E-ticaret TÜSİAD raporu ve Anadolu

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Geçtiğimiz hafta içerisinde Sayın Sinan Afra’nın hazırladığı ve TÜSİAD tarafından yayınlanan E-ticaret raporu yayınlandı. 

Bir gün öncesinde geçtiğimiz çarşamba akşamı da Sayın Sina Afra’nın raporun ön tanıtım için yaptığı sunumu dinledik. Çok emek verilerek hazırlandığı görülen bu raporda dikkatimizi en çok çeken noktalardan birisi, e-ticaretin önündeki engellerden birisi olarak belirtilen unsurlardan “E-ticaretin önündeki engellerden birisi de güven algısı eksikliğidir” ifadesi oldu. Gerçekten de E-ticaret ile yapılan alışverişlerde, satın alınan ürünün kalitesinin ne olacağı herkesin aklındaki en önde gelen soru oluyor. Paramızı kaptırır mıyız endişesi de başka bir konu. Bu arada işletmelerde, ürün ve hizmet detayları ile fiyatlarının internet ortamında herkese açılmasının yaratacağı tedirginliği de buna eklemek gerekir diye düşünüyorum. 

Öte yandan, Türkiye’nin 37.5 milyon internet kullanıcısına erişmiş olması da e-ticaret açısından geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. Kuşkusuz teknolojik altyapı, mevzuat ve benzeri sorunların da çözülmesi gerekiyor olsa da internet kullanıcılarının endişelerinin giderilmesiyle e-ticarete yaklaşımlarını özendirmek daha da önemli bir unsur olsa gerek. 

Anadolu’da yaptığımız seminer, ders, panel gibi etkinliklerde karşılaştığımız iş insanlarımızın anlattıkları, bütün endişelere ve olumsuzluklara karşın e-ticaret konusunun, en azından tedarikçi yönünde oldukça benimsenmekte olduğunu gösteriyor. Zonguldak’taki iç çamaşırı dükkanından, Malatya’daki kayısı çekirdeğinden kozmetik üreten fabrikaya kadar çeşitli tüccar ve üretici e-ticaret konusunu benimsemiş ve kendi deyişleri ile “Akmasa damlar ama insana bir ümit veriyor” şeklinde yürüyor. 

Kuşkusuz, bu çapta yapılan E-ticaret önemli bir hareket oluşturmasa da geleceğe yönelik beklentilerin olumlu olmasına yol açıyor. Küresel çapta e-ticaretin yıllık %17 civarında bir artışla arttığı belirtilen raporda Türkiye pazarında 2008’den bu yana %35 artışla büyüyen E-ticaretin 2017 yılına doğru giderken %15.8 gibi bir artış hızında olacağı öngörüsü var. Bankalararası Kredi Kartı Merkezi verilerine dayandırılan bir veride ise 2013 yılı e-ticaret alışverişinin 34.6 milyar TL olarak gerçekleştiği ifade ediliyor. 

Bizim de e-ticaretin Türkiye pazarındaki geleceğine umutla bakmamızı sağlayan unsur, nüfusumuzun genç bir yapıya sahip olmasının yanı sıra Türk insanının yeniliklere açık olması kadar, meraklı bir karakter olgusu taşımamız. 

E-ticaretin önünü açacak olan unsurlardan birisi olan “Lojistik” alt yapısının yurdumuzda gelişmiş bir yapıda olması olumlu bir konu. Ancak firmaların bilgi güvenliği (cyber security) konularındaki yetersiz bilinç ve altyapıda olmalarını ciddi bir endişe kaynağı olarak görüyoruz. Ayrıca KOBİ’lerin e-ticaret için gereken işgücü ve teknik altyapıya sahip olmamaları da başka bir engel. 
İlgilenenler raporun tümüne http:// www.tusiad.org/__rsc/shared/ file/eTicaretRaporu-062014.pdf adresinden erişebilirler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019