A.TR belgelerinde imza karmaşası

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

İlhan Bulut

Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye arasındaki anlaşma gereği sanayi ürünleri ile işlenmiş tarım ürünlerinin serbest dolaşımını gösteren A.TR Belgesi ile yapılan dış ticarette gümrük vergileri sıfırlanmaktadır. İhracat beyannamesi eki olan bu belge, ticaret odalarından vize yapılıp gümrük idarelerinde onay gördükten sonra kullanıma hazır hale gelmektedir. Belgenin doldurulma şekli ve kullanım alanı ile ilgili usul ve esaslar AB ve Türkiye arasında oluşturulan ortak mevzuat hükümleri ile belirlenmektedir.

Sistem bu şekilde işlerken TOBB ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca yapılan çalışmada, 25 Mayıs’tan itibaren A.TR belgelerinin vize ve onay işlemi ile ilgili yeni düzenlemeye gidildiği duyuruldu.

Yeni sisteme “Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi” (MEDOS) adı verildi. Bu sistemde düzenlenen A.TR belgesi sistem üzerinden TOBB’a sunulacak uygunluk alındıktan sonra sistem üzerinden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na sunulacak buradan da uygunluk alındıktan sonra matbu A.TR Belgesi’ne basımı yapılacaktı. Böylece bilgi girişi yapılan A.TR Belgesi’ne gümrük idarelerinde ilave bir işlem yapılmayacaktı. Bugün geldiğimiz noktada yeni düzenlemeye göre hazırlanan ihracat beyanname eki A.TR belgeleri işlem yapılamadığı gerekçesiyle geri gönderilmektedir. Tek sebep, her ne kadar MEDOS sistemi üzerinden A.TR belgeleri işlem görse de gümrük idarelerindeki görevli memurların imzasının zorunlu olması.

Peki yurtdışından bize gelen A.TR belgeleri nasıl? Basitleştirilmiş usul prosedürüne tabi olan (Mavi hat) A.TR’ler haricinde gümrük memurlarının imzası var. Bu nedenle Bakanlık ikinci bir düzenleme gelene kader A.TR belgelerinin eski sistemde olduğu gibi gümrük memurları tarafından imzalanması gerektiği yönünde talimat yayımlamıştır.

Bu arada basitleştirilmiş usul A.TR’leri belge sahibi firmalara verilen yetkiler çerçevesinde doldurulduğundan ve gümrük idarelerinde işlem görmediğinden memur imza zorunluluğu olmadığını hatırlatmak isterim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024