ATO'dan Kıbrıs çıkarması

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ankara Ticaret Odası Basın Müşavirliği'nden 26 Ağustos 2017 tarihinde gönderilen açıklamanın başlığı 'ATO'dan Kıbrıs çıkarması' idi.

Açıklamada şunlar yazıyordu: 'Ankara Ticaret Odası (ATO) yönetimi, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) ziyaret etti.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nın (KTSO) davetlisi olarak Ada'ya giden ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve beraberindeki heyet, ilk olarak KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edildi.

ATO heyeti daha sonra KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun'u, öğleden sonra da Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

Bu ziyarette, Türkiye'nin IMF'den kurtulduğunu ve komşu ülkelere yardım eder duruma geldiğine işaret eden Baran, 'Bizler Kıbrıs'a farklı gözle bakarız. Ticareti nasıl geliştirebiliriz, bunun için buradayız. Hangi alanda olursa olsun ticarette size bir nefes olabilmek için buradayız. Ankara'nın katkısı ne olur, bunu anlamak için buradayız' diye konuştu.

ATO üyeleriyle Kıbrıslı işadamlarının Türkiye-KKTC İş Forumu'nda bir araya getirilmesi konusu ele alındı. Toplantının sonunda anı plaketi ve hediye takdimi yapıldı.'

ATO'nun bu 'Kıbrıs Çıkarması' ndan önce değişik 'Kıbrıs Çıkarmaları' nedeniyle DÜNYA'da yayınlanan yazıların bazılarını okuyucularımın dikkatine sunmak istiyorum.

1) Dünya 2 Mart 1987

Türk iş adamlarının Kıbrıs çıkartması

Odalar Birliği'nce Kıbrıs'a düzenlenen geziye 100 iş adamının katılması, 'Türk iş adamlarının Kıbrıs çıkartması' olarak kamu oyuna yansıdı.

Odalar Birliği sorumluları, TV'de, radyoda ve basında yayınlanan açıklamalarında bu gezinin amacının 'Kıbrıs'ta Türk iş adamlarının yatırım yapacakları alanların tespiti olduğunu' vurguladılar. Bu heyet 'Türkiye'deki iş adamları ile Kıbrıs'taki işadamlarının ortak ne gibi yatırımlar yapacağı konusunu da ele alacak idi.'

Bugüne kadar Kıbrıs'a Odalar Birliği'nden kaç yetkilinin, kaç heyetin gittiğinin sayısını kimse hatırlayamamaktadır. Ayrıca İstanbul, İzmir ve diğer şehir sanayi ve ticaret odalarından bir çok heyet Kıbrıs'a gitmiştir.

TÜSİAD üyeleri Kıbrıs'a gitmiştir. Büyük sanayicilerimiz Kıbrıs'a gitmiştir. Resmi heyetler, bakanlar, başbakanlar Kıbrıs'a gitmiştir.

Sonuç olarak, bugüne kadar Kıbrıs'ta Türkiye'den giden iş adamlarının hiçbiri ciddi bir yatırım yapmamış, Kıbrıs'taki iş adamlarıyla hiçbir ciddi işbirliği kurulamamıştır.

Kıbrıs'ın 'heyet halinde' tetkik edilecek ne özelliği vardır?

Kıbrıs'ın bilinmemiş nesi kalmıştır?

1974 yılından bu yana Kıbrıs'a yapılan her 'işadamı çıkartmasının' turistik bir gezi çizgisini aşamaması, Kıbrıs'taki Türklerin artık bu tip ziyaretleri 'ciddiye almamalarına' neden olmuştur.

Kıbrıs'ta iş yapmak isteyen Türk işadamı, sabah uçağa atlar, Kıbrıs'ta istediği işadamıyla ve istediği bakan ile ve hatta sempatik Devlet Başkanıyla görüşüp, her kesimin şahsi desteği ile işini halledip dönebilir.

İster ki, 'niyet' olsun. İster ki, niyet 'ciddi' olsun.

(TOBB Başkanı bu yazıya büyük tepki gösterdi. Yazarın ziyaretin amacını çarpıttığı mesajını verdi. Ve de o günden bu yana yazara 'küstü.')

2) Dünya 11 Mart 1989

Bu kaçıncı Kıbrıs çıkartması?

Güneş gazetesinin ekonomi sayfasında 4 Mart 1989 tarihinde ilginç bir başlık vardı: 'İşadamlarının Kıbrıs Çıkarması.'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Konseyi'nin üyelerinin Kıbrıs gezisi nedeniyle gazete bu başlığı kullanıyordu.

Haberde şu bilgiler veriliyordu:

KKTC Cumhurbaşkanı Vekili Hakkı Artun, güçlü bir Türkiye'nin güçlü KKTC'yi beraberinde getireceğini sözlerine ekledi. Türkiye'nin Lefk oşe Büyükelçisi Ertuğrul Kumcoğlu da Türk iş adamlarının KKTC'yi daha yakın tanımalarını ve buradaki iş potansiyeline dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.

Gezinin gerçek yanı, yeni oluşan Odalar Birliği üst yönetiminin bundan önce defalarca yapıldığı gibi, bir 'Kıbrıs gezisi' düzenlemesinden ibarettir.'

Görülüyor ki, iş adamlarımızın 'Kıbrıs Çıkarması' devam ediyor. Edecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018