Adana Sanayi Müzesi

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden olan Adana, kentin köklü sanayi tarihini yansıtacak ‘Sanayi Müzesi’ne sonunda kavuşuyor.

Adana sanayisi 1860’lı yıllarda Amerikan İç Savaşı nedeniyle Çukurova’da ekimi yaygınlaşmaya başlayan pamuk ve çırçır fabrikaları ile filizlenmeye başlamış, Cumhuriyetin kuruluş dönemleriyle birlikte hızla gelişmeye devam etmiş. Adana’da zenginlik artmış. O yıllarda hemen hemen her filmde zengin olarak, sanayi yatırımlarına da başlayan Adanalı pamuk ağaları gösterilir olmuş. 1980’li yıllarda sanayi atılımları yavaşlayan Adana, 1990’lı yıllara geldiğimizde köklü sanayi kuruluşlarının yanına yeni ve farklı sanayi kuruluşları ekleme başarısı göstermiş bir kent.

Adana, eskiden olduğu gibi günümüzde de sanayinin her alanında faaliyet gösteren şirketleriyle ülkemizin önde gelen ilerinden biri olmaya devam ediyor.

Adana Sanayi Müzesi işte bu ihtişamlı geçmişi yeni nesillere gösterecek. Sanayi müzesi 1907 yılında iplik fabrikası olarak hizmete giren Milli Mensucat Fabrikası’nın bulunduğu alanda yapılacak müze kompleksinin içinde yer alacak. Toplam 68 bin metrekarelik alanda kurulacak olan kompleksin iki etapta tamamlanacağını belirten yetkililer ilk etabın arkeoloji müzesi olacağını, ikinci etapta ise kent, sanayi, etnografya, tarım müzelerinin kurulacağını belirtiyorlar. Sanayi Müzesi çalışmaları Adana Sanayi Odası (ADASO) ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülüyor. Adana Sanayi Müzesi çalışmalarının hızla ilerlediğini açıklayan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, başta sanayiciler olmak üzere, tüm Adanalılardan, fabrikalarında, evlerinde, bahçelerinde, köylerinde bulunan sanayi tarihine ilişkin sanayi makinaları ve malzemelerinin yanı sıra bilgi, belge ve fotoğrafl arla ilgili Adana Sanayi Odası ile temasa geçmelerini, ellerindeki eserle ilgili bilgi vermelerini, Sanayi Müzesi çalışmalarına katkı ve destek sağlamalarını arzu ettiklerini ifade etti.

Bizler de, başta sanayi müzesi olmak üzere kent ve tarım müzeleri için herkesi sahip oldukları malzeme, belge ve bilgiler için yetkililerle irtibata geçmeye ve bu müzeleri zenginleştirmeye davet ediyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar