Amazon Türkiye: Bizi izlemeye devam edin

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

E-ticaret ülkeler arasında sınırları ortadan kaldırıyor. Yerel üreticilerin tüm dünyaya açılmasını sağlıyor. Bu nedenle dijital dönüşüm önümüzdeki dönemin en önemli gündem maddelerinden birisi. Özellikle de Türkiye ekonomisinin motoru olan KOBİ’ler için.

Bugün Türkiye’de KOBİ’lerin sadece yüzde 4’ü dijital dönüşümünü tamamlamış durumda. Bu da, Türkiye’nin e-ticaret konusunda hem gidecek uzun bir yolunun olduğunun, hem de önemli bir potansiyel barındırdığının göstergesi.

Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan e-ticaret devi Amazon geçtiğimiz sene eylül ayında Türkiye pazarına girdi ve 2019 Haziran ayının başında Türkiye’den Avrupa’ya ihracat yapmaya başladı. Bu sayede, klasik perakendenin büyük oyuncularının yanı sıra, KOBİ’ler de modadan ev eşyasına, elektronikten kişisel bakıma çok sayıda kategoride ürünlerini İngiltere ve Almanya’nın da dahil olduğu 28 Avrupa ülkesi üzerinden milyonlarca aktif müşteriye ulaştırmaya başladılar. Bir sene önce Türkiye pazarına 15 ürünle giren Amazon.com.tr’de bugün tam 4 milyon ürün yer alıyor.

Amazon’un Türkiye’deki ilk yılını “beklenenden çok daha iyi" bir şekilde tamamladığını söyleyen Amazon Avrupa Başkan Yardımcısı Xavier Garambois, “Türkiye; altyapı, hızlı teslimat, operatörlerin kalitesi ve kullanılan teknoloji konusunda çok iyi bir konumda. Operasyonun omurgası beklediğimizden çok daha iyi ilerliyor. Bu da bizim için olumlu bir sürpriz oldu” diyor.

Amazon.com.tr Ülke Müdürü Richard Marriott’un “Bizi izlemeye devam edin” cümlesi ise Amazon’un Türkiye pazarına olan güvenini ifade eder nitelikte.

Boğaziçi Üniversitesi ve TOBB iş birliğinde KOBİ’lere eğitim verecek

Amazon.com.tr, Türkiye’deki ilk yılının sonunda, KOBİ’lerin dijital dönüşümünü hızlandırmak ve dünya pazarlarına ulaşımını geliştirmek amacıyla TOBB ve Boğaziçi Üniversitesi ile önemli bir iş birliğine gidiyor ve Türkiye genelinde KOBİ’lere e-ihracat eğitimi başlatıyor.

Türkiye genelinde TOBB’a bağlı ticaret ve sanayi odalarında düzenlenecek eğitim seminerlerini Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi uzmanları verecek. Türkiye’nin 20 ilinde, e-ihracata ilişkin fırsatlar, ihracat ile iş büyütme yolları ve Amazon’un sunduğu satış imkanları gibi başlıkları kapsayan 40 eğitim semineri düzenlenecek. 2019-2020 dönemi boyunca 2 bin KOBİ’ye ulaşılması hedefleniyor. Eğitimini tamamlayan KOBİ’lere ise Avrupa’da kullanmak üzere 125 Euro’luk reklam kredisi verilecek.

İş birliğini dinlemek için bir araya geldiğimiz Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Amazon Avrupa Başkan Yardımcısı Xavier Garambois, Amazon Avrupa Başkan Yardımcısı Danışmanı Esra Avşar ve Amazon.com. tr Ülke Müdürü Richard Marriott’un ön plana çıkardığı konu; Türkiye’de KOBİ’lerin sahip oldukları üretim potansiyelini rekabet gücüne dönüştürebilmeleri açısından, bu iş birliğinin önemli bir rol üstleniyor olduğu.

Amazon, Türkiye’yi pazar olarak değil, üretici olarak görüyor

Türkiye’de KOBİ’lerin tasarımdan, üretime çok başarılı bir konumda olduklarını, fakat dağıtım konusunda zorlandıklarını söyleyen Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, “Uluslararası şirketler Türkiye’yi genellikle bir pazar olarak görür, fakat Amazon, Türkiye’yi üretici olarak görüyor. Katma değer yaratmak açısından bakıldığında, bu yaklaşım ülkemiz için çok değerli” yorumlarını yapıyor. Amazon Avrupa Başkan Yardımcısı Xavier Garambois ise, gerçekleştirilen iş birliğinin Türkiye’ye olan güvenin bir ifadesi olduğunu söylerken, şu bilgileri veriyor: “Amazon, Türkiye’ye uzun vadeli bakıyor. Şirketler genellikle iki yıllık planlama yaparlar. Biz Türkiye için 7 yıllık bir vizyon belirledik. Gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile, KOBİ’ler Avrupa’nın her yerindeki tüketiciler ile bir araya gelebilecek. Her ne kadar dijital dünya şu an için onları korkutuyor olsa da, ilk teslimatı yaptıktan sonra kendilerine olan güveni artacak.”

Lojistik sektöründe inovatif çözümler sunmayı hedefliyoruz

Amazon.com.tr, Türkiye'de küresel lojistik şirketlerinden CEVA Lojistik ile çalışıyor ve şirketin Gebze’deki deposunu kullanıyor. Küresel çapta gelişen e-ticaret sektörünün, lojistik sektörünü ve müşteri beklentilerini de önemli ölçüde değiştirdiğini söyleyen Garambois, “Müşterimizin ve çağın gerekliliklerini anlayan bir vizyon doğrultusunda çalıştığımız birçok lojistik partnerin yanı sıra Ekol Lojistik çatısı altında kurulan Kolay Gelsin ile çalışıyoruz. Hedefimiz e-ticaret taşımacılık sektörüne inovatif çözümler sunmak” diyor.

2030’da karbon nötr olacak

Amazon.com Inc, 2040’a kadar Paris İklim Anlaşması’nın amaçlarını yerine getirme ve planlanandan 10 yıl önce net olarak karbon nötr olma taahhüdüne imza attı. Rivian Automotive LLC'den 100 bin elektrikli teslimat aracı siparişi veren Amazon, 2030'a kadar operasyonlarında yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanmayı hedefliyor. Şirket aynı zamanda orman ve sulak alanların geriye kazanılması için 100 milyon dolar yatırım yapacağını da açıkladı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar