Dolar 10 olur, IMF’siz olmaz

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

USD/TL’de yedi buçukçular, 8’ciler, bir de 10’cular var. Bu tahminleri yapan ekonomist ve stratejist unvanlı arkadaşlara, ‘‘USD/TL 2018 sonunda ne olur’’ sorusu 2018’in başında soruldu. Reuters ve Bloomberg platformlarının düzenlediği bu anketlerde, bir kişiden ‘‘5’’ yanıtı gelmedi. USD/TL Ağustos 2018’de 7.30 oldu. USD/TL yüksek seviyelerde dolaşırken aynı arkadaşlar ‘’Dolar 10 olur’’ diyorlardı. Kur üç ay sonra 5.10’a düştü. Finans piyasalarında, ‘‘Yaptığın son tahmin kadar başarılısın’’ gibi bir söz vardır. Söylenenlere takılmayın. Kendi değerlendirmenizi yapın.
Bir de IMF mevzusu var. Bu konuda iki grup öne çıkıyor. İlk grupta IMF’nin gelmesini gönülden isteyen eski bürokratlar var. IMF programlarının uygulandığı dönemlerde aktif görevi olan, sonrasında emekli olup bir yerde ekonomi yazıları yazan insanlar. Bu ekip, Türkiye’nin IMF’den başka bir çıkış yolunun olmadığını düşünüyor. Bu teknokratlar, ‘‘IMF programı uygulanırken yapısal reformlar yapılır. Uzun vadede ekonomik temel sağlamlaşır.’’ görüşünü de savunuyorlar. IMF’yi diline dolayan ikinci grup aslında bu kurumun stand-by anlaşmalarını desteklemiyor. Siyasi görüşleri nedeniyle ‘’IMF’siz olmaz’’ diyorlar. IMF programlarının halkı ekonomik açıdan başlarda nasıl boğacağını iyi biliyorlar. Apolitik olamadıkları için bu kampta yer alıyorlar. Türkiye ile IMF arasındaki anlaşma mayısa kadar açıklanır diyenler, bu anlaşmadan sonra döviz kurlarındaki ve faizlerdeki olası düşüşlere vurgu yapıyorlar. Tabii bu düşüşler hemen olmuyor. Zaman alıyor. Örneğin, Arjantin Eylül 2018’de IMF ile 57 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Dolar/Arjantin Pezosu kurunda dört aydır bir değişim olmadı. IMF programları dikensiz gül bahçesi değildir. Kemerler iyice sıkılır. Halk bunalır.

Risk alma iştahının yüksek olduğu, Fed’in faiz artırımları konusunda frene bastığı, büyük merkez bankalarının gevşek para politikalarına devam ettiği, Türk Lirasının yüzde 24 gibi çok iyi bir faiz oranına sahip olduğu piyasa ortamı var. Euro, İsviçre Frangı ve Japon Yeni gibi çok düşük faizli para birimlerinden borçlanıp, yüksek faizli TL’ye girmek kâğıt üstünde caziptir. Bunlara rağmen USD/TL’de 5.30’lu seviyelerdeyiz. Kurun daha aşağıda olması gerekirdi. Süreci iyi yönetmek zorundayız. Ekonomi politikasında ve kur tarafında hata yapma lüksümüz yok. Ekonomik programın kararlı biçimde sürdürülmesi gerekiyor. Reel sektöre kısa vadeli destek paketleri açıklandı. Seçim sonrasında orta-uzun vadeli politikalar gündeme gelmelidir. İç ve dış politikada tansiyonu yükseltmemek lazım. İşimizi düzgün yaparsak, IMF’ye ihtiyaç olmaz. Sendelersek; USD/TL’de 10’cular, IMF’ciler sökün edecekler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019