarı

2018 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazancı 102 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere; 2019 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısı ile 2018/Ocak-Kasım dönemindeki ortalama sigortalı sayısı;

- 500’ün altında olan işyerleri için günlük 5,00 TL
- 500 ve üstünde olan işyerleri için günlük 3,36 TL’nin
çarpımı sonucu bulunacak toplam tutar, işverenlerin faydalanacağı destek olacaktır.

Ancak, önceki yıllardaki asgari ücret desteği uygulamasından farklı olarak 2019 yılında destekten yararlanılacak ayda, 2018/Ocak-Kasım dönemindeki ortalama sigortalı sayısından daha az sigortalı çalıştırılması halinde destekten yararlanılamayacaktır.

Toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerlerinde asgari ücret desteğinin hesabına esas olan prim gün sayısının tespitinde prime esas günlük kazancı 203 TL ve altında olan sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısı esas alınacaktır.

2019 yılında SGK’da tescil edilen/edilecek olan işyerleri için destek tutarı

SGK’da ilk defa 2019 yılında tescil edilen/edilecek olan işyerlerinde, uzun vadeli sigorta kollarından (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası) bildirimi yapılan sigortalıların toplam prim ödeme gün sayıları ile yukarıda belirtilen günlük destek tutarlarının (5 TL veya 3.36 TL) çarpımı sonucu bulunacak toplam tutar, işverenlerin faydalanacağı destek olacaktır.

Bu kapsamdaki işyerleri açısından 102 TL sınırı uygulanmayacaktır.

Bu durumda, asgari ücret desteğinden yararlanma bakımından 2019 yılında SGK’da tescil edilmiş/edilecek olan işyerleri daha avantajlı olacaktır.

Zira, 2019 yılında tescil edilmiş olan işyerlerinde, destek tutarına esas prim gün sayısı hesaplanırken sigortalıların sigorta primine esas günlük kazançlarının 102 TL ve altında olup olmadığı üzerinde durulmaksızın, prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırları arasından bildirimi yapılacak sigortalıların toplam prim ödeme gün sayıları hesaplamada esas alınacaktır.

Destek süresi

2018 yılındaki asgari ücret desteği, Ocak-Eylül döneminde (9 ay) uygulanmıştı. 2019 yılında ise işverenlere Ocak-Aralık döneminde 12 ay olarak asgari ücret desteği sağlanacaktır.

Destek tutarının mahsubu

Herhangi bir ay için hesaplanan destek tutarı, işverenlerin takip eden ay veya aylardan doğan sigorta prim borçlarına SGK tarafından otomatik olarak mahsup edilmek suretiyle yararlanmaları sağlanacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar