Aynı sarmala giremeyiz

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

İstanbul’a belediye başkanı seçildi. Görevi gereği, kritik ekonomik kararları alacak pozisyonda değildir. Rehavete kapılmayalım. Yabancı yatırımcılar bir isme bakarak ülkeye yatırım yapmazlar. Çözülmesi gereken ekonomik sorunlar ortadadır. Bütçe tarafında biraz açıldık. Ancak reel sektörün desteğe ihtiyacı var. Para politikası tarafında manevra alanımız zaten bulunmuyor. Son on ayda açıklanan ekonomik paketlerin ve teşviklerin işe yaramadığı söyleniyor. Bu adımlar atılmasaydı durum daha da kötüleşirdi. Özel sektörün atacak kurşunu kalmadı. Kamu kesiminin üzerine doğal olarak yük biniyor.

Önce yerli yatırımcıları ikna edelim. Sıkça vurguladığım gibi, yabancı yatırımcıları bir şekilde ülkeye getiririz. Önemli olan belirsizliklerin azalması konusunda lokal oyuncuları inandırmaktır. Örneğin ülkeyi yönetenler çıkıp, ‘‘Seçim bitti. Çözüm odaklı davranacağız. Erken seçim gündemimizde yoktur’’ diyebilirler. Seçimden sonra sohbet ettiğim farklı meslek gruplarından insanlar, ayrı çıkış noktalarıyla bir erken seçimin olacağına inanıyorlar. Bu algının değişmesi gerekiyor. 2019’un ilk yarısını seçimler ve tartışmalarla harcadık. Ben en kötünün geride kaldığını düşünenlerdenim. Bundan sonra çıkış zamanına ve hızına bakacağız. Karamsar senaryolar büyük ölçüde fiyatlara girdi. Geçen sene Papaz Brunson krizini tecrübe ettik. O dönemde döviz kurlarında yaşanan hızlı yükseliş nedeniyle yaşanan travma hâlâ geçmedi. Yatırımcılarda ‘‘Dolar uçup gidecek’’ korkusu gözleniyor. Aradan on ay geçtiği hâlde enflasyon yüksek seyrediyor. Bu hataya bir kez daha düşemeyiz. Aynı fasit dairenin içine giremeyiz. ABD ve Rusya ile ilişkileri bir şekilde yönetmemiz lazım.

Küresel piyasalardaki ortam bizim açımızdan büyük avantajdır. Büyük merkez bankaları gevşeme sinyallerini verdiler. Amerikan ekonomisi dışındaki büyük ekonomilerin acil desteğe ihtiyaçları var. Dünyada parasal genişleme politikaları bir süre daha devam edecek. Gelişen ülkelerin finansal varlık fiyatlarının cazip olduğu açıktır. Türkiye’nin ihtiyacı olan reformları hayata geçirmesi için, önümüzde gerçekten iyi bir zaman dilimi var. Hisse senedi fiyatlarının yükselmesi, tahvil fiyatlarının artması, Türk Lirası’nın dengelenmesi bizi aldatmasın. Yapısal reformların açıklanması, siyasetteki ve ekonomideki belirsizliklerin ortadan kaldırılması, Türkiye için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019