Bir dönemin yıldızı USA Today'in hazin hikayesi basına ders olmalı

Garbis KEŞİŞOĞLU
Garbis KEŞİŞOĞLU DÜNYA'DA MEDYA garbis.kesisoglu@dunya.com

Amerikan basınında önemli gelişmeler oluyor... Dijital devrimin zorunlu kıldığı değişiklikleri zamanında yapamayanlar, buna karşılık gazetenin sayfa düzeninde gereksiz oynamalardan medet umanlar ve devamlı yayın müdürü değiştirenler, sonunda acı gerçeğe çarpmaktan kurtulamıyorlar.

Zamanın “dijital" ruhuna uyamamışlardır ve artık tiraj kaybını, dijital abonelerle bile karşılayamamaktadırlar!

Bu sürecin çarpıcı bir örneği olarak, bir zamanlar Amerika’nın 1 numaralı gazetesi kabul edilen ve basına bir çok yenilikler getirmiş olan USA Today’i gösterebiliriz.

USA Today, 15 Eylül 1982'de New York eyaletinin kuzeyindeki Rochester şehrinde yayın hayatına başladı. Amerika'nın en büyük gazete ve TV kanalları topluluğu olan Gannett grubu içinde, efsanevi gazeteci Allen (Al) Neuharth tarafından uzun hazırlıklardan sonra kuruldu.

O eski halinden eser yok şimdi...

O yıllarda gittikçe artan uçak yolcuları ile otel müşterilerini de gözeterek Amerika’nın 50 eyaletinden kısa ve öz haberleri görse ve renkli şemalarla vermek, haberin yanında da kutular içinde tamamlayıcı bilgileri tüketicilere sunmak basında bir devrim oldu.

1981'de rahmetli Nezih Demirkent’in yönetimindeki Hürriyet’in Amerika baskısını koordine etmek üzere, Amerika’da bulunduğumuz günlerde, uluslararası basın kuruluşu IFRA'nın Teknik Komite üyesi sıfatıyla Rochester'e gidip Allen Neuharth ile tanışmış, gazeteyi tam bir kurmay subay titizliği ile hazırlayışını görme imkanımız olmuştu.

Tiraj bakımından Amerika’nın dördüncü gazetesi konumuna gerilemiş olan USA Today adeta eskinin bir "gölgesi" halinde... Sadece meşhur dört renkli hava raporu halen değişikliğe uğramadı. Bu yılın mart ayında göreve getirilen yeni yayın müdürü Nicole Varroll, bu hazin düşüşe dur demek çabasında... Amaç tabii tirajı arttırmak, bunun için de araştırmacı gazeteciliğe önem vermek ve haberlerin aktarılış tarzında "hikaye" ögesini öne çıkararak yenilikler yapmak.

İhtiyaçları değişen tüketicinin ilgisini çekebilmek...

Dijital dünyada tüketicilerin dikkatini çekmek kolay bir iş değil... Özel haberlerin hayati önem kazandığı ve fark yaratmak için başka dişe dokunur çarenin kalmadığı bir dönemi yaşıyoruz.
Gazete bundan sonra, tüm ülkeyi ilgilendiren konular hakkında “özel dosyalar" hazırlayacak. Aslında Gannett grubunun mevcut 78 mahalli günlük gazetesi, USA Today için bulunmaz bir haber havuzu halinde. Sorun, bugünkü tükecinin isteklerine cevap verebilecek şekilde "helvayı" yapabilmek.

Bugün uçak yolcuları ve otal müşterileri sabahları taze habere ulaşabilmek için artık gazeteyi beklemiyor; televizyona da ihtiyaç duymuyor. Herkes akıllı telefonundan önemli haberleri görmüş ve okumuş olarak yola çıkıyor.

Bu segmente hitap eden USA Today’in sıkıntısı, en temelde bu noktada düğümleniyor. Gazeteyi tüketiciler için yeniden bir ihtiyaç haline nasıl getireceksiniz?

Umutsuz vaka için tek umut, yeni habercilikte

Özellikle dijital yayıncılık ve sayfa düzeni konusunda 1 numaralı uzman olan Dr. Mario Garcia, USA Today’in bugünkü durumunu, umutsuz hastaların yatırıldığı merkezlerin kapısında bekleyen hastalara benzetiyor... Maalesef "umutsuz vaka" olarak nitelendiriyor, meğer ki habercilikte bir mucize üretmesinler!

Renkli infografikleri ile dünyanın bir çok gazetesine örnek olan ve MC Donalds’a benzetilerek, MC Paper diye adlandırılan USA Today bugün renklerini kaybetmiş, solmuş çiçeklere benzemiş durumda... Veya servetini tüketip perişan düşmüş bir eski Hollywood yıldızına!

Tek çıkış kapısı, dijital devrimin sağladığı olanaklardan da optimum yararlanacak yeni habercilikte... Etkili araştırmacı gazetecilikte. Basın dünyasında dikkatle incelenmesi ve yapılan hataları görerek dersler çıkarılması gereken bir "vaka".

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar