Devlet destekler, ihracatçı bekler

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Türkiye’nin en çok ihracat yapan şirketlerine, marifetleri karşılığı iltifat etti ve ödüllendirdi. Toplantıda konuşulanlardan bizim için çok önemli olan noktalara biraz yorum yapmak isteriz.

Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci, “Türkiye’nin kullanılmayan kapasitesini, yer altı ve yer üstü zenginliklerini, akıl ve insan gücünü daha çok üretime ve ihracata dönüştüreceğiz” dedi. 

Buna hiç kimse itiraz edemez ancak, özellikle madencilerimizin yıllardır yaşadığı sorunların üstesinden gelinemez ise yer altı zenginlikleri nasıl katma değerli ürünlere dönüştürülecek merak konusudur. Sayın Zeybekci sanayici ve ticaret erbabıdır, gecikmelerin maliyetlerini kâğıt üzerinde görmesi gerekmez, bu işi bilen birisi olarak yüreğinde hisseder. Biz de sorunun halledilmesi için buna güveniyoruz.

Bakan Zeybekci, “İhracat politikasını gözden geçirerek yeni bir ihracat seferberliği başlatacağız ve belirten eksikliklerimizi ve engelleri birlikte belirleyip çözümlerini birlikte bulacağız” diye ekledi.

İhracat politikasında, özellikle dış temsilciliklere yeterlilikleri yüksek, yerel dilleri konuşabilen, iş dünyasının sorunlarına “Bana mı sordunuz” demeden eğilebilen, kendisinden “Kompass veri tabanı değil, güncel bilgi” isteyen ihracatçıya “Güncel bilgi nedir” diye, şaka gibi sorular sormayan bürokratların getirilmesine dikkati çekmek istiyoruz. Liyakatin, torpilin önünde olacağına inanmak istiyoruz. Dış temsilciliklerimizdeki bürokratlarımızı, büro işlerinde boğmadan, piyasada dolaşabilmelerinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz.

Sayın Zeybekçi devamla “Haksız rekabete yol açan uygulamaları tespit edip, üretim ve ihracatı destekleyen politikalarla yolumuza devam edeceğiz” diye ekledi. Çok amma çok önemli bir noktaya temas ettiler. Zira ihracatçıya sağlanan desteklerde, suyu taşıyan ile testiyi kıran ayırt edilmeyip, önlemler hep testiyi kırana göre alındığı için namuslu, basiretli ve başarılı ihracatçılarımızın işleri de tahammül edilemez seviyede yavaşlatılıyor.

“İhracat, pazarlama, fuar, tanıtım, yurtdışı temsilcilik politikamızı gözden geçirip gerekli tedbirleri alacağız” diyen Sayın Zeybekci’den dileğimiz, ihracata sağlanan devlet desteklerinin, ortalama ne kadar sürede ihracatçının eline geçtiğinin araştırmasını yaptırması. Bu araştırmayı da sadece bürokrasi çerisinden değil, karşılıklı olarak özel sektörden de teyit alarak değerlendirmesi. 

Son olarak “Yatırım ve ihracat teşviklerinde noktasal çalışmalarımıza ağırlık vererek gerekirse kişiye özel elbise diker gibi kararlar alacağız” diyen Sayın Zeybekci’den bir başka dileğimiz de mevcut desteklerin, hangisinin ne kadar kullanıldığını belirletmesi. Zira gözlemlerimize göre birçok ihracatçımız “Devletin cebinde akrep var” diyerek, desteklerin alınamayacağı veya teneşir vadede alınabileceğini algısıyla, desteğe başvuru bile yapmıyor.

Sohbet köşemizde daha önce de dile getirdik, özünde ihracatçı olan Sayın Zeybekci’nin Bakanlığa tekrar gelişi biz ihracatçılar için şans olabilir diye düşünüyoruz.

Çünkü “Sorunları anlatmamıza bile gerek yok o zaten biliyor.”
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019