Elazığ’ın Aziz çabası...

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Geçtiğimiz hafta 22 Kasım Cumartesi günü “Elazığ Kalkınma Kurultayı” çalışmaları ile ilgili olarak İstanbul’da yapılan medya toplantısına katıldık. Bu yılın şubat ayında başlatılan çalışmaların devamı niteliğinde olan ve geçtiğimiz eylül ayında Elazığ’da yapılan Kalkınma Kurultayı Çalıştayı'ndan daha önce söz etmiştik.

Cumartesi günkü toplantıda, geçen çalıştayda ortaya çıkan ortak görüşler çerçevesinde, “Yer Altı Kaynakları, Su Ürünleri ve Turizm” konularına odaklanmanın ne şekilde olacağı anlatıldı. Fikirler güzel ancak eylemlerin sürdürülebilirliği nasıl olacak diye düşünürken, sunumu yapan kişi, içerisinde uzmanların da olacağı izleme komiteleri aracılığı ile çalışmaların koordinasyonun ve bilgi alt yapısının sağlanacağı belirtildi.

Bizleri en çok ilgilendiren konunun, ilin ihracat potansiyelinin nasıl değerlendirileceği olması nedeniyle, su ürünleri ile yeraltı kaynakları konusunda yapılması düşünülen ihracat çalışmalarına odaklandık. Oluşturulacak bir yürütme kurulu altında, her üç sektör için ayrı ayrı yer alacak olan izleme komiteleri kurulacak. Su Ürünleri ile Yer Altı Kaynakları İzleme Komiteleri içerisinde yer alacak olan kişilerin arasında, birer “İhracat Uzmanı” olması bizleri memnun etti. İhracat uzmanı olarak izleme komitelerinde yer alacak kişilerin, su ürünleri ile yeraltı kaynakları konularında derinlemesine bilgi sahibi ve ihracat pazarlaması konusunda da tecrübe sahibi olmalarının, çalışmalarda önemli ivme yaratacağını düşünüyoruz.

Geçtiğimiz günlerde okuduğumuz bir haberde, bir varil petrol fiyatının 79 ABD Doları'na gerilediği ancak bu arada bir varil ölçeğindeki Coca Cola içeceğinin fiyatının ise 140 ABD Doları olduğu bildiriliyordu. Bunun kurultayla ilgisi nedir diye soracak olursanız, içecek fiyatının, petrol fiyatından yüksek olmasının nedeninin, o firmanın yöneticilerinin başarısı olmasıdır. Bu çerçeveden olmak üzere, hedeflenen her üç sektörde de yer alan yönetici ve iş sahiplerinin niteliklerinin de yükseltilmesi gerekliliğinin altını çizmek ve önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Bu tür çalışmalar çok iyi ve çok gerekli. Öte yandan çalışmaların başarıya ulaşabilmesi için sektörel temelde, nitelikli eleman bulunabilmesinin önemini vurgulamamız gerekli. Nitelikli “İnsan Kaynağı” ihtiyacının, ülkemiz çapında had safhada olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Elazığ’ın, dışarıdan cezbedilecek nitelikli elemanlar için tercih edilen ve yaşanabilir bir yer olması için söylenenlere itirazımız yok ve destekliyoruz. Ancak, il içerisinde mevcut yerel insan kaynakları niteliklerinin, belirlenen kurultay hedefleri yönünde geliştirilmesinin ne kadar daha etkili olabileceğinin de tartışılmasının fayda sağlayacağını düşünüyoruz.

Umarız, El Aziz adını arayan kentimiz Elazığ’ın bu Aziz çabası, diğer Anadolu köşelerinde de yeşerir ve ülkemiz yerel güçleri kullanarak kakınma sürecinde hızla yol alır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019