ATO Türkiye’yi aynı amaçla bir araya getirdi

Özcan KADIOĞLU
Özcan KADIOĞLU RAKAMLARIN DİLİ ozcankadioglu@hotmail.com

Ankara Ticaret Odası 19-20-21 Eylül tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı himayesinde “2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi” gerçekleştirdi. Üç gün süren zirve, Türkiye ekonomisi için çok önemli bir konuyu merceğe alırken hem katılımcılar hem de ziyaretçi profiline bakıldığında görülen manzara, tüm Türkiye’yi aynı amaç için bir araya getirmesiydi.

ATO’dan zirve sonuçlarını alındığı, hedeflenenin üzerinde bir başarı elde edildiğini görüldü. 3 günlük zirvenin ve fuarın katılımcı sayısı 57 bin olmuş ki bu rakam bir rekora işaret ediyor. 3 günlük program süresinde, 2 açılış konferansının yanı sıra 12 oturum ve 63 sunum gerçekleştiril, fuar alanında 100’ün üzerinde stantta Türkiye’nin dört bir köşesinden ürünler sergilendi, konserler ve gösterilerle bu zirve, coğrafi işaretli ürünler konusunda bugüne kadar gerçekleştirilmiş en büyük, en kapsamlı zirve özelliğini aldı.

İçeriğine baktığımda, “Coğrafi İşaretlere Uluslararası Yaklaşımlar”, “360 Derece Coğrafi İşaretler”, “Coğrafi İşaretlerde Türkiye Nasıl İlerlemeli”, “Kırsal Kalkınmada Coğrafi İşaretlerin Rolü ve Önemi”, “Ankara’nın Coğrafi İşaretleri”, “Coğrafi İşaretlerde Yönetişim ve Denetim Sistemi”, “Coğrafi İşaretlerde Ulusal ve Uluslararası Başarı Örnekleri”, “Fikri Sinai Haklar Açısından Coğrafi İşaretler”, “Coğrafi İşaretler ve Üretici Örgütleri”, “Coğrafi İşaretlerin Gastronomi ve Yerel Turizmin Gelişmesindeki Etkisi”, “Coğrafi İşaretlerde Ticarileşme ve İnovasyon Uygulamaları” ve “Coğrafi İşaretlerde Yerel Yönetimlerin Rolü” başlıklı oturumlarda konunun en ince detayına kadar ele alındığını görülüyor.

Birbirinden uzman konuşmacılar arasında uluslararası kuruluşların temsilcileri de yer aldı. Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Organizasyonu OriGin Başkanı Claude Vermot-Desroches, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü Görevlisi Dmitry Zvyagintsev, Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler Birimi Direktörü John A. Clarke, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı Hukuk Müşaviri Marina Foschi, Avrupa Toplulukları Ticari Marka Birliği Coğrafi İşaretler Komitesi Başkan Yardımcısı Boris Palma, Milano Micocca Üniversitesi Hukuk Profesörü Dr. Benedetta Ubertazzi. Kaliteli Tarımsal Gıda Ürünlerinin Korunması ve Değerlendirilmesi Vakfı (Qualivita) Başkanı Cesare Mazzetti zirvenin yabancı konuşmacılarından bazılarıydı. Zirve’de konuşmacıların yanı sıra dinleyiciler arasında yabancı uyruklu katılımcılar da oldu.

Zirve kapsamında, ATO’nun merhum Meclis Üyesi Süleyman Cici’nin adını alın Süleyman Cici salonu ile Patara ve Bergama salonu olmak üzere 3 ayrı salonda 10 ayrı eğitim düzenlendi. “Coğrafi İşaretlerde Marka Yönetimi”, “Ticarileşme ve Ticarileşme Modelleri” “Gıda Güvenliği” “Marka Mutfağı Atölyesi”, “Coğrafi İşaretlerin Denetimi”, “Coğrafi İşaretlerin Ulusal ve AB Tescil Süreci”, “Kariyer Koçluğum Atölyesi” ile “Coğrafi İşaretlerde E-Ticaret” başlıklarla gerçekleştirilen eğitimlere katılan 684 kişi sertifika almaya hak kazandı. Eğitim salonlarında birbirinden kıymetli eğitimciler, gençler ve konunun ilgililerine coğrafi işaretli ürünler konusunda nasıl kariyer yapabileceklerini, bu konuyu nasıl meslek edinebileceklerini anlattılar.

Fuar alanında Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman Bakanlıkları, üretici birlikleri yer alırken, şehirler valilikler, kalkınma ajansları tarafından temsil edildi. Belediyeler ile oda ve borsaların da katıldığı fuarda, coğrafi işaret tescilli sergilendiği stantlarda, Kayseri pastırmasından Siirt fıstığına, Gaziantep baklavasından Beypazarı kurusuna kadar yüzlerce yöresel ürün yer aldı.

Fuara Başkent’te bulunan büyükelçilikler de önemli katkı sağladı. Avusturya, Ekvator, Güney Afrika, Gürcistan, İtalya ve Tanzanya Büyükelçilikleri stant açarak katılım sağladı ve ülkelerinin ürünlerini tanıttılar. Sayıları 40’ı aşan ülke de temsilcileri de alım heyetleri olarak fuarda yer aldılar.
2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi üreticilere yeni iş kapıları da açtı. Coğrafi işaretli yöresel ürünlerini tanıtmak amacıyla sergide stant açan üreticiler ile perakende zincirlerin satın alma yöneticileri ile yabancı heyetler, ATO’nun ikili görüşmeler (B2B) için hazırladığı stantta bir araya geldi. Bulgurdan tereyağına, pekmezden pestil kadar birbirinden ünlü yöresel ürünlerin üreticileri, alıcılarla iş görüşmesi yapma imkanı buldu.

Zirve sonrasında açıklama yapan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, coğrafi işaretli ürünler konusunda Türkiye’nin en kapsamlı etkinliğine imza atmış olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “coğrafi işaretli ürün konusunda bir farkındalık ve bilinç oluşması için önemli bir çalışmaya imza attık. Şimdi sıra markalaşma ve ticarileşmede” dedi.

ATO’nun bu zirveyi gerçekleştirirken amacının Ankara’yı coğrafi işaretli ürünlerin, ticaret ve ihracatının merkezi haline getirmek olduğunu buluyoruz. ATO Başkanı Baran, bu hedeflerini de “Bu zirve ile hem tüccarımızın ticarettekini rolünü, hem Ankara’nın ihracatını, hem de ekonomimize sağladığımız katma değeri artırmayı amaçladık. Zirve kapsamında düzenlediğimiz yöresel ürünler sergisinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen üreticilerle, alım heyetleri bir araya gelerek çok verimli iş görüşmeleri gerçekleştirdiler” sözleriyle ifade etmişti.

Türkiye’nin kendi değerlerinin kıymetini bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ekonomimizin düze çıkması için yerli ve milli üretimin öneminden sürekli bahsediliyor. İşte coğrafi işaretli ürünler bu ülkenin hem yerli hem de milli üretimidir. Küreselleşen ve yerelin kıymetini daha iyi anlayan dünyaya vereceğimiz özgün ürünlerimizin ekonomik karşılığı uluslararası ticarette giderek artan bir büyüklüğe ulaşacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar