Çin etkisi ve GOÜ

Orkun GÖDEK
Orkun GÖDEK Bakış Açısı

İçeride seçimler sonrasında ilk işlem haftasının nasıl olabileceğine dair fikir yürütmeye çalışırken, dışarıda ise Çin’in gelişmekte olan ülke varlıkları üzerinde kurduğu baskıyı anlamaya çalıştık. Ticaret kaygılarının arttığı, ek önlemlerin neler olabileceğine dair endişelerin fiyatlamalara iyiden iyiye dahil olduğu bu dönemde yuanın değer kaybı üzerinden sürecin yönetilme çabası gelişmekte olan ülke varlıkları üzerinde de negatif baskı unsuru olarak belirdi.

Nitekim, PBoC tarafından günlük bazda belirlenen yuan değerinin Amerikan doları karşısında 6.60 seviyesinin üzerine taşındığı süreçte Çin’in hisse senedi endekslerinde de yön artan momentum ile aşağıyı işaret etti. Henüz 10 Ağustos 2015’teki sürpriz kur ayarlaması noktasında değiliz. Hatırlatmak gerekirse, o dönem, hisse endekslerinin piyasa değeri 5 trilyon dolar azalırken, bugün 2 trilyon dolar civarında bulunuyoruz. Elbette ki bahsettiğimiz rakamlar çok yüksek ancak karşılaştırmanın sağlıklı olması için yakın geçmişin en önemli gelişmesine de dönüp bakmamız gerekiyor.

Çin meselesini yuan üzerinden konuşurken Nisan ortası-Mayıs başı gibi Arjantin ve Türkiye kanalıyla beliren “gelişmekte olan ülke algısının bozulması” durumunun artan şiddetine de değinmek doğru olacaktır. Önemli üyelerin yerel para birimleri Amerikan doları karşısında baskılanırken, Arjantin’in IMF süreci içerisinde olmasına rağmen algıyı toparlamakta başarısız olması ve Güney Amerika grubunu da peşinden sürüklemesi etkileşimin artmasına zemin hazırlıyor. Peki, bu noktada içeride yerel varlıklara kısmen de olsa korunma alanı sağlayan unsur ne oldu? En önemli gelişme, gelecek 5 yıl için –normal koşullar altında- seçim belirsizliğinin masadan kalkması oldu. Ayrıca, TL cinsinden varlıkların riskin önemli bir kısmını son 3 ay içerisinde önden fiyatladığını da atlamamak gerek. Yani, bugün konuşulan GOÜ riskini yerel varlıklar şiddeti artan biçimde zaten bir süredir gerek kendi hikayesi gerekse dışarının kaygılarıyla fiyatlamaya çalışıyordu. Şimdi kritik soru şu; dışarıda bozulan algı ne kadar daha devam edebilir?

Bloomberg’de yer alan bir analize göre MSCI GOÜ hisse senedi endeksinin yıl içerisindeki zirvesinden geri çekilişi yüzde 17 seviyesini aşmış durumda. Benzer düşüşleri 2011 sonrasında yakın rakamlarla üç kez gerçekleştirmiş ve kısa bir süre sonra toparlanma yaşanmış. Öte yandan aynı dönemde iki kez yüzde 30’un hafif üzerinde geri çekilme olmuş ve akabinde algı yeniden olumluya dönmüş. Ciddi bir gösterge olarak görmek ve pozisyonlanmak elbette kolay değil ancak şunu söylemek herhalde yanlış olmayacaktır; gelişmekte olan ülkeler için son 7 yılın tecrübesine baktığımızda ya dönüş noktasına çok yakınız, ya da bir bu kadar daha aşağı tarafta gidecek yer var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
ECB hamleleri ve riskler 14 Eylül 2019
GOÜ heyecanı her yerde 07 Eylül 2019
Beklemekle oluyor mu? 17 Ağustos 2019