2020 teknoloji evrimine doğru

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Nagihan ÜNÜVAR - Markam Sen Marka ve Pazarlama Yönetim Danışmanlığı
Kurucu & Genel Koordinatör

1950-1970 arasında başlayan ‘Dijital Devrim’le birlikte mekanik ve analogdan dijital dönüşüme doğru yol almaya başlayan dünyamızın iletişim dili de değişerek bilgi çağı başladı. 1960’larda sadece hükümetlerin ve askeri güçlerin kullandığı bilgisayarlar 1970’lerde kişisel kullanıma da sunulurken, o yıllarda işletmeler de dijital dünyada yerini almaya başladı. 1980’lerde filmlere, bankalara ve birçok endüstriye giren bilgisayarlar, ülkemizde de 1980’lerde aktif olarak kullanılmaya başlandı. Buna, 1990’larda cep telefonları eklendi ve 21.’inci yüzyılla birlikte bilgi artık dijitale entegre olarak hızla gelişmeye devam etti. Akıllı telefonlar ve internet ağının yaygınlaşması beraberinde bugün yapay zeka ve robotik teknolojileri konuşuyoruz.
Öte yandan, Almanya’nın öncülüğünde başlayan Dördüncü Sanayi Devrimi ve Endüstri 4.0’la birlikte akıllı fabrikalarda kullanılmak üzere siber fiziksel sistemler geliştirilmeye başlandı. Makine öğrenimi ve ‘Yapay Zeka’yla iş yapış şekillerimiz değişti. Bazı işler arşivlerde anılmaya başlarken, dijitalin içine doğan yeni işler göz alıcı gelişimine devam ediyor. Kimilerimiz endişe duyarak, büyük çoğunluğumuz da heyecanla yenidünyanın iş yapış şekline uyum sağlamaya çalışıyoruz.

Bizi ne bekliyor?

Son çeyreğine girdiğimiz 2019 yılıyla birlikte dünya, 2020 Teknoloji Evrimini heyecanla bekliyor. Dördüncü nesil teknolojinin yaklaşık 10 katı veri iletim hızı sağlayacak olan 5’inci nesil telekominikasyon hizmeti olarak adlandırılan, yeni nesil kablosuz telefon teknolojisi 5G’nin 2020’ye kadar tamamlanacağı öngörülüyor. 5G ile sürücüsüz araçlar, sanal gerçeklik, uzaktan ameliyat ve nesnelerin interneti hayatımıza daha fazla dahil olacak. Sabit ve hareketli sistemleri birbirine bağlama imkanı verecek olan bu teknolojiyle daha konforlu yaşama imkanı sunan akıllı şehirler inşa edilecek. Dünyada 12 trilyon dolarlık bir değer yaratacak olan 5G teknolojisi, 20 yıl içerisinde 22 milyon yeni istihdam yaratacak. Teknoloji, sadece bir kesimin değil herkesin dahil olması gereken bir eğitim şekli haline gelecek. 2020 Teknoloji Evrimi yakın zaman içerisinde ekonomik evrime yol açacak.

Dijital dünyayı anlamaya çalışın

Tüm bu gelişimle birlikte, Dünya ve ülkemiz 2020’ye hazırlanırken, gerek dijitalin içine doğan işlerde çalışanlar, gerekse geleneksel kanallarda hayatına devam edenlerin dijital teknolojilere uyum sağlamak için fazla zamanı kalmadı. Eğitimi ne olursa olsun herkesin yenidünyayı anlamaya çalışmasında fayda görüyorum. Artık bilgi sadece bir tık uzağınızda ve sizin keşfetmenizi bekliyor. 2000’li yıllarda doğan yeni nesil Z kuşağı zaten dijitalin içine doğdu ve onların bu dünyayı anlama kabiliyetinin oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Dünyanın gerisinde kalmamak ve hatta işsiz kalmamak için herkesin okumasını, araştırmasını, öğrenmesini tavsiye ediyorum. Eğitim artık süresiz ve sınırsız, sadece diploma yeterli değil. Sürekli eğitim artık bir yaşam biçimi haline geldi. Sürekli eğitimi benimseyerek ve dünyayı anlamaya çalışarak geride kalmaz ve geleceğe doğru güvenle, algılarımız açık bir şekilde yol alabiliriz.
2020’ye 6 aydan az bir zaman kaldı. Dersimizi iyi çalışalım çünkü dijital dünyanın yeni şekli onu anlamaya çalışanlara kapısını sonuna kadar açacak ve yeni ufuklara doğru birlikte yol alacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024