2019’un en değerli markalarına Z Kuşağı etkisi

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Nagihan Ünüvar - Kurucu & Genel Koordinatör

İnterbrand 2019’un en değerli global markalarını açıkladı. Geçen sene olduğu gibi bu yıl da ilk üçü teknoloji markalarının oluşturduğu listede, %9 değer artışıyla Apple birinci sıradaki yerini korumaya devam etti. 2012’de %129 değer kazanarak sekizinci sıradan ikinci sıraya yükselen marka, 2013’te birincilik koltuğuna yerleşmişti. O tarihten bu yana, her yıl artı değer kazanarak yerini korumaya devam eden Apple, müşterisini tutkuyla bağlayarak, yaratıcılığı geliştirmek ve hayatları kolaylaştırmak vizyonundan ödün vermeden yoluna devam ediyor.

Bir diğer teknoloji markası Google’de bu yıl %8 değer kazanarak ikinci sıradaki yerini korumaya devam ederken, listenin son dört yıldır en çok değer kazanan markası Amazon 2019’da %24 değer kazanarak üçüncü sıradaki yerini koruyor. 2018’de üçüncülük koltuğunu Amazon’a bırakan Microsoft, bu yıl %17 değer kazanarak dördüncü sıradaki yerini korurken, 2013 yılına kadar listelerde birinci sırada görmeye alışkın olduğumuz, her geçen yıl değer kaybetse de listenin ilk beş sırasında kendine yer bulmaya devam eden Coca Cola, bu yıl %4 değer kaybıyla beşinci sıradaki yerini korudu.

Önceki yıllarda değer kaybettiğini gördüğümüz Disney’in teknoloji alanında yaptığı girişimlerinin markanın değer hanesine %11 artı puan yazdığını görüyoruz.

Kişisel verilerin sızdırılması skandalıyla epey zorlu zamanlar geçiren Facebook değer kaybetmeye devam ediyor. Facebook, dokuzuncu sıradan 14. sıraya doğru geri adım atarken, markanın iş platformu linked-in bu yıl listeye giriş yapan yeni markalar arasında yerini alıyor.
Dünyanın en güçlü markalarından biri olarak bilinen GE son iki yıldır değer kaybediyor. 2018’de %26 değer kaybeden markanın, bu yılda %22 değer kaybettiğini görüyoruz.

Starbucks, yeni ürünleri ve müşteri deneyimi odaklı mağazalarıyla değer kazanmaya devam ediyor. Markanın bu yılda %23 değer kazandığını görüyoruz.
Geçen sene listeye giren Spotify’da değer kazanmaya devam ediyor. Markanın bu yıl %9 değer kazandığını görüyoruz.

Uber, bu yıl en değerli markalar arasına giriş yaptı. Dell Teknoloji ve Linked-in’de bu sene listeye girmeyi başaran yeni markalar arasında yer alıyor.

Bu yıl, Amazon hariç markaların değer artışlarında önceki yıllara göre azalma olduğunu görüyoruz. Bu azalmada küresel dalgalanma ve ticaret savaşlarının etkisi olabilir. Sıralamada yer alan markaların hareketlerine baktığımızda, önümüzdeki yıl sıralamasının bu yıldan çok farklı olmayacağını öngörebiliriz.

Global markalar sıralamasında teknoloji markalarının liderliği, listede yükselişe geçen markaların hedef kitlelerinin ağırlıklı olarak genç kuşağın olması, markaların değer kazanması ve var olması için teknolojinin içine doğan Z neslinin ne kadar etkin olduğunu açıkça gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024