Afrin başarısı önemli, faturası ne ise öderiz

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Afrin operasyonunun ekonomiye yansımasını değerlendiren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Operasyonun ekonomiye etkisi son derece sınırlı. Bütçemiz güçlü, mali alanımız çok. Yatırımcılarımız rahat olsun, etki sınırlı kalacak, kısa sürecek bir operasyon ve Türkiye'nin önümüzdeki dönemde terör riskini azaltacaktır" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım da önceki gün yaptığı söyleşide, "Türk ekonomisi ufak tefek operasyonlardan etkilenmez" demişti. Şu günlerde tek bir hedefe odaklandık: “Afrin operasyonu başarılı olmalı, olacak…” Operasyon başladıktan sonra, devam ederken, operasyonun “ekonomiye etkisi” tartışılamaz. Tabii ki bu tür operasyonların ekonomi üzerinde olumsuz etkileri olur.

Türk ekonomisi bugüne kadar terörle mücadelelerinin başarılı olması, sınır güvenliğinin sağlanması için ne fatura ödedi ise Afrin’in faturasını da ödeyecektir.

Terörle mücadelenin ve sınır güvenliği sağlamanın faturasını bugüne kadar öderken ekonomik büyümeyi, sürdürebildik. Ekonominin, sanayinin çarkları döndü. Güvenlik güçlerinin artan parasal ihtiyaçlarına rağmen bütçe açığı büyümedi, hazmedilebilir boyutta kaldı.

Bunları biz biliyoruz, ama şimdilerde dış dünya ile ilişkisi olan kamu sorumlularının ve sivil toplum örgütü liderleri ile işadamlarının görevi bunları dışarıya da anlatmak.

Türk ekonomisi dış dünyaya giderek daha fazla bağlandı. İkili ilişkilerde güven, istikrar önemli. Afrin operasyonunun, dış dünyanın Türk ekonomisi ile ilgili değerlemelerde risk unsuru olarak ortaya çıkarılmaması önem taşıyor.

Bugün başlayacak Davos toplantılarına Türkiye adına katılacak Mehmet Şimşek, tabii ki Afrin operasyonunun Türk ekonomisi için risk teşkil etmeyeceği konusunda yabancı iş çevrelerine mesaj verecek. Ama bu yetmez. Türkiye’ye yabancı kaynakların giriş kapısı olan Londra piyasasındaki ve New York piyasasındaki büyük oyuncuların da bilgilendirilmesi gerekiyor.

Afrin operasyonun nedenlerini ve ekonomiyi olumsuz etkilemeyeceğini, ekonominin çarklarının dönmeye devam ettiğini dış dünyadaki ekonomik ve mali çevrelere anlatmak zorundayız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018