Devletin cebindeki akrep!!!

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Sohbetlerimizin arasına misafir olan “Devletin Cebindeki Akrep” yine kendisini hatırlatmakta zorluk çekmedi. Doğrudan ihracatçıların konusu olan URGE ödemeleri için bekleyenlerden başlayıp, KOSGEB ile devam edebiliriz. Zira gerek URGE gerekse KOSGEB proje destek ödemeleri hem önemli miktarları kapsıyor hem de yüksek sayıda işletmelere erişiyor ve onları etkiliyor.

Birçok URGE projesi yürüten kurumun ortak sıkıntısı, destek ödemelerinin birkaç aydır yapılmaması. Bu da projeleri üstlenen kurumların maddi açıdan daralmasına ve bazen de faaliyetlerin aksamasına yol açabiliyor. Bilindiği gibi faaliyetler yapılıyor, harcamaların karşılıkları kurumlar tarafından ödeniyor ve daha sonra faaliyeti gerçekleştiren kurum Bakanlığa başvurup, destek ödemesini talep ediyor. Ödemelerin gecikmesi ve yapılamamış olması da proje sahibi kurumun bütçe gücüne bağlı olarak, irili ufaklı sıkıntılara ve daralmalara yol açıyor.

Memleketimizin son zamanlardaki en büyük sıkıntısı olan FETÖ etkilerinin ortadan kaldırılması çalışmaları, kuşkusuz her alanda kendisini gösteriyor. Ancak, URGE ödemelerinin 15 Temmuz öncesinden durdurulmuş olduğu duyumlarını alınca konuya biraz daha endişe ile bakar olduk. URGE projelerini ne denli önemli olduklarını tartışmayı bile yersiz buluyoruz. Zira başarıları yadsınamayacak faaliyetlere tanık oluyoruz. Proje çıktılarının, küme üyelerinin yeterliliklerine ve yeteneklerine yaptığı olumlu etkileri gözlemliyoruz. Başarısız olan ve hatta yapılamayıp geçerliliğini yitiren URGE projeleri yok mu? Kuşkusuz var amma bunlar azınlıkta kalıyor. URGE’sini sahiplenip, yaptıkları olumlu faaliyetlerle üyelerine katkı sağlayan kurumları gördükçe ve duydukça da bu desteğe güvenimiz artıyor.

Gelgelelim bir akrep var ki destek için elini uzatanları oldukça üzüyor.
Bu desteğin birinci amacı, özellikle KOBİ’lerin uluslararası rekabet gücünü arttırma çabalarının kurumsal temelde ve organize bir biçimde yürütülmesi. Bu da kuşkusuz KOBİ’lerin, kendi başlarına yapamayacağı birçok faaliyetin yapılabilmesine olanak sağlıyor.

İhracata verilmesi düşünülen ek destekler hakkındaki fikirlerimiz biliniyor. “Eskilerini doğru düzgün verin, fazlasını sonra düşünelim” diyoruz. URGE ödemelerinin yapılmaması veya geciktirilmesi, diğer ödemelerin bazen ihracatçıyı çileden çıkartacak boyutlarda geciktirilmesi, ihracatçılarımızı devlet desteklerine kuşkuyla bakar hale getiriyor.

KOSGEB destekleri doğrudan konumuz olmasa bile, BUSİD Başkanı Mehmet Yalçındere tarafından FETÖ soruşturmaları belirtilerek dile getirilen şikâyetler de aynı doğrultuda. KOSGEB yetkilileri için, “Çekingen davranıyorlar. Yazılı bir bilgi ya da rapor olmadan hiçbir ödemeyi yapmak istemiyorlar. Haklı tarafları var ama sıkıntı da önemli... Hükümetin bir an önce müdahale etmesi, istenen bilgilerin yanıtlanması gerekiyor” diyor.

İhracatımız azalıyor, işletmelere yeni pazarlar bulun, yeni teknolojilere yatırım yapıp maliyetleri azaltın çağrısı yapılıyor. İşletmelerimizin %99’dan fazlası mikro ve KOBİ, zaten finansman sıkıntıları var, bir de siz destekleri “Dur hele bakalım” ayarına çekerseniz, sonucun daha da azalan ihracat ve rekabet gücü olacağını söylemek kehanet olmayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019