Dizel mi benzinli mi?

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Geçtiğimiz hafta içinde Hürriyet Gazetesi’nde Sefer Levent çok başarılı bir çalışmaya imza atmıştı. Yaklaşık 20 yıllık meslek hayatımda en çok karşılaştığım soruların başında gelen “Hangi otomobili almalıyım” sorusuna, dizel mi benzinli mi perspektifinden yaklaşmış ve belirli bir kilometrenin altında araç kullananlar için benzinli seçiminin uygunluğunu belirtmişti.

Hakikaten de ön yargılar tüm hayatta olduğu gibi otomotiv sektöründe de oldukça zararlı olabiliyor. Zira, dizel yakıtların pompa fiyatındaki ucuzluğu aslında oldukça göreceli bir kavram. Çünkü, dizel araçlara sahip olma aşamasında ödenen bedelin, pompa fiyatlarında geri alınabilmesi için yapılan hesaplara göre yaklaşık 100 bin kilometre yol yapılması gerekiyor.

Türkiye’de bir aracın kullanım süresini düşündüğünüzde yaklaşık 3 yılda bu hesap tutuyor gibi…

Aslında, yakıt ekonomisi dediğiniz konunun sadece yakıt tipiyle alakası da bulunmuyor. Az kilometre yapıyorsanız aracın ortalama ne kadar yaktığının çok fazla bir önemi bulunmuyor. Önemli olan otomobil sahipliğine ne açıdan baktığınız.

Tabi bu yaklaşımların ticari araçları kapsamadığını belirtmek gerekiyor. Çünkü ticari araç sahipleri için otomobil işlerinin bir parçası ve bu parçada duygulara pek yer yok. Orada asıl konu karı realize etmek.

Ama binek araç kullanırken, iktisat yapacağım diyorsanız işte orada parametreler değişiyor. Çünkü, iktisat yapma düşüncesi, otomobil kullanma keyfiyle çelişen bir durum. Eğer otomobili sadece ulaşım aracı olarak gören bir düşünce yapısına sahipseniz, o vakit toplu taşıma alternatifleri de sizin için uygun bir seçenek olarak karşınıza çıkacaktır.

Belki yıllardır otomobillerle çok iç içe olmaktan kaynaklanan bir dürtüyle otomobil benim için sadece ve sadece bir ulaşım aracı. A noktasından B’ye giderken kullanılabilecek bir alternatif. Bu alternatifi de değerlendirirken maliyet, zaman gibi parametreler ön plana çıkıyor.

İşte bu yüzden Hürriyet’teki araştırma çok önemli. Bence eğer bu sıralar yeni bir araç almayı planlıyorsanız, söz konusu yazıyı mutlaka okumalısınız. Bu sayede belki yakıt tipini doğru seçerek, gereksiz israf yapmaktan kurtulabilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018