E-Ticaret ve hızlı kargo ile ihracat

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

E-Ticaret nedir, ne değildir diye fikir yarıştıyoruz dostlarla.
Benim kişisel görüşüm biraz klasik kalıyor. Herhangi bir alım satım işleminin E-Ticaret sayılabilmesi için, malın veya hizmetin, internet üzerinden beğenilip alınmaya karar verilmesi, ödemenin internet üzerinden yapılması ve ürünün alıcıya sevkedilmesi emrinin çıkması işlemlerinin hepsinin elektronik ortamda yapılıp bitirilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Öte yandan bu kapsama karşı çıkan genç arkadaşlarımız daha ileri giderek, mobil cihazlar üzerinden yapılan ticaretin de M-Ticaret diye adlandırılması gerektiğini savunuyorlar. Onlar ayrıca, internetin tüm nimetlerini kullanarak yapılan satış bağlantılarının da E-Ticaret olarak adlandırılmasının da daha anlamlı olduğunu düşünüyorlar.
Aslında çok da haksız değiller. Değerli arkadaşım Profesör Şule Özmenle yaptığımız bir konuşmada, E-Ticaret kavramının bir şemsiye kavram olarak algılanabileceği ve elektronik ortam kullanılarak yapılan diğer tüm işlemlerin de bu şemsiye kavram altında anılabileceği konusunda ortak bir görüşümüz oluştu. Elektronik ortamda yapılan pazarlama, yazılı ve sözlü iletişim gibi unsurların kullanılarak satış bağlantısına erişilmesini E-Ticaret diye adlandırmaktan ziyade, bir alt tanımlama olarak E-Bağlantı diye adlandırabilir miyiz acaba? Bu işin üzerinde biraz kafa yorup tartışarak, lehte ve aleyhte görüşleri karşılaştırarak herkesi olmasa da çoğunluğu mutlu edecek bir tanımlama demetine varabiliriz sanıyorum.
Gelelim gerçek hayattaki E-Ticaret nasıl oluyor sorusunun cevabına.
4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın 126 ncı maddesinde belirtilen eşyanın, gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerinin, hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketlerce, gümrükleme için vekaletname ibraz edilmeksizin, dolaylı temsilci olarak sonuçlandırılabilmesi kolaylığı getirilmiştir. Hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketlerce işlemleri yapılabilecek, ihracat rejimine konu eşyanın miktarı ve değeri de 20/7/2011 tarih ve 28000 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile brüt 150 kilograma ve 7500 Avro'ya yükseltilmiştir.
İnternet sitesi üzerinden yapılacak olan, bu miktar ve bedele kadar olan satışlar için, hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketlere, yurt dışındaki alıcı adına kesilen fatura verilmelidir. Çünkü bu verilmediği ve bu fatura da taşımacı tarafından da yasaya uygun bir şekilde açılacak olan beyannamede yer almadığı takdirde, ihracatçımız KDV konusunda sıkıntı çekecektir.
Zira, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü tarafından 31/05/2012 tarihinde, B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.11-1774 Sayı ile
" Posta - kargo yoluyla yurtdışına yapılan satışların ihracat teslimi olarak sayılıp sayılamayacağı " konusundaki bir soruya cevap olarak verdiği bir özelgede şunları belirtmiştir. " ......diğer taraftan, gümrük beyannamesi tevsik edici belge olarak aranılmakla birlikte,  basitleştirilmiş usul kapsamında işlem yapma yetkisi verilen kişilerce, doğrudan gümrük idaresinin yetkisinde "BİLGE "DG" kodlu gümrük beyannamesi formatında bir beyanname formu kullanılmak suretiyle, her bir eşyanın cins, nevi, niteliği, miktar ve kıymeti, alıcı gönderici adı ve adresinin yer aldığı bir liste ve varsa faturaları eklenmek suretiyle beyanda bulunulmasına imkan verilerek, bu beyannameler gümrük idaresince teyit edilip, ekinde yer alan çıkış eşyasını gösterir listeler onaylanmaktadır. Buna göre, posta (kargo) yoluyla yurt dışına gönderilen ........ürünlerinin kargo şirketi adına düzenlenen gümrük beyannamesi eki eşya listesinde, malı yurt dışına gönderen firmanın..... da yer alması ve liste muhteviyatının gümrükçe onaylanması halinde ihracat istisnası kapsamında işlem yapılması mümkün bulunmaktadır. Bu teslim nedeniyle firma... tarafından yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV nin iadesi talep edilebilecektir."
Biz bunlara dayanarak, E-Ticaret işlemlerinin bu şekilde yapılan işlemler olduğunu düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019