Dalgalanmada şiddet artıyor

Orkun GÖDEK
Orkun GÖDEK Bakış Açısı

Fiyatlamalarda ve varlık gruplarının kendi içlerinde anomali durumu bir kez daha ön plana çıkmış durumda. Ocak sonu Şubat başında ABD kaynaklı çıkış gösteren oynaklık artışı, farklı varlık gruplarında etkileşimini sürdürüyor. Gelişmiş ülke varlıkları bugünlerde hasarlarını nispeten azaltmış durumdalar. Avrupa’da hisse senedi endekslerinin seans içi oynaklıkları normal kabul edilmese de nispeten düşmüş durumda. ABD’nin kendi içerisinde problem devam etse de endekslerde “iki ileri bir geri” durumu korunuyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise herkes kendi hikayesini yaşıyor.

Brezilya’da eski devlet başkanı Lula da Silva’nın polise teslim olmasının ardından 12 yıllık hapis cezasını çekecek olmasının fiyatlaması gerçekleşiyor. Hafta içerisinde Moody’s tarafından not görünümünde negatiften durağana revizyon gerçekleşse de varlık grupları baskılanıyor. Nisan başından bu yana Brezilya realinin Amerikan doları karşısındaki performansı yüzde 3’ü aşan zayıflama şeklinde gerçekleşiyor. Rusya’da son iki günün satışları azımsanacak ölçekte değil. Dolar/ruble paritesi 60 seviyesini aşarken, yükselişin devam etmemesi için gerekçeleri sıralamak güçleşiyor. ABD Hazinesi’nin açıkladığı yaptırım kararının ardından ruble cinsinden fiyatlanan varlıklar zayıflıyor. Özetle, gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik topyekun algı bozulması aşamasında olmasak da ülkeler kendi içlerinde ayrışıyorlar.

Bizim hikayemiz ise ayrı bir fazda ilerliyor. Dışarının olumlu hava üretmekte zorlanması, içerinin Mart ayı başlangıcından bu yana negatif ayrışma yönündeki isteği ile birleşince klasikleşmiş sorun başlıklarımız dün görülmek istenmezken bugün ise ön planda tutuluyor. Enflasyonun aşağı yönde hareketini güçlü bir ivme ile gerçekleştirememesi, kur yükselişinin faizi, faiz yükselişinin kuru desteklemesi sarmalının şimdilerde yeniden gündeme gelmesi nedeniyle ciddi anlamda farklı tarafta fiyatlanıyoruz. Nisan ayı içerisinde Türk lirasının Amerikan doları karşısındaki performansı yüzde 4 değer kaybına ulaşırken, rublenin yüzde 10’a yaklaşan zayıflaması ile karşılaştırıldığında haklı olarak dikkat çekiyor. Bu arada emsallerimiz olarak değerlendirildiğimiz grubun genel performansı yataya yakın seyrediyor.

Herkes merkez bankasından gelebilecek muhtemel hamle üzerine kafa yoruyor. Tek bir hamle ile ne dışarının hikayesini değiştirme şansımız var, ne de içerideki problemlerimizi çözme şansımız. Ancak, bardağın boş kısmının değerlendirildiği günlerde doğal olarak yatırımcı kesimi de muhtemel hamle ve adımların ne olabileceğine cevap arıyor. PPK toplantısının 25 Nisan’da gerçekleştirileceğini gözetirsek, geçmiş tecrübeler de gösteriyor ki döviz likiditesini artırıcı hamleler gelmeden, Türk lirası likiditesi kısılmadan yerel para biriminde maliyet artırıcı hamle yapılmıyor. Bu noktada da büyümeye yönelik beklentilerin yarattığı her iki yönlü tartışmalar varlıklara yönelik güvenin zedelenmesine neden olabiliyor.

Son olarak şu önemli noktayı atlamamakta fayda var; dışarının gündemi oldukça yoğun ve karmaşık. Bir süredir öne çıkmayan jeopolitik başlıkların Suriye’de kimyasal silah kullanımına yönelik başlıklarla yeniden gündeme geldiğini görürsek bölge risklerinin fiyatlaması da ek baskı unsuru olarak belirebilir. Sadece bizim için değil; bölgenin tüm varlıkları ve emtia fiyatları açısından.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
ECB hamleleri ve riskler 14 Eylül 2019
GOÜ heyecanı her yerde 07 Eylül 2019
Beklemekle oluyor mu? 17 Ağustos 2019