Ekonomi Bakanı'ndan…

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı’nın 2017 yılı bütçesi için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, biz ihracatçılar için önemli noktalara dokundu. Sadece dokunmakla kalmadı, bazı acil çözümlerin de yola çıkarılacağı müjdesini verdi.

Bakan Zeybekci konuşmasında “İhracatta 2017 yılından itibaren hedef ülkeleri çok daha daraltarak, 15 ülke değil, 3-4 ülke üzerinde çok yoğunlaşacağız. Öncelikli ülkeleri de daraltarak farklı bir konsepte geçeceğiz” dedi. Bunu çok önemli buluyoruz. Zira zaten çok bol olmayan kaynaklarımızı yoğunlaştırılmış olarak kullanmanın, daha verimli sonuçlar getireceğine inanıyoruz. Burada kaynak vurgusu yaptığımızda parasal kaynaklar bir yana, özellikle Ekonomi Bakanlığı’nın nitelikli ve yetişmiş insan kaynağına daha fazla vurgu yapmak istediğimizi belirtmek isterim.

E-Ticaret’e vurgu yapan Sayın Bakan “Türkiye’yi dünya geneline hizmet sunan bir "e-ticaret" merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını” belirtti. Burada, e-ticareti kolaylaştıran bir tedbir olan “Posta ve Hızlı Kargo ile İhracat” kapsamının da ele alınarak, kapsamının genişletilmesinde fayda olacağını düşündüğümüzü belirtmek isterim. Bu yolla en çok 150 kilo ağırlığında ve 7 bin 500 euro değerinde ürünlerin ihracatı yapılabiliyor. Burada özellikle ağırlık sınırının yükseltilmesi, e-ticarette çeşitliliğin artmasına katkı yapacaktır.

Türk Ticaret Merkezleri’nden (TTM) ilkinin Tahran’da açılacağını ve onu New York ile Dubai merkezlerini takip edeceğini bildirdi. 2017 sonuna kadar da açılacak TTM sayısının 20’e varacağını söyledi. Bu merkezler çok amma pek çok önemlidir. Hatta kayırmacılık yaparak eleman atanmasına tahammül edemeyecek kadar önemlidir. FETÖ temizliği sonrası öne çıkan liyakat meselesinin, burada en önde bulunması gerektiğini lütfen herkes göz önüne alsın. Buralara atanacak personelin tümünde, akıcı biçimde ticari İngilizce konuşma ve her ülkeye göre de ek nitelikler aranmalıdır. Tahran’a atanacak kişilerin ek olarak Farsça, Dubai’ye gideceklerin Arapça ve diğer ülkelere gideceklerin de o ülkelerin dillerini konuşmaları ŞARTTIR. Buralara atanacak kişilerin ofis işlerine boğulmamaları, dış ticaret bürokrasimizin şikâyet konusu olan, ofiste evrak işine boğularak bulundukları ülkenin ticaret hayatı ile ilişkilerini geliştirememe konusunun burada tekrarına sebep verilmemesi gerekir. Ayrıca, bu merkezlere atanacak kişilerin, özel sektör tecrübesine sahip olması, merkezlerin işleyişlerine ciddi bir katkı yapacaktır.

Yüksek miktarlarda ihracat yapanlara yeşil pasaport verilmesi konusunun memnuniyet verici olduğunu daha önce sohbetimize katmıştık. Kredi Garanti Fonu işlemlerinde, ihracatçı KOBİ’lere farklı uygulamalar yapılacağının söylenmesi ümit verici.

İhracata verilen desteklerin 3 milyar TL seviyesine çıkarılacağının seslendirilmesi çok güzel de ihracat verilen desteklerin ödeme sürelerini kısaltılması konusu ortaya konulmayınca, miktar biraz önemini kaybetmiyor mu?

Bakanımız ticaret hayatından geliyor, zaten bunları iyi biliyor amma biz bir kere daha vurgulayalım istedik.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019