Bugün hem içerisi, hem de dışarısı önemli

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

Hem içeride, hem de dışarıda bugün önemli gelişmeler var. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bir reform paketi açıklayacak. Vergiler ve tarım sektörüyle ilgili adımlar bekleniyor. Yanı sıra, bankalardaki borçların yapılandırılması ve etkin teşvik sistemi gibi hamlelerin de geleceği düşünülüyor. Uzun süredir beklenilen hal yasası da meclise gönderilecek.

Bundan bir ay önce Türk Lirası (TL) cinsi varlıklar global yatırımcıların gözdesi iken, son günlerde yabancı kurumların yayımladıkları raporlarda "TL cinsi varlıklardan uzak durun" tavsiyesi yer alıyor. Yerli yatırımcıların, "Dolar yükselecek" algısı aylardır değişmedi. Seçim bitince önümüze bakarız diyorduk. En büyük ilimizdeki sonuçları henüz açıklayamadık. Londra’daki ve New York’taki fon yöneticisi arkadaşlar, "Daha bir seçimi sonlandıramıyorsunuz. Nasıl yapısal reform yapacaksınız’’ diyorlar. Kaybedecek zamanımız yok. Piyasalara güven verecek, Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik gibi bir çıpası olacak programa ihtiyaç var. AB ile görüşmelerin ivme kaybetmesinden sonra yabancı yatırımcıların Türkiye’ye direkt yatırımlarının azalması tesadüf değildir. Ekonomi yönetiminin olayların farkında olduğunu düşünüyorum. Beklentileri karşılayacak bir program bugün umarım açıklanır. Beklenti yönetiminin doğru yapılması, yerli ve yabancı piyasa oyuncuları açısından önemlidir.

Bugün AB’de acil durum zirvesi yapılacak. İngiltere’nin AB’den çıkışının ertelenmesi görüşülecek. On aylık bir erteleme açıklansa bile politik kargaşa sürer. İngiltere’de parti liderleri ve milletvekilleri ayrı telden çalıyorlar. Referandum veya seçim yeni bir siyasi istikrarsızlık yaratır. Sterlin/dolar paritesi, "anlaşmasız çıkış’’ gibi bir olasılığı fiyatlamıyor. Ben sterlinde pozisyon almanın riskli, opsiyonlar gibi vadeli finansal enstrümanlar üzerinden pozisyon almanın mantıklı olacağını düşünüyorum. Bunun dışında, Avrupa Merkez Bankası toplantısı bugün yapılacak. Kurumun gevşek para politikasına devam edeceği açıktır. Avrupa bankalarındaki sıkıntıları önümüzdeki dönemde sıkça konuşacağız. ABD’de bugün hem Fed tutanakları yayımlanacak, hem de enflasyon rakamı açıklanacak. Zayıf bir enflasyon rakamı, faiz indirimi olasılığını pekiştirir. Fed üyelerinin ekonomik tahminleri mart toplantısında belirgin şekilde değişti. Bugün o toplantıda yapılan konuşmalar yayımlanacak. Bugünkü gelişmelerin, piyasaları destekleyici olması muhtemeldir. İçeriye doğal olarak fazlaca odaklanıyoruz. Fakat bugünkü dış gelişmeler, küresel piyasalarda sert hareketlere yol açabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019