Ayrışmaya “tek başlık” kolay değil

Orkun GÖDEK
Orkun GÖDEK Bakış Açısı

İvmesini artırır bir şekilde son bir haftalık dönemde yerel varlıkların emsallerinden negatif yönde ayrışma içerisinde olduğunu görüyoruz. Genel piyasa yorumlarından ayrışır bir şekilde hareket için tek bir nedeni öne sürmenin doğru olduğu düşüncesinde değiliz. Küresel piyasalardaki sıkışmanın kırılma ile hangi yöne doğru gidebileceği sorusuna yanıt ararken, Türk lirası varlıklar yatırımcılar için ayrışmada öne çıkan grup oldu.

Bu noktada piyasa beklentilerinin hafif üzerinde gelen Şubat ayı enflasyonunu da, benzer şekilde genişleme gösteren Ocak ayı cari işlemler açığını da “tam da bu nedenle ayrışıyoruz” yorumu yapmak için doğru bulmadığımızı belirtmek isteriz. Gecikmeli de olsa tetikleyici unsur olarak “Moody’s’in sürpriz not indirim kararını” bir adım öne çıkartmak çok yanlış olmayacaktır. Zira, 2017’de artan ithalatın dış ticaret açığındaki genişlemeyi getirdiği ortamda cari işlemler açığındaki genişleme ilk kez karşılaşılan bir durum değil. Keza benzer şekilde yıllık enflasyona dair tek hane beklentilerinin de kısa süreli olarak şekillendiği, söz konusu ihtimalin de yılın son aylarına ötelendiğini uzun bir zamandır tartışıyoruz. Beklenmeyen ise Moody’s açıklamasıydı ve karar gününde de belirttiğimiz şekilde sağlıklı olan yerel varlıkların bir miktar satış yönlü tepki vermesiydi. Zaman dilimini ıskalamış olsak da öteleme hem ivmenin artmasına hem de farklı başlıkların gerekçe olarak sunulmasına imkan tanıdı.

Biz içeride “neden ayrışıyoruz?” sorusuna yanıt ararken dışarıda takip ettiğimiz dünyada farklı bir durum olduğunu söylemek kolay değil. Başkan Trump’ın yönetmeye çalıştığı Amerika’da politika cephesindeki karmaşa devam ederken, yola çıktığı ekibin güncellenmesi, ayrılıkların da alışılagelmiş süreçlerin tersinde gerçekleşmesi durumu devam ediyor. Korumacı ekonomi politikalarının yatırımcılarda yarattığı endişeler zaten kaygan zemin üzerinde denge kurmakta zorlanan hisse senetlerinde baskı kuruyor. Cohn’un Kudlow ile revizyonu, Kudlow’un atamasını takip eden dakikalarda güçlü Amerikan doları ve yakın zamanda sarf ettiği cümlelerin tersine ticaret ve Çin başlıklarını Trump yönetimi ekseninde kullanması risk iştahının sendelemesine neden oldu. Büyük resimde ise bize göre odak noktası hala daha gelecek hafta takip edilecek olan FOMC toplantısı ve ihtimaller dahilinde olan sözlü yönlendirmeler.

TL’nin çapraz kurlar nezdinde negatif ayrışmasını uzun soluklu görmüyoruz. Fed’in sahne almaya hazırlandığı süreçte önden fiyatlandığımız baskılanma durumuna şimdi emsallerimizin kaymasını bekliyoruz. Yaptırımlar Rusya varlıklarında baskı kurabilir. İçerideki esas sorun ise faizlerin yaptığı ciddi atak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
ECB hamleleri ve riskler 14 Eylül 2019
GOÜ heyecanı her yerde 07 Eylül 2019
Beklemekle oluyor mu? 17 Ağustos 2019